TNG
5 smarta frågor att ställa på din anställningsintervju så du imponerar på arbetsgivaren och vet ifall jobbet passar dig

5 smarta frågor att ställa på en anställningsintervju

Karriär: Frågor att ställa till arbetsgivaren på din jobbintervju

Har du blivit kallad till anställningsintervju? Grattis! Det betyder att arbetsgivaren är intresserad av din kompetens och ser dig som en attraktiv kandidat. Dessutom bjuds du nu på ett utmärkt tillfälle att ta reda på mer om jobbet. Här tipsar vi på TNG om fem smarta frågor att ställa vid en arbetsintervju som både imponerar på arbetsgivaren och hjälper dig avgöra om tjänsten passar dig!

1. Vad är enligt dig det bästa med att jobba här?

Svaret på frågan ger dig en inblick i företagets kultur, värderingar och stämning på arbetsplatsen. Du kan få en hint om hur samarbetet fungerar, hur chefen är och vad andra medarbetare uppskattar med organisationen.

Dessutom visar du intresse för personen som intervjuar dig, vilket både är smickrande och trevligt när du ställer frågan uppriktigt och nyfiket.

2. Om jag började jobbet imorgon, vilka arbetsuppgifter skulle vara de första jag får ta tag i?

Här kan svaret hjälpa dig att få arbetsuppgifterna, som antagligen beskrivits i bredare ordalag i jobbannonsen, konkretiserade och nedbrutna till vardagliga uppgifter. Detta ger dig dels en bättre bild av vad jobbet innebär i praktiken, dels mer information om tjänsten än vad du skulle haft annars.

Samtidigt ger du intryck av att du är sugen på att få börja jobbet och vill åstadkomma resultat – något som imponerar på de flesta arbetsgivare.

Läs även: 4 misstag du inte vill göra på din anställningsintervju

3. Vilka kompetenser kommer att vara mest avgörande när ni väljer vilka kandidater ni ska ta vidare till nästa steg i processen?

Frågan ger dig för det första en möjlighet att ta reda på hur väl du matchar vad företaget söker. För det andra ger det dig en chans att säkerställa att du inte missat att berätta om någon avgörande kompetens.

Slutligen visar du respekt och förståelse för att ni troligtvis är flera sökande för tjänsten och uppmuntrar arbetsgivaren att göra urval baserat på kompetens och inget annat. Vilket så klart stärker din seriositet.

4. Vad är nästa steg i rekryteringsprocessen?

TNG tipsar: Ställ smarta intervjufrågor till din rekryterareAtt du ställer frågan visar att du är intresserad av att gå vidare till nästa steg och mån om att ha vidare kontakt kring tjänsten. Ett bra och mjukt sätt för att ställa krav på återkoppling.

Samtidigt kan du få tillfälle att förbereda dig inför eventuella case, fler intervjuer, tester eller vad nu nästa steg må vara.

Läs även: 8 steg för att knipa ditt drömjobb

5. Är det något i mina svar som känns oklart och som du önskar att jag utvecklar ytterligare?

Det här en väldigt bra fråga för att avsluta sin jobbintervju! Du får nämligen rekryteraren eller chefen att gå igenom dina svar igen och påminnas om vad du kan. Om du dessutom har uppfattats som otydlig kan du här få en chans att undanröja tvivel och förklara dig.

Frågan visar även att du inte har något att dölja, vilket inger förtroende och är lovande för en långsiktig jobbrelation.

Sammanfattningsvis finns det många bra frågor att ta upp på din anställningsintervju. Du kan så klart ha frågor om anställningsvillkor, förmåner, lön och företagets struktur. Försök dock att fokusera på frågor som ger dig svar som du inte hade kunnat ta reda på egen hand, på företagets hemsida eller genom att googla. Det ger ett mer påläst intryck och du riskerar inte att lämna intervjun med vetskap om antalet semesterdagar men oviss om företaget fått en positiv bild om dig.

Stort lycka till!

Ps. Vill du öka dina chanser till ett nytt jobb? Spana in våra lediga jobb idag eller gör en spontanansökan!