TNG
Björn Davidsson, tidigare deltagare på SEB:s Tech-program tipsar om hur du ska söka via TNG

Träffa Björn Davidsson, tidigare deltagare på SEB:s Tech-program

Upptäck de oändliga utvecklingsmöjligheterna på SEB

Allt du gör som IT-specialist på SEB är direkt kopplat till kärnverksamheten. Här berättar Björn Davidsson, som var deltagare på Tech-programmet 2015, om sina erfarenheter. Som att han efter bara sex månader fick bidra till en stor förändring inom SEB.

Redan första dagen på Tech-programmet förstod Björn att företagskulturen på SEB skilde sig från den han var van vid. I dörren in till kontoret mötte han en trevlig man. De två började prata och samtalade en stund. Det visade sig att det var SEB:s högsta IT-chef som Björn råkat stöta på.

–Jag hade arbetslivserfarenhet från en annan bank där det rådde ett mer hierarkiskt ledarskap. Där var det nästan otänkbart att man kunde prata med sin chefs chef. Så det här spontanmötet sa mig något viktigt om SEB, nämligen att det är en vänlig och inkluderande arbetsplats.

Men vi backar bandet lite. Hur kom det sig att Björn hamnade på SEB:s Tech-program?

– I grunden är jag systemvetare som pluggat IT, affärssystem och tjänstedesign. Jag hade jobbat med placerings- och bolånerådgivning på bank tidigare och drogs till blandningen av ekonomi och IT. Bankbranschen är spännande eftersom den är extremt konkurrensutsatt. Du befinner dig i en vardag där det händer mycket. Det lockade mig.

Möjligheter att utvecklas

Tech-programmet och den unika tjänsten som man får innebär många möjligheter. Som att få lära känna ett komplext företag från grunden, prova olika roller och etablera ett brett kontaktnät som du har nytta av under hela karriären.

Björn, och de andra programdeltagarna 2015, fick bland annat i uppdrag att utvärdera internkommunikationen och intranätet. Hur skulle de kunna personifiera användarupplevelsen och få fler att ta del av informationen? Arbetet mynnade ut i en prototyp som sedan blev grunden till det nya intranätet. Efter bara sex månader fick Björn alltså vara med och bidra till en stor förändring för hela SEB.

"Det kändes stort att komma in som ny och se vårt arbete bära frukt. Mitt råd till andra som funderar på att söka är att visa sitt intresse för olika saker. Det finns otroliga möjligheter att lära och utvecklas, om man bara vill och är öppen för nya intryck."

Entreprenörsanda inom banken

Mottagandet från medarbetarna på SEB beskriver Björn som mycket engagerat, nyfiket och intresserat. Tech-programmet är välkänt och prioriterat inom SEB.

– Kollegorna blir glada när det kommer in energiska och engagerade människor. En del medarbetare på IT-sidan har jobbat här i 20-30 år och tar gärna möjligheten att dela med sig av sitt kunnande – samtidigt vill de lära sig av de nyutexaminerades erfarenheter.

Några år in i karriären är Björn nu IT Team manager och ansvarar för 15 medarbetare. Fördelen med en innovativ och stor organisation som SEB är, enligt Björn, att de jobbar med det senaste inom teknikområdet – allt från containermiljöer och Kubernetes till AI och machine learning. Men också att det finns resurser för att genomföra stora satsningar.

– SEB:s organisation genomsyras av kundfokus och entreprenörsanda. Och det gäller inte bara utåt mot kunder, utan även internt. Vi uppmuntras till att ta beslut, testa nya saker och jobba med sådant vi brinner för.

Avslutningsvis, vad tycker du man ska tänka på som potentiell deltagare i SEB:s Tech-program?

– Att vara öppen och ärlig. Sälj inte in dig som att du vet allting. Som chef vill jag från början veta vad du behöver lära dig mer om, så att jag kan stötta på bästa sätt. Och sök inte bara för att du behöver ett jobb som är strategiskt rätt, utan för att du är intresserad av innovativ bankverksamhet.

Björns tre favoritsaker med att delta i SEB:s Tech-program

  1. Möjligheten att bygga ett kontaktnät och lära känna folk på olika delar av banken. Det är få av mina kollegor som har varit runt lika mycket. Även om jag då inte förstod att det var unikt, så märkte jag efter en tid att det var ganska få förunnat.
  2. Det ger en jättebra start på karriären. Du får gå utbildningar och lära dig väldigt många saker som du inte hade fått om du skulle börja i en vanlig roll utan programmet.
  3. Att man fick otroligt bra kontakt med de andra deltagarna. Vi var varandras stöttepelare som man kunde ställa dumma frågor till och utbyta erfarenheter med. Du får vänner för livet.

Läs mer om du söker till Tech-programmet

Om Björn Davidsson

  • Utbildning: Affärssystem och Tjänstedesign på Stockholms Universitet
  • Gillar: Musik, tv-spel, tennis och segling
  • Ogillar: Negativitet
  • En person jag skulle vilja träffa: Barack Obama, han är mitt bästa exempel på hur en bra ledare arbetar och det skulle vara spännande att höra mer om hur han ser på framtiden.

4 snabba …

Planering – Spontanitet
Raket ut i rymden – Dykarubåt till djuphavsgrav
Hemmakväll – Utekväll
Löpning – Längdskidor

Björn Davidsson på SEB, tidigare deltagare på Tech-programmet

Skicka din intresseanmälan till SEB:s Tech-program idag!

Ansökningsperioden för Tech-programmet 2021 öppnar i november 2020 men redan nu kan du snabbt och enkelt registrera ditt intresse, så ger vi dig löpande nyheter om SEB och påminner när det är dags att söka!
Vi behöver ditt samtycke.

Du kan alltid ändra dig när du vill genom att klicka på avprenumerationslänken längst ner i alla mail du får från TNG, eller genom att kontakta oss på info@tng.se. Vi delar inte din information vidare utanför TNG Group AB och Skandinaviska Enskilda Banken AB. För att läsa mer om vår integritetspolicy, vänligen besök tng.se/integritetspolicy. Genom att klicka på länken nedan godkänner du att vi använder din information enligt ovan.