TNG
Möte teamet bakom världens första sociala rekryteringsrobot

Möt teamet bakom Tengai Unbiased – världens första fördomsfria rekryteringsrobot

För att skapa världens första fördomsfria och sociala rekryteringsrobot krävs ett mångfacetterat team med specialister inom allt från mjukvaruutveckling, maskininlärning och sociala AI-robotar till kompetensbaserad, fördomsfri och objektiv rekrytering. Här får du träffa hela teamet som tillsammans utvecklar Tengai Unbiased!

DON’T SPEAK SWEDISH? ENGLISH VERSION HERE!

Teamet på

 

Joe Mendelson

Head of Interactions

Ansvarig för att övervaka alla program som byggs på Furhats plattform – både internt och med partnerföretag. Har som målsättning att inspirera samtliga intressenter att sikta högt och bygga banbrytande, spännande, tilltalande och i slutändan värdefulla programvaror.

Förhoppning med projektet:
– Att spela en positiv roll i debatten kring hur fördomar påverkar såväl rekryteringar som AI och dess algoritmer. Genom att arbeta direkt med båda dessa utmaningar i ett program som kommer användas i den verkliga världen, där riktiga jobb står på spel, kommer vi kunna förstå problemet på en djupare nivå än de flesta och positionera oss som thought leaders i denna viktiga debatt.

På ett personligt plan, vad hoppas du lära dig?
–  Kommer människor acceptera att möta robotar i dessa nya samhällsroller som sträcker sig bortom att bara underhålla eller ge information? Då det tveklöst kommer innebära ett ganska stort steg för många hoppas jag kunna lära mig om hur olika typer av människor uppfattar denna nya typ av interaktion.

Daniel Karlsson

Project Manager

Älskar utveckling och cutting edge-technology. Övertygad om att allt blir bättre med struktur.

Förhoppning med projektet:
– Jag tror att vi kommer kunna göra rekryteringsprocessen mer rättvis, vilket kommer vara gynnsamt för alla parter – både företag och arbetssökande.

På ett personligt plan, vad hoppas du lära dig?
– Min förhoppning är att lära mig mer om interaktionen mellan människa och robot, och även om interaktion mellan människor.

Gabriel Skantze

Chief scientist & Co-Founder

Professor i talteknologi och konverserande system på KTH och medgrundare av Furhat Robotics. Leder forskningen kring hur maskininlärning kan användas för att automatisera intervjuer och bedöma svar.

Förhoppning med projektet:
– Bidra till utvecklingen inom talande interaktion mellan människor och robotar genom att lära robotar föra ”mänskliga” samtal.

På ett personligt plan, vad hoppas du lära dig?
Hur mänskliga rekryterare bedömer kandidater och vad de grundar sina beslut på.

 

Dr. Samer Al Moubayed

CEO & Co-Founder

Samer har en doktorsexamen i datavetenskap med fokus på kommunikation via tal och är även afflierad fakultet vid KTH i Stockholm. Innan Furhat jobbade Samer på Disney Imagineering, där han utvecklade teknik för tal-interaktion för Disney Parks&Resorts. Han fascineras av korsningen mellan psykologi och datavetenskap och tillbringar en stor del av sin fritid med att tänka på hur människor interagerar med varandra.

Förhoppning med projektet:
– Med sitt människoliknande gränssnitt är Furhat ett väldigt kraftfullt verktyg för att förstå och analysera mänskligt beteende. Min förhoppning med detta projekt är att förstå mer om hur fördomar uppträder i mänsklig interaktion under en jobbintervju. Målet är att helt kunna eliminera dessa fördomar genom att använda en robot.

På ett personligt plan, vad hoppas du lära dig?
– Det här projektet är första steget i en väldigt lång, och potentiellt väldigt socialt inflytelserik, process av att förstå hur människor bedömer och utvärderar varandra under en anställningsintervju. Jag hoppas innerligt att vi inte bara kommer kunna bygga en robot som kan vara fördomsfri under en jobbintervju, utan att vi även ska kunna samla kunskap som kan användas för att bättre kunna träna mänskliga rekryterare. Människors liv, och samhället i stort, formas av vilka karriärmöjligheter de får och hur väl lämpade de är för sina jobb. Här hoppas vi kunna bidra på ett positivt sätt.

Ludvig Linse

Product manager & Developer experience lead

Jobbar just nu med produktledning av mjukvarudelen av Furhat och sköter kontakten med utvecklare. Byggde den första prototypen av programvaran och har sedan dess haft rollen som teknisk rådgivare till utvecklarna på Prototyp, som är de som bygger den slutliga versionen av den fördomsfria rekryteraren.

Förhoppning med projektet:
– Jag hoppas att vi kan tänja på gränserna för vad som är möjligt när det kommer till interaktion mellan människor och robotar – tillämpat på ett verkligt case som sannolikt kommer ha en positiv betydelse för såväl jobbsökare som företag.

På ett personligt plan, vad hoppas du lära dig?
– Att ingenting är omöjligt!

 

Teamet på

 

 

Linnéa Wäringe

Affärsansvarig rekryterare

Jobbat med rekrytering i 4 år, men kommer ursprungligen från försäkringsbranschen.

Förhoppning med projektet:
– Känns så spännande då det verkligen är framtiden! Mina förväntningar är att fördomsfri rekrytering ska slå ännu hårdare och att kandidater ska uppleva detta som positivt.

Om första mötet med Tengai:
– Spännande! Den är mer mänsklig än vad jag trodde. Dessutom krockade känslan av surrealism med att det verkligen hände – ett samtal med en robot, så coolt!

Hendrik Christiansson

Affärsansvarig rekryterare

Ekonom som jobbat i flera olika roller inom rekryteringsbranschen de senaste 10 åren.

Förhoppning med projektet:
– Bryta ny mark inom rekrytering och på köpet utmana mig själv i hur jag själv agerar under en intervju.

Om första mötet med Tengai:
– Första gången jag träffade Tengai blev jag genast nyfiken på hur den var uppbyggd och vad den kan uppnå både på kort och lång sikt. Jag tänkte direkt att jag ville vara med i projektet och följa utvecklingen steg för steg.

Cilla Lennér

Senior Kandidatansvarig

Bakgrund inom media och tv-produktion och har helt bytt bransch vilket känns mycket uppfriskande! Har varit på TNG i snart 2 år.

Förhoppning med projektet:
– Att vi tillsammans ska kunna skapa något som verkligen kan göra skillnad och där fördomar blir ett minne blott!

Om första mötet med Tengai:
– En förvåning av att det ”onaturliga” ändå kändes så pass naturligt…

Sinisa Strbac

Projektledare för Tengai, rekryteringskonsult och teamlead för kandidatasnvariga

Utbildad ekonom, jobbat med rekrytering sedan 2007.

Förhoppning med projektet:
– Utveckla en robot som självständigt kan hålla en intervju och samtidigt lära mig mer om naturlig, mänsklig interaktion.

Om första mötet med Tengai:
– Här finns det potential att göra något riktigt bra!

Amanda Karlsson

Affärsansvarig rekryterare

Jobbat med rekrytering i 2,5 år och beteendevetare i grunden.

Förhoppning med projektet:
– Jag hoppas på att Tengai kan hjälpa oss att skapa en ännu mer fördomsfri rekryteringsprocess och att kandidaterna känner att de blir rättvist bedömda utifrån sin kompetens.

Om första mötet med Tengai:
– Jag blev nästintill generad då jag inte var beredd på att det skulle vara en sån intensiv interaktion från Tengai! Det kändes som att hen verkligen lyssnade på en och var intresserad.

Tengai Unbiased – by TNG and Furhat Robotics

Styrgrupp på TNG

Åsa Edman Källströmer

VD

Arbetat i rekryterings- och bemanningsbranschen i drygt 20 år. Började på TNG 2011.

Förhoppning med projektet:
– Att vi ska kunna nå nästa nivå gällande fördomsfri rekrytering och utmana oss själva så att vi lär oss än mer om området.

Om första mötet med Tengai:
– Wow-känsla!

Anna Rydbacken

Regionchef och produktägare

Arbetat med rekrytering de senaste 20 åren. Har ett starkt engagemang i att vara med och bidra till att fördomsfri rekrytering blir det vedertagna.

Förhoppning med projektet:
– Att vi på TNG kan visa vägen för ett mer fördomsfritt rekryteringsarbete.

Om första mötet med Tengai:
– Har inte blivit intervjuad, men väl spelat spel med roboten, vilket var en spännande och rolig upplevelse.

Charlotte Ulvros

Marknads- och digitalchef

Har jobbat på TNG de senaste tre åren och leder TNG:s digitala sälj- och marknadsteam. Här har jag förmånen att arbeta med ett fantastiskt team som vågar experimentera och leverera den bästa digitala kandidat- och kundupplevelsen på marknaden.

Förhoppning med projektet:
– Att testa gränserna för rekrytering as we know it, och att få fler att rekrytera fördomsfritt.

Om första mötet med Tengai:
– Väldigt intressant och en unik upplevelse.

Elin Öberg Mårtenzon

Regionchef

16 år inom rekryteringsområdet i roller som affärsområdeschef, rådgivare, management konsult och föreläsare, nu som regionchef på TNG.

Förhoppning med projektet:
– Min förhoppning är att vi kan ta fördomsfri rekrytering till nästa nivå och därigenom bidra till att ännu fler företag och organisationer kan genomföra fördomsfria och objektiva rekryteringsprocesser både i Sverige och internationellt.

Om första mötet med Tengai:
– Jag förundras mycket över hur mänsklig Tengai känns, man glömmer att det är en robot och efter en stund så känns det fullt naturligt att återge långa berättelser och utläggningar kring ens profession. Jag förstod då att det är viktigt att betona att Tengai är en social robot, för det är precis så det kändes och som jag upplevde det.

Samarbete mellan TNG och Furhat Robotics

Vill du veta mer? Följ vår utecklingsblogg!

Följ med på resan när TNG och Furhat Robotics tillsammans utvecklar världens första fördomsfria och sociala rekryteringsrobot – Tengai!

I vår utvecklingsblogg kommer du kunna följa hela processen när Tengai lär sig rekrytera fördomsfritt. Vi kommer dela med oss av framgångar, utmaningar och löpande inblickar i det dagliga arbetet i vårt rekryterings- och utvecklingsteam.

TILL BLOGGEN!