Rekryteringsprocess, tester och urval
Hur lång tid tar en rekryteringsprocess?
Det beror så klart på ett flertal olika faktorer. Ibland har ett företag bråttom och då kan en hel tillsättning vara klar på några timmar. Ibland händer oförutsedda saker och processen tar flera månader. Du kan däremot utgå från att en rekryteringsprocess för ett bemanningsuppdrag (konsultuppdrag) tar ca 2 veckor och en rekryteringsprocess för en direktrekrytering tar ca 6-8 veckor. Läs gärna mer i vår blogg om vilka faktorer som påverkar en rekryteringsprocess.
Vad ska jag tänka på inför en intervju?
Först av allt: du blir inbjuden till anställningsintervju av en anledning – din profil har på en eller flera punkter matchat jobbet du har sökt och vi är nyfikna på att veta mera om vad du kan. Grattis!
Oavsett om det är din första intervju någonsin eller om du har varit på ett femtiotal intervjuer under ditt arbetsliv är det alltid en god idé att förbereda sig. De viktigaste frågorna att fundera på innan är: varför är du intresserad av jobbet, vilka av dina kompetenser matchar det företaget efterfrågar (med andra ord: på vilket sätt skulle du kunna göra ett bra jobb) och slutligen, vad skulle kunna få dig att tacka ja till jobbet om du får erbjudandet?
Vill du ha fler tips på hur du ska klä dig, vad som är typiska ”do’s and dont’s” eller vad som är skillnaden på ett privat eller personligt samtal så rekommenderar vi dig att lyssna på vår jobbpodd som innehåller massor av tips inför en intervju.
Vad ska jag tänka på när jag skriver CV eller uppdaterar min LinkedIn-profil?
Först av allt: det ska vara lätt för den som läser att förstå vad du kan och hur väl du passar jobbet du har sökt. Berätta kort varför du har blivit intresserad av tjänsten och vad just du kan tillföra företaget. Var tydlig med vad du har gjort på tidigare arbetsplatser och vad som är dina styrkor. Använd ett tydligt teckensnitt och se till att det finns luft mellan olika avsnitt. Säkerställ också att dina kontaktuppgifter kan hittas lätt. Vill du veta mera? Lyssna på vårt populära och korta poddavsnitt om CV.
Jag har sökt jättemånga jobb och kommer aldrig vidare till intervju, varför inte då?
Detta kan så klart bero på jättemånga olika saker. Men det är normalt två saker som påverkar hur långt din ansökan kommer i första urvalet:
- Alla jobb är olika, trots samma titel. Och hur väl din ansökan matchar jobbet du har sökt beror på kravspecifikationen som finns från företaget. Ibland är det din erfarenhet som är viktigast, andra gånger kan det vara din tillgänglighet – hur snabbt du kan börja ett nytt jobb. Ibland beror det på vilka personliga egenskaper som jobbet kräver eller hur hög logisk slutledningsförmåga du har. Oftast är det en kombination av olika behov hos arbetsgivaren – där erfarenhet och kunskaper viktas mot vissa specifika färdigheter. Men vi gör alltid en helhetsbedömning av ditt CV (eller LinkedIn-profil), testresultat och svar på eventuella kompetensfrågor i samband med ansökan.
- Om flera sökanden uppfyller företagets grundläggande krav för att klara av jobbet uppstår det en konkurrenssituation. Det innebär att även om du har rätt erfarenhet och testresultat som ligger i linje med vad som krävs för tjänsten, kan någon annan ha mer erfarenhet eller ännu starkare testresultat och därför matcha jobbet bättre.
Känner du att du borde ha varit bland de mest meriterade personerna så fundera på om du kan förtydliga dina erfarenheter och kunskaper i ditt CV, så att du är säker på att ingen kan missa nivån på din kompetens. Nästa gång blir det din tur!
Jag har dyslexi. Hur påverkar det er bedömning av mina testresultat?
Syftet med våra rekryteringstester är att ge alla sökande samma möjlighet att lyfta fram sin kompetens och potential med hjälp av ett objektivt verktyg som har gott stöd i forskning om rekrytering och urval. Ett test bryr sig inte om vad du heter, hur du ser ut, hur gammal du är eller varifrån du kommer.
Däremot finns det tidsbegränsade inslag i flera av testerna. Något som ibland kan ge missvisande resultat för den som exempelvis har dyslexi, dyskalkyli eller inlärningssvårigheter. I dessa fall kan vi göra anpassningar för att ge likvärdiga förutsättningar. På samma sätt hittar vi alternativa lösningar för den som har grava synnedsättningar och inte kan göra visuella tester.
Har du någon funktionsnedsättning eller funktionsvariant som du tror kan påverka din förmåga att genomföra våra kompetens- och personlighetstester? Ta då kontakt med den rekryterare som ansvarar för din process eller maila oss på info@tng.se. Helst innan du gör testerna, så att vi kan hitta vi en schysst lösning för just dig!
Testlänken som jag har fått av er funkar inte och jag kan inte öppna testet. Vad ska jag göra?
Tyvärr kan en äldre version av webbläsare eller en inställning i webbläsaren ställa till det ibland. Prova gärna att själv:
- Använda webbläsaren Google Chrome
- Rensa cacheminnet
- Tillåta cookies
- Stänga av ad-blocker
- Tillåta pop-up-fönster
- Öppna testlänken på en annan enhet (dator/mobil/surfplatta)
Om inget av ovan fungerar får du givetvis maila oss på info@tng.se så hjälper vi dig så snart som möjligt!
Varför får jag tester av er?
När du söker jobb hos TNG är det din kompetens och framtida arbetsprestation som står i fokus. Därför använder vi de urvalsmetoder som enligt forskningen bäst förutser framtida arbetsprestation. Och här ingår arbetspsykologiska screeningtester, som har ett relativt starkt dokumenterat samband.
Testerna hjälper oss också att göra fördomsfria urval så att alla som söker jobb har samma chans att få visa sin kompetens utifrån samma kriterier. Testerna bryr sig inte om vad du heter, hur gammal du är eller ditt ursprung. Fokus ligger enbart på din prestation.
Dina erfarenheter och utbildning som du har skrivit om i ditt CV spelar så klart också roll när du söker jobb. Men för att göra ett så fördomsfritt urval som möjligt så läser vi ditt CV först efter att du gjort testerna. Så när testerna är klara går vi igenom hela din ansökan och gör en helhetsbedömning av hur väl din profil matchar företagets behov.
Måste jag göra testerna vid varje ansökan?
Ja det ingår i vår fördomsfria rekryteringsprocess. När du har gjort ett test så sparas ditt resultat i vårt system i 24 månader och du behöver inte göra om det igen. Därefter används testet när du söker andra liknande tjänster via TNG, och du får nästa gång bara länkar till tester som du inte tidigare gjort. Läs mer om varför vi vill att du gör testerna här.
Jag blev störd när jag gjorde testerna, vad händer nu?
Vi rekommenderar att du sitter ostört när du öppnar och genomför testerna, så du får goda förutsättningar att fokusera och göra ditt bästa. Blev du trots detta oväntad störd mitt i ett test, så kontakta din rekryterare (e-postadress och telefonnummer finns alltid på platsannonsen) eller ring oss på 08-21 92 00, så tar vi reda på ifall du behöver göra testet igen.
Jag kan inte öppna testerna. Jag skickas istället tillbaka till startsidan.
När du klickar på respektive tests namn (som är en länk), så ska du få upp testet i ett nytt fönster eller flik i din webbläsare. Om din webbläsare är inställd på att blockera pop-up-fönster, så kan du därför behöva häva funktionen för att kunna öppna testet. Annars går det ofta bra att använda en annan webbläsare. Då behöver du logga in i TNG Talent Network igen och klicka på testens länk på nytt.
När jag loggar in så står det redan att jag har gjort tester, men jag har inte fått några tester av er. Vad är det som gäller?
Vi vill att det ska vara lätt att söka jobb och har du redan gjort något eller några av testerna som är utvalda för det här jobbet, till exempel när du sökte ett annat jobb, så finns dina resultat sparade hos oss. Vi skickar därför enbart länkar till kompletterande tester.
Jag har inte svenska som modersmål. På vilket språk ska jag göra testerna?
Vi rekommenderar alltid att du genomför alla tester på ditt modersmål eller, i det fall ditt modersmål inte är valbart, på ditt andraspråk. I samband med en testinbjudan berättar vi alltid vad testet är avsett att mäta. Vilket oftast inte är språkkunskaperna. I det fall en tjänst kräver vissa nivåer i svenska, bedömer vi detta via ett renodlat språktest eller andra vägar såsom självskattning och intervju.
Varför vill ni inte ha mitt personliga brev?
Vi frågar efter personligt brev av framför allt tre skäl:
- Forskning visar ett närmast obefintligt samband mellan personligt brev och framtida arbetsprestation. Det innebär att det personliga brevet inte utgör en bra urvalsmetod för en träffsäker rekrytering och bra matchning.
- Namnet är missvisande och många jobbsökare väljer att i sitt personliga brev delge privat information. Allt från fritidsintressen, ålder och familjesituation – information som inte är relevant för framtida arbetsprestationer och därmed inte behövs i en rekrytering.
- Vi vill inte att din ansökningsprocess ska ta för lång tid. Det ska vara enkelt att söka jobb och vi anser att tiden som en jobbsökare normalt lägger ner på att skriva ett personligt brev är bättre att spara till andra delar i en tillsättning som ger mera för bägge parter, exempelvis arbetspsykologiska screeningtester.