TNG
Tips för att skriva en bra motivering till jobbansökan

Lästid: 4 minuter

Så skriver du en bra motivering till din jobbansökan

Rekryteraren tipsar om hur du beskriver motivation

Varför söker du jobbet? Varför tror du att det här jobbet passar dig? Ja, det är två av de vanligaste intervjufrågorna i Sverige. Men syftet med frågorna är inte bara att få svar kring dina erfarenheter, utan även din motivation för jobbet. Redan när du skickar in ansökan behöver du motivera och skriva en motivationstext. Vi på TNG hjälper dig att bena ut vad som ska vara med i din motivering.

Lediga jobb just nu

Motivation är viktigt i jobbsökande. Dels för din del – att du får ett jobb som motiverar dig och som matchar dina ambitioner, intressen och personlighet. Men också för arbetsgivaren, som i rekryteringsprocessen vill ta reda på om det som motiverar dig matchar deras erbjudande.

Motiverade medarbetare tenderar att både prestera bättre och stanna längre. Men motivation är svårt att tvinga fram – det känner alla chefer till. Därför försöker de rekrytera människor som redan från början har rätt vilja och inställning för jobbet.

Hur chefen eller rekryteraren undersöker din motivation kan variera, men det vanligaste är att de ställer frågor om motivation under en anställningsintervju, att du får genomföra ett så kallat motivationstest, eller att du direkt i samband med ansökan får beskriva varför du söker jobbet. En så kallad motivering eller motivationstext.

Men tycker du, liksom många jobbsökare, att det kan vara lite knepigt att veta vad man skriver i sin motivering? Lugn. Vi hjälper dig. Så här skriver du en bra motivering till din jobbansökan!

1. Varför söker du jobbet?

Självklart behöver du ett jobb. För att kunna köpa mat och betala räkningar. Men av alla tusentals lediga jobb – varför fastnade du för det här jobbet? Vad är det som får dig att trycka på sök-knappen?

Den rekryterande chefen vill förstå om du vet vad du ger dig in på. Ifall du har kvalifikationerna som krävs för att klara av jobbet och om jobbet passar din ambitionsnivå. Och hur det passar in i din karriär. En bra motivering ger svar på alla dessa frågor.

Fundera på om du har tidigare erfarenheter från jobb, utbildning och andra lärande situationer som kan komma till nytta i jobbet. Är du sugen på en ny utmaning? Eller har du kanske hittat din grej och fortsätter gärna på samma spår? Vad gör dig unik bland andra som skulle kunna söka samma jobb? Utgå från dina meriter och motivera kortfattat.

2. Undanröj hinder och slå hål på fördomar

En motivationstext är också ett bra tillfälle att slå hål på potentiella och troliga fördomar. Bor du i Malmö men vill flytta och jobba i Stockholm? Berätta då hur din plan ser ut med boende, hur flexibel du är för att resa till en intervju och andra faktorer som kan påverka din tillgänglighet.
Tips på hur du skriver en motivationstext till din ansökan
Har du på grund av rådande livssituation sökt ett arbete som du skulle kunna bedömas som överkvalificerad för? Det finns inget som heter överkvalificerad, men om du inte hjälper arbetsgivaren på traven finns dessvärre risken att du blir bortvald på fel grunder.

Förklara därför varför du söker något som är enklare än ditt senaste jobb. Handlar det om trivsel – längtar du tillbaka till en tjänst som du hade för några år sedan? Har detta jobb bättre arbetstider utifrån ditt livspussel? Vill du sluta pendla? Är du beredd att gå ner i lön? Ju tydligare du kan vara desto troligare är det att motiveringen kan hjälpa dig vidare i tillsättningen.

Läs även: 5 tips på hur du ska tolka annonsen för drömjobbet

3. Undvik ditt privatliv

Även om det är på grund av privata omständigheter du söker jobbet, försök undvika känslig information om privatlivet. Arbetsgivaren har inte att göra med om du har barn, hur gammal du är eller ifall du varit sjukskriven eller arbetslös en längre tid. Tvärtom. Risken är annars stor att chefen påverkas av sina egna fördomar – innan du ens fått chansen att visa din kompetens.

Fokusera istället på vad du vill uppnå om du får jobbet. Kan andra arbetstider göra att du äntligen kan jobba heltid? Eller är det så att du älskar att jobba med det du gör men vill få mer ork genom kortare resor till jobbet? På vilket sätt är möjligheten med detta lediga jobb attraktivt?

4. Smickra företagets ego

Har du spanat på företaget i flera månader och hoppats på en öppning? Är du själv köpande kund hos dem och riktigt nöjd med tidigare upplevelse? Berätta det! Genuint beröm är alltid en god idé.

När du ger smicker så bör det utgå från dig själv. På vilket sätt tilltalar företaget dig? Vad har du för upplevelse av dem sedan tidigare?

Läs även: 8 steg för att knipa ditt drömjobb

Det är viktigt att eventuellt beröm är äkta, annars riskerar det att låta som smöriga klyschor. Attraheras du av att företaget är stort och internationellt erkänt? Ta det då ett steg till och fundera över varför detta intresserar dig. Vill du använda språkkunskaper? Har du arbetat på liknande företag och trivs med hur det är organiserat? Gillar du att arbeta mot tydliga deadlines utifrån kvartalsrapporter och aktieägares förväntningar? Besvara helt enkelt hur deras storlek är en fördel utifrån dina intressen och kompetens.

5. Var kortfattad

Det är lätt att vilja beskriva allt som motiverar dig på en gång. För oftast finns det ju flera anledningar till att du söker ett jobb. Men en motivering måste vara kortfattad för att lyckas. Blir texten för lång riskerar du att tappa läsarens intresse och helt plötsligt har ditt budskap inte gått fram alls.

På TNG rekommenderar vi att du håller dig till max 500 tecken (inklusive mellanslag, så kallade blanksteg). Det är ungefär lika långt som 5–6 rader text i Word.

Det är oftast tillräckligt för att berätta det viktigaste, men inte längre än vad rekryteraren eller chefen hinner läsa när man går igenom alla ansökningar. Du kommer också få berätta mer om din motivation och kompetens i samband med en intervju, så fördjupande argument och detaljer kan också vara bra att spara till senare.

Välj därför ut de viktigaste punkterna som du vill lyfta fram. Vad är det mottagaren absolut inte får missa? Och vad kan vara helt avgörande för att man ska läsa resten av din ansökan och förhoppningsvis bjuda in till intervju? Det går bra att skriva din motivering i såväl löpande text eller som punktform. Välj det som känns bra för dig.


Känns läget under kontroll? Har du fått ord på din motivation för jobbet? Bra! Då är det dags att skicka in ansökan! Titta runt bland våra lediga jobb eller skicka in en spontanansökan. Då kontaktar vi dig så snart det dyker upp något som matchar din profil!

Checklista - så motiverar du din ansökan

  • Lyft fram dina främsta kvalifikationer för jobbet du söker?
  • Beskrivit hur jobbet (och företaget) intresserar dig?
  • Har du undanröjt eventuella praktiska hinder?
  • Skippat känslig och privat information?
  • Är texten kortare än 500 tecken?

Bra! Då är du redo för att skicka in ansökan.

Läs mer om vilka steg som ingår i rekryteringsprocessen

Rekommenderat för dig