TNG
Trainees - söktips från TNG inför ansökan till traineeprogram

Tips innan du söker ett traineeprogram

– Söktips från trainee-rekryteraren Helena Björk på TNG

Har du hittat ett traineeprogram du vill söka? Kul! Konkurrensen till traineejobb kan vara stentuff – men med rekryteraren Helenas kloka råd är det lätt att göra en bra ansökan och knipa en åtråvärd plats som trainee.

Hitta jobb som trainee!

Helena, du som har rekryterat till ett flertal traineeprogram och snarlika talangprogram, vad skulle du säga är det som gör jobb som trainee så otroligt populärt?

Helena Björk, rekryterare på TNG

– Det är nog den unika möjligheten med alla dörrar som öppnas. På de flesta företag tar man endast in ett fåtal traineer per år, samtidigt som man ofta lägger stora resurser på att ta fram ett bra karriär- och utvecklingsprogram, säger Helena och fortsätter:

– Som trainee får du mycket uppmärksamhet; du blir presenterad för nyckelpersoner, får jobba med kvalificerade projekt och får överlag en unik chans att bygga ett väldigt fint nätverk på kort tid. Nätverk som annars skulle ta flera år att bygga upp.

Läs även: Därför ska du jobba som trainee och delta i traineeprogram

Ofta blir du rekryterad till en viss avdelning eller position – och det är mer regel än undantag att det rör sig om utmanande roller och nyckelpositioner, som många andra gånger aldrig skulle utannonseras. Men som trainee blir du boostad, coachad och stöttad i din väg att axla utmaningarna.

– Dessutom brukar syftet med ett traineeprogram vara att få in helt nya perspektiv till organisationen, avslöjar Helena. Det är en av anledningarna till att företagen ofta efterfrågar nyexaminerade studenter. De ser ett värde av att få ta del av den senaste forskningen från studierna. Och det är verkligen argument som jag tycker att du kan använda dig av som student, för att sälja in din kompetens till arbetsgivaren!

Helenas checklista innan du skickar in ansökan till ett traineeprogram

  • Läs igenom trainee-annonsen. Noga. Notera medan du läser vilken typ av person, utbildningsbakgrund och övriga kompetenser som efterfrågas för positionen.
  • Se över ditt CV och matcha mot annonsens krav. Lyft också särskilt fram erfarenheter, kurser och engagemang som passar jobbet.
  • Var övertydlig. Utgå inte från att mottagaren vet exakt vad som ingått i din utbildning eller vad du lärt dig inom kåren eller som utbytesstudent. Så beskriv med egna ord vad du kan och vad du lärt dig som är användbart för rollen du söker.
  • Se till att dina passioner syns! Kanske har du djupdykt i något för särskilt ämne, deltagit i ett utbildningsutskott eller valt en inriktning inom dina studier och exjobb.
  • Skriv en motivering till din ansökan. Varför vill du gå programmet? Försök motivera på tre olika nivåer, dvs hitta något med traineeprogrammet, rollen som du söker och företaget i stort som lockar dig.
  • Saknar du relevant arbetslivserfarenhet? Ingen fara! De flesta traineejobb kräver inte att du har så mycket erfarenhet utan fokus brukar ligga på dina akademiska studier och potential som trainee. Men om du trots allt har relevant yrkes- eller branscherfarenhet så ta med det i ansökan – ibland kan det få dig att sticka ut i mängden och meritera dig ytterligare.
  • Be någon annan – en vän, lärare eller kanske en tidigare kollega – läsa din ansökan. Berätta om rollen och programmet du vill söka, vilka kraven är och fråga om de kan se en tydlig koppling i din ansökan. Be dem också om att lyfta fram vad de ser som dina styrkor – och skriv ner svaren.
  • Gör som alla andra: läs på. Det är lika bra att inse att du konkurrerar med andra ambitiösa människor. Så se till att du inte bara är påläst om annonsen, utan även om företaget i stort. Gå in på företagets hemsida och försök bilda dig en uppfattning om vad som är viktigt för dem. Vad har de för mål och strategier? Jämför med dina egna värderingar och intressen – och notera på vilket sätt du skulle passa in.
  • Inga kontakter på företaget? Ta det lugnt. Det viktiga när du söker en plats som trainee är inte dina tidigare kontakter med företaget, utan vem som är bäst lämpad för jobbet. Men vill du skapa dig en egen uppfattning om hur det är att vara anställd, så kolla ifall företaget besöker någon mässa eller arbetsmarknadsdag på ett universitet i närheten. Det brukar vara ett bra tillfälle för personliga samtal och har du tur får du dessutom träffa någon som redan har gått programmet!
  • Avslutningsvis: dubbelkolla innan du laddar upp och skickar din ansökan att du fått med allt som efterfrågas. Ibland vill arbetsgivaren att du bara bifogar ett CV, ibland behöver du komplettera med betyg/studiebevis eller referenser. Samla ihop dina dokument och sen är det bara att tuta och köra!

Läs även: Helenas tips efter ansökan – så kammar du hem trainee-jobbet

Lycka till! /Helena

Ta reda på mer om TNG och vår rekrytering för traineer!

På TNG vill vi att alla sökande ska få samma möjligheter att visa vad de kan och därför använder vi en fördomsfri rekryteringsprocess som lyfter fram din kompetens och potential. Det innebär dels att vi blindar ditt namn i första urvalssteget, liksom att du får göra digitala tester innan vi läser ditt CV.

Vill du veta mer om hur vi hanterar din ansökan? Kika på videon ovan eller läs mer nedan.

Därför ska du söka jobb via TNG