TNG
Använd AI och ChatGPT när du söker jobb. Här är 5 tips från TNG!

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

5 sätt att använda ChatGPT när du söker jobb

Ta hjälp av chatgpt och lyckas bättre i ditt jobbsökande

Känner du dig ensam när du söker jobb? Eller har fått slut på idéer om hur du ska lyckas knipa ditt drömjobb? Då bör du testa AI-verktyg med artificiell intelligens! Chatboten ChatGPT är det senaste (och just nu hetaste) tillskottet. Läs vidare och upptäck 5 olika sätt att använda boten i ditt jobbsökande.

Så använder du Chatgpt när du söker jobb.

ChatGPT är en så kallad chatbot. Alltså ett datorprogram utformat för att automatiskt svara på frågor i ett chattliknande format. Detta är inte unikt för ChatGPT och grundarna Open AI. Men det som skiljer ChatGPT från tidigare botar är att den använder en avancerad form av artificiell intelligens (AI) som är tränad på en otroligt stor mängd texter från olika källor och ämnen. Något som ger boten en bred kunskapsbas och en förmåga att ge råd på ett ovanligt relevant och komplext sätt.

Faktum är att ChatGPTs förmåga att förstå och generera ett naturligt språk är så unik att den tog hela världen med storm i slutet av 2022. Dialogen med boten är okomplicerad, fungerar på en mängd olika språk och känns på många plan lika naturlig som att chatta med en annan människa. Därmed kan ChatGPT hjälpa människor med en rad olika ämnen, från matlagning och programmering till jobbsökning. Samtidigt som man ger oss som använder boten en mer personlig och interaktiv upplevelse.

Användningsområdena för boten är närmast oändliga, men i denna artikel kommer vi lyfta fram hur du kan använda ChatGPT för att lyckas bättre när du söker jobb.

5 sätt att använda ChatGPT när du söker jobb

Det finns många kreativa och fiffiga sätt att använda ChatGPT när man söker jobb. Här är några förslag – hämtade från boten själv!

ChatGPT kan vara en bra hjälp  för att skriva CV.

1. Skriva CV

ChatGPT kan hjälpa dig att skapa ett bättre CV och andra ansökningshandlingar. Till exempel kan du få hjälp med ”skrivkramp”. Mata in information om dina erfarenheter, utbildning och kunskapsområden. Be sedan ChatGPT generera en professionell och välformulerad text som du kan använda som grund för din ansökan. Eller gör tvärtom. Det vill säga klistra in långa stycken text som du vill få hjälp att korta ner till mer lättlästa punkter.

Du kan också kopiera och sedan klistra in en jobbannons i boten och be om hjälp att hitta de mest centrala kraven och nyckelorden – för att sedan säkerställa att du får med samma ord i ditt CV.

Dessutom kan du använda ChatGPT för att hitta de rätta orden och formuleringarna som kommer att få ditt CV att sticka ut från mängden. Berätta vad som är viktigt för dig, hur du vill uppfattas och vad ditt karriärmål är så kommer boten ge dig förslag på fraser att använda.

Lästips! CV-guide! Tänk filmtrailer och lyckas bättre med ditt CV

2. Träna på intervjuer

Även inför en arbetsintervju kan ChatGPT hjälpa till. Be boten att ge förslag på vanliga intervjufrågor som kan komma på en anställningsintervju. Eller be boten föreslå ett bra svar på frågorna.

Faktum är att du till och med kan också öva på intervjusituationen genom att simulera en arbetsintervju med ChatGPT som ”rekryterare”.

Lästips! Så svarar du på vanliga intervjufrågor

3. Ta reda på mer om arbetsgivare

Som ett alternativ till att Googla och surfa runt på potentiella arbetsgivares hemsidor i ett försöka hitta viktig information kan du be ChatGPT att berätta mer om ett specifikt företag. Testa att ställa specifika frågor om företagets historia, verksamhet, kultur eller värderingar. Du kan även fråga om ifall bolaget har en officiell rekryteringsprocess som är bra att få koll på.

4. Formulera trevliga mail

Kanske har du en fråga om ett jobb du ska söka men är osäker på hur du ska uttrycka den på ett trevligt sätt i ett mail? Eller vill kontakta chefen några dagar efter en intervju? Här kan ChatGPT hjälpa dig att formulera professionella och väl genomtänkta mail. Beskriv vad du vill få sagt och till vem i vilket sammanhang, så kan du få en uppsjö av olika förslag.

Lästips! 8 steg för att knipa ditt drömjobb

Så kan ChatGPT fungera som en privat jobbcoach.

5. Nätverkande

Är du ovan att maila främlingar eller nätverka med inspirerande personer i din bransch kan du få stöttning av ChatGPT i kontaktförsöken. Dels kan du få tips på bra öppningsfraser eller förslag på mailtexter. Dels kan du, precis som vid intervjuträning, använda boten för att simulera ett samtal med en branschkollega och träna på konversationen.

Fusk att använda AI?

All teknik har blivit – och bör alltid bli – ifrågasatt. När det gäller ChatGPT och jobbsökande så har kritiska röster höjts mot att det skulle vara ”fusk” att låta boten hjälpa till med viktiga texter såsom CV och mail till arbetsgivare. Samtidigt finns det ingen garanti att alla jobbsökare skulle skriva dessa mail själva utan boten. Man kan ju fortfarande ta hjälp av en riktig jobbcoach eller kompis.

Kort sagt tänker i alla fall vi på TNG att teknik finns för att stödja någon i sitt arbete, inte en ersättning för att utföra arbetet själv. Det är bara du själv som känner till dina tidigare prestationer från arbetsliv och utbildning. Därför är det också bara du som kan bedöma ifall botens förslag till ett CV är relevanta eller skiljer sig från sanningen. Använd därför ChatGPT med samma förnuft som du skulle använda i vanliga fall.

En privat jobbcoach

Sammanfattningsvis kan ChatGPT fungera både som en privat jobbcoach och jobbsökarassistent. Någon som hjälper dig författa trevliga mail, ett professionellt CV och peppa dig inför en anställningsintervju. Allt som allt är det ett användbart och effektivt verktyg som på många sätt gör jobbsökande enklare och förhoppningsvis även lite mindre ensamt.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att boten aldrig kan ersätta sann mänsklig interaktion och feedback. Så ha ditt källkritiska öga öppet och dubbelkolla alltid alla texter innan du skickar iväg något, så att det både är rättstavat och att tonen blir din egen.

Och du! Så snart du känner att du är på banan ser vi på TNG fram emot att se din ansökan på ett av våra lediga jobb. Här kan du vara säker på att vi sätter din kompetens, motivation och potential i centrum. Inte hur du ser ut, din ålder, namn eller vilket nätverk du har. Dessutom kan du följa din ansökan i realtid via hemsidan. En av många självklara delar av vår fördomsfria rekryteringsprocess. Välkommen att söka ditt nya jobb via TNG idag!

Sök lediga jobb via TNG

Rekommenderat för dig