TNG
Tips från TNG: 4 misstag du inte vill göra på din anställningsintervju

4 misstag du inte vill göra på din anställningsintervju

… och tips på hur du undviker misstagen!

Grattis, du har blivit kallad till en jobbintervju! Chansen till ett nytt jobb känns inom räckhåll och äntligen är det dags för ett personligt möte där du ska få presentera dig själv. Då vill du självklart visa dig från din bästa sida – och undvika de vanligaste tabbarna. Här är fyra misstag du absolut inte ska göra i samband med din anställningsintervju!

Misstag 1: Missa att höra av dig om du blir sen

Helst skulle vi vilja skriva ”kom inte för sent”, men alla har vi väl någon gång fastnat i kollektivtrafiken, en bilkö eller gått av på fel hållplats. Eller haft teknikstrul och inte lyckats logga in på videolänken till en digital intervju.jobb

Men det avgörande här är faktiskt hur du hanterar din försening. Så märker du att det börjar bli knappt om tid? Hör av dig, be om ursäkt, förklara läget och meddela när du uppskattningsvis kommer fram. Ofta är det okej att börja intervjun lite senare men ibland kan intervjuaren behöva boka om till en annan dag.

Läs även: 8 steg för att knipa ditt drömjobb

Misstag 2: Säga att du söker vad som helst

En rekryterare förstår att du förmodligen söker mer än ett jobb i taget. Det är också rimligt att du med varierande erfarenheter, eller ingen erfarenhet alls, är öppen för förslag och kan tänka dig många olika typer av jobb.

Men när du under intervjun får frågan om vad du är intresserad av och vilken typ av jobb som passar dig bäst – tänk efter före och anpassa ditt svar till rollen som du är på intervju för.

Säg inte att du kan tänka dig vilket jobb som helst. Det otydligt och gör det svårt för intervjuaren att veta om du kommer trivas och bli långvarig på det jobb du har sökt nu. Dessutom försvårar det för rekryteraren att matcha dig mot andra eventuella jobb, eftersom du inte ger en tydlig riktning.

Misstag 3: Inte ställa egna frågor

Kom ihåg att en intervju är lika viktig för er båda. Även om det är chefen eller en rekryterare som förväntas leda samtalet och ställa frågor om din kompetens och intresse för jobbet, så är det minst lika viktigt att du tar tillfället i akt till att ta reda på hur jobbet passar dig.

Så när intervjuaren öppnar upp och undrar om du har några frågor – säg inte nej. Här är din chans att ta reda på det som inte redan kommit fram kring utvecklingsmöjligheter, arbetsuppgifterna och ansvarsområden. Ja, vad det nu är du vill veta mer om. Det är helt okej att skriva upp dina frågor på ett papper innan eller under intervjun, så att du inte glömmer dem.

Att i förväg ha funderat på jobbet och skrivit ner konkreta frågor ger dessutom ett gott intryck. Det visar på intresse och att jobbet är viktigt för dig. Så var inte rädd för att vara frågvis!

Läs även: 5 smarta frågor att ställa på din anställningsintervju

Misstag 4: Tvivla på din förmåga

Först av allt: du är inbjuden på intervjun av en anledning. Rekryteraren eller chefen som du ska träffa har sett något av värde i din ansökan. Det betyder att när du kommer dit har intervjuaren redan en positiv bild av dig och hoppas att du ska passa för jobbet.

Så var inte rädd för att framhäva din kompetens. Lyft fram det du är bra på och gärna detaljerat utifrån vad som är lämpligt för rollen du sökt. Berätta om dina kunskaper, projekt, erfarenheter och andra meriter som stärker intrycket av att du är kompetent för tjänsten.

Med det sagt, klart du kan vara nervös (och erkänna det i samtalet). Men låt inte nervositeten påverka dig i den grad att du börjar tvivla på din lämplighet för jobbet.

Fler tips?

Misstag anställningsintervjun - så undviker du det! Vi vet att en anställningsintervju kan vara riktigt nervöst. Men ett lyckat möte kan också vara en härlig egoboost, även om du inte får jobbet. Vill du ha fler tips på hur du ska undvika misstag på anställningsintervjun? Lyssna på poddavsnittet Din jobbintervju – Do’s and dont’s från vår jobbpodd Tack för din ansökan.

Och för dig som fortfarande väntar på att bli inbjuden på intervju – kika gärna på om något av våra lediga jobb passar dig!

Lycka till – vi ses!

Visa mig alla lediga jobb!