TNG
Glad kille ställer smarta frågor under en anställningsintervju.

Lästid: 2 minuter

5 smarta frågor att ställa på en anställningsintervju

Frågorna du ska ställa till din framtida arbetsgivare

Har du blivit kallad till en jobbintervju? Grattis! Det betyder att arbetsgivaren är intresserad av din kompetens och ser dig som en attraktiv kandidat. En intervju är samtidigt ett perfekt tillfälle att ta reda på mer om jobbet. Här tipsar vi om fem smarta frågor att ställa vid en anställningsintervju. Frågor som både imponerar på arbetsgivaren och hjälper dig avgöra om tjänsten passar dig som nästa steg i din karriär!

Vad är enligt dig det bästa med att jobba här?

Svaret på frågan ger dig en inblick i företagets kultur, värderingar och stämning på arbetsplatsen. Du kan få en hint om hur samarbetet i teamet fungerar, hur chefen är och vad andra medarbetare uppskattar med organisationen.

Dessutom visar du intresse för personen som intervjuar dig, vilket både är smickrande och trevligt när du ställer frågan uppriktigt och nyfiket.

Om jag började jobbet imorgon, vilka arbetsuppgifter skulle vara de första jag får ta tag i?

Här kan svaret hjälpa dig att få arbetsuppgifterna konkretiserade och nedbrutna till vardagliga uppgifter. Detta ger dig dels en bättre bild av vad jobbet innebär i praktiken, dels mer information om tjänsten än vad du skulle haft annars.

Samtidigt ger du intryck av att du är sugen på att få börja jobbet och vill åstadkomma resultat – något som imponerar på de flesta arbetsgivare.

Läs även: 4 misstag du inte vill göra på din anställningsintervju

Vilka kompetenser kommer att vara mest avgörande när ni väljer kandidater?

Frågan ger dig för det första en möjlighet att ta reda på hur väl du matchar med vad företaget söker. För det andra ger det dig en chans att säkerställa att du inte missat att berätta om någon avgörande kompetens.

Slutligen visar du respekt och förståelse för att ni troligtvis är flera sökande för tjänsten och uppmuntrar arbetsgivaren att göra urval baserat på kompetens och inget annat. Vilket så klart stärker din seriositet.

Vad är nästa steg i rekryteringsprocessen?

TNG tipsar: Ställ smarta intervjufrågor till din rekryterareAtt du ställer frågan visar att du är intresserad av att gå vidare till nästa steg och mån om att ha vidare kontakt kring tjänsten. Ett bra och mjukt sätt för att ställa krav på återkoppling.

Samtidigt kan du få tillfälle att förbereda dig inför eventuella case, fler intervjuer, tester eller vad nu nästa steg må vara.

Är det något i mina svar som känns oklart – ska jag förtydliga något?

Det här en väldigt bra fråga som en avslutning under en anställningsintervju! Du får nämligen rekryteraren eller chefen att gå igenom dina svar igen och påminnas om vad du kan. Om du dessutom har uppfattats som otydlig kan du här få en chans att undanröja tvivel och förklara dig.

Frågan visar även att du inte har något att dölja, vilket inger förtroende och är lovande för en långsiktig jobbrelation.

Tips! Är du en aktiv jobbsökare? Kolla in våra lediga jobb! 

Att ställa genomtänkta frågor under en anställningsintervju ger ett påläst intryck och visar att du är intresserad av tjänsten. Du behöver självklart också få klarhet i eventuella frågetecken kring anställningsvillkor, förmåner, lön och företagets struktur. En bra tumregel är att ställa frågor som ger dig svar som du inte hade kunnat ta reda på egen hand, på företagets hemsida eller genom att googla.

Stort lycka till!

Ps. Vill du öka dina chanser till ett nytt jobb? Spana in våra lediga jobb idag eller gör en spontanansökan!

Fördelar med att söka jobb fördomsfritt

Fördomsfri rekrytering – så funkar det!

Att söka jobb fördomsfritt borde vara en självklarhet. Men det är det inte alltid. Ofta kommer subjektiva åsikter emellan och omedvetna fördomar som påverkar beslut. Men inte hos oss på TNG.

Vi har valt att jobba med en fördomsfri rekryteringsmetodik som göra det enklare att söka jobb, rättvisare och mer fördomsfritt!

24 fördelar med att söka jobb fördomsfritt!

Rekommenderat för dig