TNG
Sök lediga jobb fördomsfritt i Skåne.

Bakgrundskontroll när du söker jobb hos TNG

Vad händer om vi hittar något vid en bakgrundskontroll?

När du söker jobb hos TNG så kan det hända att vi vill göra en ekonomisk och juridisk bakgrundskontroll av dig. Syftet är aldrig att sålla bort. Däremot tror vi på att det är bättre att veta än att inte veta. Så att både du och arbetsgivaren ska känna er trygga med anställningen.

Om du ska genomgå en bakgrundskontroll när du söker jobb hos oss, så sker den alltid i slutet av en rekryteringen som ett sista steg innan du får ett jobberbjudande.

Anledningen är undanröja eventuella frågetecken gällande din framtida arbetsprestation samt att säkerställa att du är den du utger dig för att vara. Ibland finns det regelverk i företagets verksamhet som ställer krav på en bakgrundskontroll. Men oftast handlar det om att arbetsgivaren ska känna sig trygg med dig som medarbetare och att det inte finns några tvivel på att du är rätt person.

Aldrig utan ditt godkännande

Många av våra kandidater på TNG uttrycker att de uppskattar att vi gör bakgrundskontroller. Det gör dem trygga i att anställningsprocessen är seriös och grundlig. Samt att all fakta ligger på bordet från början och inte riskerar att dyka upp vid ett oväntat tillfälle och äventyra anställningen i efterhand.

Givetvis berättar vi alltid i förväg om en bakgrundskontroll kommer att bli aktuell och när. Och du måste alltid lämna ett skriftligt godkännande innan en kontroll kan påbörjas.

Med andra ord: vi kan aldrig genomföra en bakgrundskontroll utan din kännedom.

Kontroll av ekonomiska och juridiska frågor

För alla våra bakgrundskontroller anlitar vi företaget ToFindOut. De är specialister på att kontrollera och komplettera information såsom personalia, ekonomisk information och juridiska frågor. Ibland ber vi dem även verifiera uppgifter som du har gett i ditt CV eller annan information från rekryteringsprocessen.

Du kan också känna dig trygg med att det alltid framgår exakt vad ToFindOut ska verifiera i varje enskild bakgrundskontroll.

Jobb trots anmärkningar

Då och då händer det att det dyker upp oväntad information om en jobbsökare som vid första anblicken inte är bra. Men vi dömer inte, utan tar alltid en dialog med kandidaten och anställande företag.

Så om du som kandidat exempelvis har en tidigare dom eller en betalningsanmärkning betyder inte per automatik att du förlorar chansen till jobbet. Istället tar vi ställning till från fall till fall och tittar på vad som kan bedömas som lämpligt eller olämpligt för det specifika jobbet.

Faktum är att åtta av tio av personer som har någon typ av anmärkning i en bakgrundskontroll får ändå ett jobberbjudande. Så i de allra flesta fall gör det alltså inget att man har en anmärkning.

Det handlar alltid om en helhetsbedömning. Och bakgrundskontrollen är ett av många olika beslutsunderlag vi använder vid en rekrytering.

Läs även: Din fördomsfria rekryteringsprocess

Fördel att berätta själv först

Hur informationen nått TNG och arbetsgivaren är många gånger viktigare än vad som har kommit fram. Det vill säga att om du väljer att själv lyfta saker som kommer att dyka upp, så blir bakgrundskontrollen bara en check på din ärlighet. Dessutom får du då även möjlighet att förklara och berätta hur du ser på saken.

Därför rekommenderar vi dig att alltid berätta för oss om du har betalningsanmärkningar eller förekommer i belastningsregistret.

Var fjärde kontroll innehåller en anmärkning av något slag, men oftast av sådan art att det inte alls påverkar anställningsbeslutet.

Kan jag tacka nej?

TNG och ToFindOut startar aldrig en bakgrundskontroll utan ett godkännande från dig. Dessutom kan du närsomhelst efter att du lämnat ditt godkännande dra tillbaka det. Då avbrytes researcharbetet.

Däremot kan det vara bra att veta att när bakgrundskontroll ingår i rekryteringen, kommer vi alltid vilja genomföra den på slutkandidaterna. Vilket gör att du tyvärr inte längre är aktuell för jobbet om du tackar nej till kontrollen.

Du får en egen kopia av din bakgrundskontroll

När du genomgår en bakgrundskontroll kan du alltid ta del av en rapportkopia. Den blir per automatik tillgänglig i ditt personliga konto efter att rapporten har färdigställts hos ToFindOut. Skulle du hitta någon uppgift som inte stämmer i rapporten kan du också begära rättelse.

Om det, som en del av bakgrundskontrollen, sker ett verifieringsarbete där ekonomiska kontrolluppgifter dubbelkollas hos kreditupplysningsbolag kommer du även få hem ett brev om att en kreditupplysning har genomfört. Det är inte konstigare än att ToFindOut följer lagen och därmed ger dig en så kallad omfrågekopia.

Inte samma sak som belastningsutdrag

Belastningsregistret är Polisens eget register på brottsdomar. Härifrån kan ingen mer än den person som det berör efterfråga information. Det vill säga att det bara är du själv som kan ta ut ett utdrag med information om dig själv.

Syftet med ett registerutdrag är att du själv ska kunna få information om de uppgifter som eventuellt finns om dig i belastningsregistret. Det är inte lagstiftarens mening att utdraget ska användas som ett intyg för att visa att du inte är straffad.

Med andra ord kan ToFindOut inte hämta information från Belastningsregistret i bakgrundskontrollen. Istället verifierar de fakta från källor som är öppna och tillgängliga för allmänheten, alltid från originalkällor, samt från uppgifter som lämnas av dig som sökande.

Vill du läsa en komplett Q&A från ToFindOut så hittar du det här.

Sök lediga jobb fördomsfritt hos TNG!

Bakgrundskontrollen är en del av TNG:s fördomsfria rekryteringsprocess. Och fördelarna för dig som söker är flera.

Framför allt hanteras din ansökan mer objektivt. Eventuella yttre faktorer – t ex ditt efternamn, din ålder eller vilket kön du har – riskerar inte att påverka bedömningen på ett subjektivt sätt. Istället ser vi till fakta: din kompetens, din potential och dina personliga styrkor.

Nyfiken på vilka jobb vi har för dig?

SE ALLA LEDIGA JOBB HÄR!

Från bloggen

Visa alla