TNG
Tidigare techare på SEB ger söktips inför nästa års ansökan via TNG

Bakom kulisserna på SEB:s Tech-program

Söktips från tidigare deltagare

Var med i SEB:s resa från bank till techbolag! Det hälsar tre deltagare som precis gått klart Tech-programmet: Laura, Jean-Claude och Natalie. Här bjuder de på en personlig titt in bakom kulisserna och avslöjar saker du kan ha nytta av om du vill bli en av nästa års ”techare”.

Laura - Service & Delivery Responsible

"Jag har fått en otrolig start på min karriär och ett utbildningspaket som lett till en djup förståelse för bankens hela verksamhet, inte bara IT-sidan."

Namn: Laura D’Angelo
Roll på SEB: Service & Delivery Responsible Linux/Unix and Oracle database
Utbildning: Civilingenjör i system i teknik och samhälle

Hur togs du emot av SEB under din tid som deltagare i Tech-programmet?
– Mycket bra! Det märktes tidigt att programmet har ett starkt, internt varumärke. Alla inom banken vet vad det är för något. Som deltagare får du en djup och unik utbildning om SEB som företag och hur de jobbar. Väldigt många som har gått programmet tidigare har avancerat internt, gjort stora projekt och har nyckelroller inom SEB. Det finns med andra ord gott om ambassadörer för programmet.

Vad har du fått genom programmet som du annars hade missat?
– Jag har fått en otrolig start på min karriär och ett utbildningspaket som lett till en djup förståelse för bankens hela verksamhet, inte bara IT-sidan. Det är en oerhörd tillgång när du jobbar med IT att förstå var det skapas värde och vilka delar som ingår i en modern bankverksamhet. Det handlar om så mycket mer än att bara förmedla klassiska banktjänster. Sen har jag också fått ett enormt nätverk. Jag har kontaktvägar nu som jag kommer att ha glädje av i hela livet.

Vad önskar du att fler kände till om programmet?
– Hur centralt IT är på en bank. Ibland får jag frågan vilka system vi jobbar i, vilka språk, vilka verktyg. Vi har allt här! Hela banken är IT så det finns många intressanta roller och en stor bredd.

Vad har du för tips till den som vill bli nästa års techare?
– SEB förväntar sig att du kommer in med energi och en vilja att driva förändring. Gå inte in med inställningen att du ska göra som SEB alltid har gjort. Från bankens sida är det mycket mer en fråga om ”kom och hjälp oss, vi vill se vår verksamhet med dina ögon, utmana oss”.

Jean-Claude - Solution developer

"Det finns en sådan bredd på bankens IT-verksamhet. Bara en sådan sak som att alla programmeringsspråk finns representerade och vi har 1200 system."

Namn: Jean-Claude Kiik
Roll på SEB: Solution developer
Utbildning: Fil. kand i matematik

Varför är SEB en rolig teknikarbetsplats?
– För att det finns en sådan bredd på bankens IT-verksamhet. Bara en sådan sak som att alla programmeringsspråk finns representerade och vi har 1200 system. En stor del av SEBs anställda jobbar inom Business Support där IT ingår, så det finns massor av möjligheter.

Hur har programmet påverkat dina karriärmöjligheter?
– Jag har fått ett ovärderligt kontaktnät bland techare och andra medarbetare på många avdelningar. Och jag har fått en stor exponering inom banken. Bland annat har jag fått göra en slutpresentation inför SEBs ledningsgrupp och hålla i flera föredrag för nya deltagare i programmet. Jag har också representerat SEB på mässor för universitetsstudenter. Det är verkligen ett privilegium att delta i programmet.

Var det något som överraskade dig när du gick programmet?
– Främst två saker. Dels sammanhållningen bland deltagarna. Efter bara några dagar kändes det som vi känt varandra mycket längre. Vi var tretton stycken i min kull och vi ses fortfarande minst en gång i veckan på lunch. Dels att när SEB säger att de sätter kunden i centrum så är det faktiskt så. Det är inte bara en säljpitch utan en inställning som genomsyrar allt arbete på banken. Att vara en storbank och klara det är imponerande.

Hur får man ut det mesta av sin tid på programmet?
– Genom att försöka fokusera på ett fåtal saker som du vill göra. Sträva därför att relativt tidigt bestämma vad du vill ha ut av din tid. Och så är det bra att vara medveten om att du har stort ansvar själv. Det finns stora möjligheter genom programmet, men det är upp till dig att driva din utveckling och föreslå vad du vill göra.

Finns det något vanligt misstag man gör när man börjar på Tech-programmet tror du?
– Jag tror att några har en tendens att fokusera mer på arbetet i sin roll än på aktiviteter i programmet. En skillnad jag ser på Tech-programmet och SEB:s internationella traineeprogram, är att vi inom Tech börjar leverera tidigare. Det kan därför kännas svårt att lämna avdelningen mitt i en leverans till förmån för aktiviteter inom programmet. Men det gäller att hitta balansen. Du måste inte kunna allting och leverera massor direkt, den här tiden är en läroprocess.

Natalie - Portfolio Manager

"Det är perfekt om du är nyexaminerad och vill undersöka vad som passar dig. Det finns så många möjligheter. Kanske får du upp ögonen för en roll som du inte ens visste fanns."

Namn: Natalie Embaye
Roll på SEB: Portfolio Manager
Utbildning: Kandidatexamen i företagsekonomi och master inom IT management

Varför tycker du att man ska söka till Tech-programmet?
– Det är perfekt om du är nyexaminerad och vill undersöka vad som passar dig. Det finns så många möjligheter. Kanske får du upp ögonen för en roll som du inte ens visste fanns. På SEB är de måna om att du ska få växa, det finns ett hållbarhetstänk även kring personalen. Det är inte ovanligt att anställda har jobbat här i 15 år eftersom man ges möjlighet att byta roll och utvecklas.

Kan du ge något tips till den som ska bli techare hos SEB?
– Nätverka! I början kanske du känner dig tveksam till att boka in en träff med en person du tycker är intressant. Men det behöver du inte vara! Programmet har ett starkt varumärke i banken och alla jag har hört av mig till har alltid tagit sig tiden att träffa för att berätta om deras resa i SEB. De är minst lika intresserade av att träffa dig, förstå vem du är och hur du kan bidra i organisationen.

Finns det något du önskar att fler kände till om programmet?
– Att du får en sådan bred, en holistisk syn på banken. Du förstår inte bara vilka möjligheterna för banken är, utan också utmaningarna och vad vi behöver jobba med. Jag är en del av en generation med ett behov av att förstå värde, vad ett företag tillför, vart vi är på väg och varför. Där spelar helhetsbilden en viktig roll.

Hur var kontakten med de andra Tech-deltagarna?
– Verkligen jättebra. Du får så värdefullt stöd eftersom de flesta är nya i arbetslivet. Man har kanske inte koll på allt och då är det skönt att ha personer att bolla olika frågeställningar med. I den här lilla kretsen är du trygg, vi är i samma situation. Det sätter verkligen guldkant på programtiden.

Vad är ditt tips om hur man får ut det mesta av Tech-programmet?
– Våga fråga! Du får en sällsynt möjlighet att bekanta dig med nyckelpersoner inom SEB som sitter på massor av kunskap. Sug i dig information och lär känna personer, det skapar förutsättningar längre fram. Men framförallt, ha kul! Det här är en unik period i ditt liv.

Skicka din intresseanmälan till SEB:s Tech-program idag!

Ansökningsperioden för Tech-programmet 2021 öppnar i november 2020 men redan nu kan du snabbt och enkelt registrera ditt intresse, så ger vi dig löpande nyheter om SEB och påminner när det är dags att söka!
Vi behöver ditt samtycke.

Du kan alltid ändra dig när du vill genom att klicka på avprenumerationslänken längst ner i alla mail du får från TNG, eller genom att kontakta oss på info@tng.se. Vi delar inte din information vidare utanför TNG Group AB och Skandinaviska Enskilda Banken AB. För att läsa mer om vår integritetspolicy, vänligen besök tng.se/integritetspolicy. Genom att klicka på länken nedan godkänner du att vi använder din information enligt ovan.