TNG
Foluke Ishola rekryterades via TNG Tech till rollen som produktutvecklare.

Lästid: 5 minuter

Ingenjören Foluke Ishola fick inga jobb – trots imponerande CV

”Arbetsgivare, våga anställa någon med annan bakgrund”

Trots att Foluke Ishola måste anses som något av en drömkandidat inom sitt yrkesområde dröjde det länge innan hon fick chansen på den svenska arbetsmarknaden. Idag gör hon karriär som senior utvecklingsingenjör på det världsledande miljöteknikföretaget Scanacon – efter att ha blivit rekryterad av TNG Tech.
– Jag önskar att fler arbetsgivare vågade anställa personer med annan bakgrund, säger hon.

Foluke Ishola växte upp i Nigeria, i staden Ogbomoso, där framtidsutsikterna för en ung kvinna var begränsade. För de allra flesta fanns bara en väg mot ett bättre liv – den mot giftermål med en rik man. Här stod Foluke ut i mängden. Hon ville något annat.

Jag ville tjäna mina egna pengar, lita på min egen kompetens. Jag såg utbildning som en väg bort från fattigdomen, att bli självständig. Jag har också alltid känt att jag vill bidra till samhället på något sätt, att jag vill vara med och förända.

Foluke Ishola om sina drivkrafter

Tufft beslut för att satsa på karriären

Folukes höga ambitioner tog henne till universitet i först Ogbomoso, sedan Ife. Hon läste både en kandidat- och masterexamen i kemiteknik och fick därefter anställning som universitetslektor i Lagos. Genom universitet fick hon sedan chans till en doktorandplats i Sverige. En once in a lifetime-möjlighet till kompetensutveckling. Enda kruxet var att tjänsten var utan lön och att stipendiepengarna från Nigeria inte räckte till för att ta med familjen till Sverige. Foluke skulle helt enkelt få lämna sin son och dotter, då 9 månader respektive 3 år, och maken för att satsa på karriären. Det var långt ifrån ett enkelt beslut. Men påhejad av sin mamma och make satte hon sig till slut på flyget tillsammans med tre universitetskollegor mot nya utmaningar på högskolan i Borås.

Hundratals mil hemifrån kämpar sedan Foluke på med studierna. Hon går all in och tillbringar ofta 12 timmar om dagen i labbet. Hon känner starkt stöd hemifrån över sitt val men berättar att livet kändes oerhört tufft i perioder. Enda gången hon träffar familjen under denna period var under julloven då hon flög hem.
En ljuspunkt var dock att hon genom sin kyrka kommer i kontakt med paret som hon idag titulerar som sin svenska mamma och pappa. En tröst när saknaden efter barnen och övriga familjen blev för stor.

Första kvinnliga doktorn i bioenergi

2014 får Foluke sin doktorshatt i Sverige – som första student på högskolan i Borås att klara doktorsstudierna inom tre år och sju månader. Hon återförenas med familjen i Nigeria och återvänder till sin arbetsplats i hopp om att hennes nya meriter ska leda till en högre position. Hon var ju trots allt den första kvinnan på universitet med en doktorsexamen i bioenergi. Men. Så blir det inte. Foluke märker snabbt att hon inte får det erkännande hon hoppats på. Hon upplever också att hon som kvinna missgynnas och börjar fundera över framtidsutsikterna för sig själv och familjen i hemlandet.

Tankar om att återvända till Sverige börjar snurra. Inte minst för barnens skull.

Foluke Ishola i sin doktorshatt 2015.
Foluke Ishola tog sin doktorsexamen inom bioenergi 2014. Här i sin doktorshatt.

– Jag kände att jag gärna ville ge mina barn en framtid där de kan välja vad de vill och samtidigt ge dem ett globalt mindset kring hur världen ser ut och fungerar utanför Nigerias gränser.

Den praktiska möjligheten fanns också eftersom Foluke under studietiden beviljats ett permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Bristande språkkunskaper en bromskloss

Familjen bestämmer sig till slut för att åka till Sverige på en semestertripp för att sondera terrängen kring potentiella jobbmöjligheter. Året är 2016. Väl på plats kommer Foluke bland annat i kontakt med en gammal bekant från Chalmers. Något som leder till att hon får en ettårig tjänst som postdoktorand på det anrika lärosätet. Familjen börjar samtidigt förbereda för en permanent flytt.

Foluke trivs jättebra under året på Chalmers men när det är dags att ta tag i jobbsökandet igen tar det stopp. Trots otaliga jobbansökningar är det ingen arbetsgivare som fångar upp Folukes kompetens. Hon identifierar själv att hennes bristande språkkunskaper i svenska är en bromskloss och börjar därför läsa in svenska på både c- och d-nivå. Hon nätverkar samtidigt i branschen för att få fler kontakter och fortsätter under tiden att söka både jobb och praktikplatser.

Miljöingenjör på Göteborgs energi

Efter mer än ett och ett halvt år kommer äntligen vändpunkten. Foluke får en chans till praktik genom Jobbsprånget. Ett projekt avsett för nyanlända med en akademisk examen inom teknik, arkitektur, vetenskap, farmaci eller företag/ekonomi och som är födda utanför EU.

Foluke får en praktikplats som miljöingenjör på Göteborgs energi och tar därmed det första viktiga steget in på den svenska arbetsmarknaden. Sex månader senare blir hon anställd.

– Att jag äntligen fick jobb var en väldigt stor sak för både mig och min familj. Jag behövde inte längre vara mamman som trots höga kvalifikationer inte fick en anställning. Det skapade inte bara en bra känsla hos mig utan också hos mina barn.

Foluke Ishola föreläser om mångfald och inkludering under konferensen "Kompetensförsörjning och inkludering - två sidor av samma mynt" 2022.
Foluke Ishola föreläste om sin karriärresa under konferensen ”Kompetensförsörjning och inkludering – två sidor av samma mynt” 2022.

TNG Tech tog kontakt via LinkedIn

Det skulle därefter inte dröja länge förrän livet tog ytterligare en vändning. I januari 2022 får Foluke ett meddelande via LinkedIn från Linnea Wäringe, rekryterare på TNG Tech. Linnéa hade fastnat för Folukes profil i sitt searcharbete för en roll som produktutvecklare/utvecklingsingenjör på det världsledande miljöteknikföretaget Scanacon.

– Folukes spännande kompetens och utbildningsbakgrund stod ut i mängden och när jag förklarat varför jag kontaktat just henne, så gick det fort. Folukes profil matchade inte bara Scanacons behov. Även Scanacon och den aktuella rollen matchade Folukes förväntningar i nästa steg, säger Linnéa Wäringe.

I tjänsten ingick bland annat att utveckla Scanacons produkter och processer, driva projekt och planera och genomföra försök i små och större skalor. En variation av arbetsuppgifter inom områden som Foluke brinner för. Hon bestämde sig genast för att svara Linnéa för att höra mer om jobbet.

– Jag brinner för att jobba med miljö-, klimat och hållbarhetsfrågor, det är framtiden. Vi som lever nu måste jobba förebyggande för kommande generationer. Vi kan inte ta slut på våra resurser, säger hon.

Imponerad av TNG Tech:s rekryteringsprocess

Foluke tog sig vidare i rekryteringsprocessen och fick bland annat åka upp till Stockholm för att träffa Scanacons VD på slutintervju. Därefter stod det klart: Foluke fick jobbet.

– Jag blev så glad. Scanacon såg min talang, min kompetens och mina skills och här fick jag en senior roll där jag kan fortsätta jobba med forskning och utveckling inom återvinning, säger hon.

Hon känner idag en stolthet över att jobba på ett företag som kommit långt när det kommer till mångfald och inkludering. 45 % av de anställda har till exempel utländsk bakgrund och 31 % är kvinnor.

– Jag är övertygad om att mångfald ger olika perspektiv i teamen och att det leder både till utveckling för personalen och för företaget, säger hon.

Foluke är även imponerad av TNG Techs datadrivna och fördomsfria rekryteringsprocess.

– Linnéa som rekryterade mig får fem av fem stjärnor. Processen var annorlunda än mina tidigare. Den var snabb och den feedback jag fick var väldigt professionell och tydlig, säger hon och fortsätter:

Insatsen från TNG Tech är faktiskt en av anledningarna till att jag tackade ja till jobbet.

Inspirationskälla till studenter i Nigeria

Foluke Ishola med familjen.
Foluke med familj i Slottsskogen. Bilden är tagen i samband med att de välkomnas som svenska medborgare sommaren 2022.

Sedan i somras pendlar Foluke till Stockholm varannan vecka och planen är att hela familjen ska flytta upp till huvudstaden under 2023.

Hon ser ljust på framtiden och vill fortsätta jobba för miljön, klimatet och hållbarhet. Och samtidigt vara en röst utåt för ökad mångfald och inkludering i Sverige, genom att jobba för att fler företag ska ta tillvara på den kompetens som personer från andra länder besitter:

– Fler företag borde våga anställa personer med annan bakgrund än den traditionella, men också våga väga in personlighet och inte bara kolla på CV. Alla kan alltid utveckla sig och lära sig mer, bara man får chansen och det kan gälla språket, kompetensen och hard skills.

Foluke poängterar också att hennes karriärresa aldrig hade blivit verklighet utan stöd från människorna som betyder mest.

– Jag är tacksam för stödet från min familj, alla mina mentorer och för Gud, som alla bidrog till att jag orkade kämpa.

Hon vill nu fortsätta inspirera andra och agera mentor. Inte minst till studenter i Nigeria.

– Det finns många andra ”Foluke Ishola” i Nigeria och jag brinner för att människor ska se världen, utnyttja sin kompetens och förverkliga drömmar. Jag vill uppmuntra andra att aldrig ge upp! säger hon.

Vill du veta mer om hur TNG Tech kan hjälpa även din organisation hitta rätt medarbetare inom teknik och industri, med fokus på kompetens och potential? Hör av dig idag så berättar vi mer!

Anlita TNG Tech och rekrytera ingenjörer och tekniker med fokus på kompetens och fakta

TNG Tech: Vetenskaplig rekrytering, kvalitetssäkrad kompetens

På TNG Tech arbetar vi enligt en rekryteringsmetod som bygger på vetenskapliga fakta för att säkerställa framtida arbetsprestation. Det innebär att vi alltid följer en strukturerad process där magkänsla och fördomar aldrig får styra över teknikkandidatens verkliga potential eller kompetens. Med arbetspsykologiska tester och andra mätbara urvalsmetoder kvalitetssäkrar vi sökandes kompetens och potential – alltid kopplat till varje enskild roll och uppdrag.

På så sätt hittar vi ingenjörer utanför traditionella nätverk och bland kandidater som blivit bortvalda på felaktiga subjektiva grunder. Kort sagt: ingenjörer och tekniker som får ditt företag att växa genom mångfald och innovation.

Kontakta TNG Tech

Rekommenderat för dig