TNG

Vår omvända rekryteringsprocess

Fakta framför magkänsla – därför rekryterar vi omvänt.

Det fanns en tid när CV var allt inom rekrytering och bemanning. Med ett riktigt bra CV kunde du söka ett jobb och slå världen med häpnad. Men idag vet vi bättre. Det är därför vi på TNG har skapat en omvänd och fördomsfri rekryteringsprocess – allt för att låta fakta tala framför magkänsla och förutfattade meningar.  

Tack vare den samlade vetenskapen inom området vet vi vad som bäst förutsäger framtida prestation, eller med ett annat ord, vilken potential en person har för den aktuella tjänsten. Det viktigaste är inte vad en människa har gjort, utan vad hen kan åstadkomma framöver. Det är morgondagens stordåd och arbetspotential vi vill åt, inte en resumé av gårdagen.

Testa först, fråga sen

En omvänd rekryteringsprocess bidrar till mångfald och rekryteringar där kandidatens kompetens är i fokus, vilket ger fler chans att visa upp sig för ett få jobb. Därför har vi på TNG utmanat branschens traditionella rekryteringsprocess och vänt den upp och ner dvs skapat en omvänd rekryteringsprocess. Istället för att titta på ett CV först och eventuellt bli färgad av det, låter vi kandidaten genomföra utvalda arbetspsykologiska screeningtester enligt en vetenskapligt beprövad metod, för att därefter göra ett urval av kandidater med rätt kompetenser och kunskaper.

På så sätt kan vi göra en så objektiv, och fördomsfri, bedömning som möjligt och ge alla sökande samma förutsättningar. Dessutom minimeras risken att någon riktigt vass talang väljs bort på grund av – ofta omedvetna – fördomar.

Kompetensbaserat och kvalitetssäkrat

Egentligen är allt väldigt logiskt. Det är bättre att tänka med hjärnan än fatta beslut efter den berömda ”magkänslan”. Fler objektiva bedömningar, färre subjektiva åsikter. Resultatet blir fördomsfri och kompetensbaserad rekrytering!

Så funkar det:
Idén är lika enkel som genial. Först sammanställer vi en kravprofil med ansvarig chef där vi väljer ut aktuella kompetenser och kunskapskrav. Ett testpaket väljs ut av våra erfarna rekryterare och skräddarsys efter de kompetenser som krävs. Beroende på hur kandidaterna svarar i testerna får de kompetensbaserade utvalda följdfrågor i den personliga anställningsintervjun (semi-strukturerad intervju). Allt för att hitta rätt kandidat som matchar tjänstens krav bäst.

begavningstester-omvand-rekryterings-processBegåvningstest rankas högst

Det är tydligt att CV och en kandidats historia inte säger så mycket om hur hen kommer prestera framöver. Begåvningstest däremot rankas högt, d.v.s. förmågan att ta till sig ny information, hantera problemlösning och ställas inför nya situationer.

Omvänd rekryteringsprocess – hur gynnar det dig som kund?

Med testsvaren tidigt i processen rätar du snabbare ut eventuella frågetecken. Det blir inte bara enklare att hitta rätt kandidater, du har dessutom ett mer objektivt beslutsunderlag och minimerar risken att rekrytera fel. Felrekrytering kostar som bekant både tid, pengar och inte minst energiläckage och kanske tappat förtroende.

Det är också därför vi ”Testar först, frågar sen”, som vi brukar säga. Då får du det bästa som finns, kunskap. Och kunskap gör att du får ett bättre urval av de allra mest lämpade kandidaterna. Det i sin tur ökar möjligheten att hitta medarbetarna som gör skillnad.

Vi har också märkt att vi hittar andra kandidater jämfört med tidigare, kandidater som vi tidigare valt bort på fel grunder. Att testa kandidater är inte nytt, men att göra det tidigt i processen är ett nytt förhållningssätt. Det gör att alla kandidater får samma chans.

Kort sagt, ökad konkurrenskraft. Ska vi öka även din?