TNG

Jobba som underkonsult eller interimskonsult via TNG

Upptäck friheten som underkonsult!

Söker du större frihet, vill styra din tid själv och enbart göra arbetsuppgifter du själv valt? Kanske har du funderat på att starta ett eget företag, men tvekat eftersom du är osäker på hur du skulle hitta uppdrag? Som underkonsult via oss på bemanningsföretaget TNG får du hjälp att hitta uppdrag, samtidigt som du själv håller i taktpinnen. Läs mer om att jobba som underkonsult och interimskonsult här!

Underkonsult – större frihet och flexibilitet

Som underkonsult upplever du ofta en större frihet och ansvar än en anställd bemanningskonsult. Du styr själv över din arbetstid och kan välja om du exempelvis vill ha flera uppdrag på deltid, ett uppdrag på heltid. Eller kanske inte några uppdrag alls under en period. Som underkonsult bestämmer du själv vilka uppdrag du vill ta och kan tacka nej till förfrågningar som inte passar eller intresserar dig. Till exempel har du lyxen att kunna tacka nej inför sommaren, eller jobba lite mer inför skidresan. Valet är ditt!

Kräver eget ansvar

Istället för att vara anställd konsult hos TNG fakturerar du oss som underkonsult från eget företag. Det ställer dels krav på att du själv tar ansvar för att fakturan ska motsvarar dina kostnader för lön, försäkringar, pensionsavsättning och skatter. Du har även ett större ansvar för att leda och organisera ditt arbete och leverera resultat snabbt, eftersom du officiell inte har någon chef – även om du självklart har en uppdragsgivare.

Långa eller korta uppdrag – du avgör

Som underkonsult är konsultrollen ofta tydligare än vad den är som bemanningskonsult. Uppdragen har vanligen en fastställd början och slut. Antingen för att du väljer interimsuppdrag, där du under en begränsad tid ska fylla en tom stol, eller för att behovet är tillfälligt.

Detta är också anledningen till att vissa konsulter kallas för giggare eller gig-jobbare. Gig-jobba som i musikens värld där ett band spelar på ett ställe under begränsad tid – gör ett gig – för att sedan åka vidare. Det innebär dock inte att dina uppdrag nödvändigtvis är korta. Allt handlar om vad du själv söker. Vill du skaffa dig mycket erfarenhet på kort tid är kanske flera korta uppdrag att föredra – eller så gillar du den ekonomiska tryggheten i längre uppdrag.

Din kompetens är huvudsaken

Nyckeln till att lyckas försörja sig som underkonsult är att din kompetens är hett efterfrågad hos många företag. Många av underkonsulterna som TNG samarbetar med idag har gjort sitt yrkesval baserat på just kompetens. Antingen för att man varit yrkesverksam en längre tid, byggt upp gedigen erfarenhet inom sitt område och ser möjligheten att få tillämpa sin kunskap på nya arbetsplatser. Eller så har man skaffat sig en spetskompetens som många arbetsgivare behöver, men endast under en begränsad tid. I kombination med friheten. Så klart.

Hos TNG:s kunder finns det ofta en efterfrågan på underkonsulter inom HR, ekonomi såsom redovisning och controlling, logistik, samt för tekniska roller, exempelvis ingenjörer inom bland annat IT och tillverkningsindustri.

Interimskonsult – som anställd av TNG eller underkonsult

Att jobba som interimskonsult är en utmaning! Du kommer nästan alltid in på ett företag där din företrädare saknas och behovet av resultat är akut. Du förväntas leverera från dag ett, utan uppstartstid.

Vanligt vid chefsuppdrag

Interimsuppdrag gäller vanligtvis chefsbefattningar, allt från försäljningschef till HR-chef och andra lednings- och nyckelpositioner. Ibland kommer du in i företag som befinner sig under förändring – kanske under en ovanligt turbulent tid.

Kräver trygghet i din yrkesroll

Som interimskonsult ser du ditt konsultuppdrag som ett projekt där du är projektledare och ska leda en organisation, team eller affärsområde från punkt A till punkt B. Det kräver att du som söker och tar dig an interimsuppdrag är väl bekant med yrkesrollen du ska träda in i. Helst bör du ha arbetat i samma bransch eller yrke i flertalet år och hunnit avverka alla dess möjliga arbetsuppgifter. Du räds inte för att hamna i nya situationer eller att andra ifrågasätter dina beslut. Du är trygg i dina erfarenheter och besitter en spetskompetens.

Kan leda till fast chefsposition

Ibland väljer företag interimskonsult som en lösning när en högt uppsatt chef slutar och innan en ny rekrytering är klar. Och det är inte ovanligt att du som konsult uppmuntras att söka och även erbjuds den fasta chefspositionen. Valet är då ditt om du vill ta en anställning och stanna, eller avsluta ditt uppdrag och söka dig vidare.

Din expertis viktigast

På TNG är det vanligt att våra interimsuppdrag tillsätts av underkonsulter, men ofta går det även bra att knipa dessa uppdrag som bemanningskonsult och anställd av TNG. Det viktigaste för oss är din expertis, inte anställningsform.

Behöver du hyra en interimskonsult?

5 tips till dig som vill göra karriär som underkonsult:

 1. Starta eget bolag
  Först av allt: starta ett eget bolag. Aktiebolag, enskild firma eller annan bolagsform spelar ingen roll för vår del. Viktigast är att du har ett giltigt registerutdrag (tidigare F-skattebevis) från Skatteverket och företagsförsäkring som inkluderar ansvarsförsäkring.
 2. Fundera på vad du kan bidra med
  Vill du utmana eller utmanas? Sök dig till uppdrag som passar din ambitionsnivå, men var inte rädd för att ta tillfället i akt och bredda din kompetens!
 3. Tänk på ditt eget varumärke
  Som konsult, och särskilt på högre positioner, förväntas du vara oberoende, inte ta parti och verka för alla parters bästa. Håll en god relation med såväl medarbetare, chefer, uppdragsgivare och uppdragsförmedlare.
 4. Håll oss uppdaterade
  Berätta för oss var du befinner dig och när ditt nuvarande uppdrag är på väg att ta slut. Det är extra viktigt om du tar uppdrag utanför TNG. Det blir då lättare för oss att matcha dig med nya uppdrag när du blir tillgänglig igen.
 5. Utvärdera varje uppdrag
  Vad var lyckat, vad var utmanande och vilken typ av uppdrag är du mest sugen på härnäst?

Redo för ett nytt uppdrag som konsult? Skicka in en spontanansökan!

Sök nya uppdrag bland våra lediga jobb! Eller gör en spontanansökan, så tipsar vi dig om kommande uppdrag som matchar din profil.