TNG
Ekonomijobb på Swedbank utan att bli bortvald på kön, ålder eller bakgrund

Fastna inte i fördomsfällan

Välj inte bort jobbsökare på kön, ålder, namn, bakgrund

Ung, välutbildad och sugen på att börja jobba – men dörren in till arbetsmarknaden öppnas inte. Så ser verkligheten ut för många unga vuxna idag, som har ambitionen och potentialen men inte den arbetslivserfarenhet som företag efterfrågar. Fördomsfällan finns även för yngre jobbsökare. För civilekonomen Sorush Amoor Pour, 25 år, kom vändningen när han sökte jobb via TNG och deras fördomsfria och kompetensbaserade rekrytering.

Sorush blev klar med sina civilekonomstudier i januari 2016 och började därefter söka olika lediga jobb inom kundservice, administration, marknadsföring och ekonomi. Efter fyra månaders jobbsökande hade han varit på en handfull intervjuer, utan att gå vidare. Allt för ofta fastnade han i fördomsfällan.

– Det är svårt att få in en fot när alla företag söker kandidater med flera års arbetslivserfarenhet, konstaterar Sorush.

Att stirra sig blinda på formella meriter är en av flera fördomar som ofta genomsyrar rekryteringsprocesser. Här riskerar talanger att sorteras bort på grund av allt från ålder och kön till namn och etnicitet. När Sorush slutligen sökte ett jobb via TNG som kundtjänstmedarbetare på en storbank, blev han snabbt varse om att ett annat rekryteringsförfarande var möjligt.

Kundtjänst och Facebook

Så fick nyexade Sorush nytt ekonomijobb på Swedbank - chefen såg bortom fördomsfällan Tjänsten var en del av ett nytt projekt där banken erbjuder kundtjänst dygnet runt. Sorush beskriver sig som nattmänniska och lockades därför av tjänsten. Dessutom innehöll den skriftlig kommunikation via Facebook, något han gärna ville jobba med. Direkt efter ansökan fick Sorush genomföra TNG:s kompetensbaserade rekryteringstest.

– Detta var ett helt nytt sätt för mig att söka jobb på, men det var annorlunda och kändes bra! Testresultaten stämde bra in på mig, utan att för den sakens skull vara värderande.

Genom TNG:s fördomsfria rekrytering upplevde Sorush att större vikt lades på kompetens än på enbart formella meriter. Det hade han saknat i andra rekryteringsprocesser. Någon såg potentialen och förbi avsaknad av formell arbetslivserfarenhet.

Att ta bort namn och andra uppgifter som inte är relevanta och istället starta med tester är ett bra sätt att hitta kompetens på ett objektivt sätt.

Efter tester, arbetsprover och flera intervjuer så skrev Sorush på sitt allra första jobbkontrakt efter examen – ett jobb han beskriver som en bra ingång i bankväsendet.

Kontakten med TNG beskriver han som avslappnad; mer dialog och mindre vanliga intervjuer med standardfrågor. Till andra jobbsökande i samma sits vill Sorush tipsa om att kolla hur rekryteringsföretaget som de söker tjänsten genom fungerar och vilka värderingar de styrs av:

– Det är viktigt att bemanningsbyrån och kandidaten är i samma lag och att företag ser bortom fördomsfällan!

Rekommenderat för dig