TNG
Följ utvecklingen av världens första fördomsfria rekryteringsrobot

Ny blogg! Följ utvecklingen av världens första fördomsfria rekryteringsrobot

Nu är det officiellt. TNG och Furhat Robotics inleder ett samarbete där vi tillsammans kommer utveckla världens första fördomsfria sociala rekryteringsrobot. Och vi bjuder in dig att steg för steg följa det löpande arbetet.   

Vår färdigutvecklade robot, ”Tengai Unbiased”, kommer kunna genomföra kompetensbaserade och fördomsfria intervjuer, samt assistera rekryterare med objektiva urval i det tidiga skedet av rekryteringsprocessen. Detta för att inga jobbsökare ska väljas bort baserat på fördomar, magkänsla eller diskriminerade grunder. Något som tyvärr är vanligt förekommande enligt vår kandidatundersökning från 2018.

Samarbetet bygger på Furhat Robotics kunskap om sociala robotar och TNG:s mångåriga erfarenhet av att utveckla och arbeta med en fördomsfri-, kompetensbaserad- och vetenskaplig rekryteringsprocess. När Tengai är färdigutvecklad kommer hen vara helt unik i sitt slag, då ingen tidigare utvecklat en social rekryteringsrobot med motsvarande förmåga att interagera med människor genom att visa komplexa känslor.

Nästa steg i fördomsfri rekrytering

Under 2019 kommer Tengai tränas att intervjua och analysera fördomsfritt på svenska, för att senare även lära sig genomföra intervjuer på engelska inför en internationell lansering. Parallellt kommer KTH, inom ramarna för projektet, att bedriva ett forskningsarbete kring fördomsfri rekrytering och sociala robotar.

– På Furhat anser att vi att sociala robotar är det mest naturliga, tillgängliga och engagerande användargränssnittet för människor. Speciellt väl fungerar de inom rekrytering och för att lyckas behöver vi arbeta med branschledande experter inom området, säger Samer Al Moubayed, VD på Furhat Robotics, som fortsätter:

– Det är därför glädjande att TNG, som är ledande inom fördomsfri rekrytering, tillsammans med oss utvecklar en av de första kommersiella applikationerna för Furhat. Vi är väldigt inspirerade av deras vision att ta bort fördomar ur rekryteringsprocessen, eftersom det ger fler människor möjlighet att få jobb och att arbetsgivare hittar rätt kandidater.

Enligt Åsa Edman Källströmer, VD på TNG, innebär samarbetet med Furhat Robotics ett stort kliv framåt för fördomsfri rekrytering:

– Samarbetet med Furhat Robotics kommer ta fördomsfri rekrytering till nästa nivå. Vi har arbetat med objektiv rekrytering i flera år och har undersökt olika AI-plattformar och robotlösningar, men det var först när vi hittade Furhat som vi kände att vi hittat rätt, säger Åsa Edman Källströmer, VD på TNG och fortsätter:

Med Furhat kan vi skapa en mer fördomsfri kompetensbaserad urvalsprocess och en helt unik kandidatupplevelse som dagligen kommer att engagera och motivera jobbsökare. När Tengai är färdigutvecklad kommer vi bli ännu bättre på att objektivt lyfta fram rätt medarbetare till våra kunder, bidra till deras mångfaldsarbete och hjälpa oss i vår resa och vision att skapa en mer hållbar arbetsmarknad.

Följ processen transparent på vår blogg

AI-roboten från Furhat Robotics kan visa komplexa känslor

Just nu är det mycket som händer i projektet! Tengai har börjat genomföra testintervjuer, samtidigt som Furhat Robotics på Web Summit i Lissabon lanserade sin nya robot-modell med mycket stort intresse från media. Deras nya generation sociala robotar har ännu mer välutvecklade sinnen, ansiktsuttryck, röstsystem och huvudrörelser. Och det är på den här nya plattformen som vi nu gemensamt utvecklar Tengai.

Målet med samarbetet är att under 2019 integrera Tengai i TNG:s rekryteringsprocess och därefter dra igång försäljningen av roboten i Sverige, samt på sikt internationellt. Projektet kommer också bidra till forskning inom fördomsfri rekrytering och sociala robotar via KTH. Men först ska Tengai tränas att bli fördomsfri.

Processen med att ge liv åt Tengai och det löpande utvecklingsarbetet kommer dokumenteras av de båda företagen på TNG:s blogg. Här kommer vi löpande publicera blogginlägg med vad som sker i projektet. Du kommer kunna dela både våra framgångar och utmaningar samt få löpande inblickar i det dagliga arbetet i vårt rekryterings- och utvecklingsteam. Helt transparent.

GÅ TILL BLOGGEN!

Lite kort om Furhat

Furhat Robotics är en KTH-startup som utvecklar sociala robotar för företag inom olika branscher som vill skapa egna tjänster som påminner om mänsklig interaktion. Nyligen utsågs de till en av Nordens 31 hetaste startups av Business Insider Nordic. Och redan idag används deras robotar av företag som Honda, Deutsche Bahn, Disney och KPMG.