TNG
Kompetensbaserad intervju vid rekrytering på TNG

Rekryteraren tipsar: 5 råd inför din kompetensbaserade intervju

Är du inbjuden till en kompetensbaserad intervju hos oss på TNG? Vad kul – grattis! Lite frågande kanske du är kring vad som skiljer den från en traditionell anställningsintervju? Här bjuder vi på några konkreta tips hur du kan förbereda dig inför en kompetensbaserad intervju.

Först lite teori…

En kompetensbaserad intervju är ett nytt sätt att intervjua för att hitta rätt kandidat för rätt tjänst. Den fokuserar, precis som namnet antyder, på kompetenserna som är viktigast för tjänsten. Vilka dessa kompetenser är har i ett tidigt skede bestämts av kunden och våra professionella rekryterare. Tanken med intervjun är att den ska matcha dina förmågor med de krav som är relevanta för det aktuella jobbet. På TNG definierar vi kompetens så här.

Exempel på kompetensbaserade intervjufrågor:

  • Ge mig ett exempel på ett tillfälle då du organiserat en uppgift eller ett projekt. Hur gick du tillväga?
  • Kan du berätta om en situation där du hade en stor mängd arbetsuppgifter, hur hanterade du det? Hur prioriterade du?
  • Berätta när du senast jobbade i team. Vad hade ni för uppgift? Hur gick det?
  • Genom att besvara dessa frågor beskriver du händelsen och din uppgift/roll, hur du hanterade situationen samt vad resultatet blev.

Hur man mäter kompetens i intervjusituationen kan rent spontant vara väldigt svårt. Svaren under en anställningsintervju har en tendens att bli i stil med: ”man kan” eller ”man brukar”. Med en kompetensbaserad intervjuform blir det istället ”jag gjorde såhär” – vilket är tydligare och mer verklighetstroget eftersom det mäter vad du faktiskt har presterat, snarare än det du borde gjort eller tror att man borde göra.

För att också ge alla kandidater samma chans till att få jobbet och för att vi ska göra en så rättvis bedömning som möjligt, ställer vi också samma kompetensbaserade frågor till alla kandidater.

Rekryterarens tips inför intervjun:

  1. Våra intervjufrågor kan ibland vara lite svåra. Det kan ta tid att komma på ett konkret exempel. Och det är okej. Ta den tid du behöver – du behöver inte skynda fram ett svar.
  2. Tänk igenom en positiv situation eller händelse där dessa egenskaper använts och vilken roll du hade i detta sammanhang. Fundera också på vad du lärde dig – positivt och negativt.
  3. Tänk igenom vad som är viktigt för tjänsten. Vilka egenskaper uppfattar du som viktiga och vilka erfarenheter har du som kan visa att du besitter de efterfrågade kompetenserna?
  4. Hur kan du stå ut jämfört med andra kandidater? Vilket är ditt främsta säljargument? Här vill vi att du specificerar vilka av dina kunskaper och erfarenheter som du tror kan bidra. Det gör du enklast genom att komma med konkreta exempel på situationer där dina styrkor lyfts upp.
  5. Om du saknar arbetslivserfarenhet kan du ta exempel från grupparbete i skolan, i fotbollslaget, teatergruppen eller någon annan situation du bedömer som likvärdig.

Varför gör vi detta egentligen?

Jo – vi vill på ett så objektivt och fördomsfritt sätt utvärdera en kandidats förmåga i relation till ett antal utvalda kompetensområden som är relevanta för ett visst jobb. Allt för att hen ska ha störst potential att göra ett så bra jobb som möjligt efter att de blivit anställda. Känns väl ganska rättvist, eller hur?

Lycka till med din intervju! Vi ser fram emot att träffa dig.

Jobbpodd från TNG,

Ännu fler tips för ditt jobbsökande!

Vill du veta mer hur vi rekryterare tänker kring rekrytering? Lyssna på vår jobbpodd. Här bjuder TNG:s rekryterare på tips och råd när du söker lediga jobb eller går i karriärtankar. På korta 10-minutersavsnitt hjälper vi dig med löneförhandling, klädsel inför intervju och mycket annat.

JAG VILL LYSSNA PÅ PODDEN NU!