TNG
Kompetensbaserad intervju vid rekrytering på TNG - så förbereder du dig!

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

5 råd inför en kompetensbaserad intervju

Så förbereder du dig för kompetensbaserade intervjufrågor

Vad är en kompetensbaserad intervju och hur förbereder du dig? Här tar vi på TNG upp skillnaderna mellan kompetensbaserade intervjuer och en så kallad vanlig anställningsintervju. Och så klart – bjuder konkreta tips som hjälper dig lyckas på intervjun!

Vad är en kompetensbaserad intervju?

En kompetensbaserad intervju är ett modernt sätt för rekryterare och arbetsgivare att hitta rätt kandidat för rätt tjänst. Intervjun fokuserar, precis som namnet antyder, på kompetenserna som är viktigast för tjänsten. Vilken kompetens som är viktig har i ett tidigt skede bestämts av företaget i samråd med professionella rekryterare.

Tanken med en kompetensbaserad intervju är att den ska hjälpa dig att beskriva och lyfta fram dina personliga förmågor. Så att vi kan matcha dem med de krav och behov som arbetsgivaren har för anställningen.

5 tips på hur du själv kan förbereda dig inför en intervju!

1. Lär dig strukturen i kompetensbaserad intervju-metodik

Syftet med kompetensbaserade intervjufrågor är att skapa sig en uppfattning om vilka beteenden som kommer naturligt för dig och inte. Utifrån ett antal nyckelkompetenser som spelar extra stor roll i den aktuella tjänsten.

Kort sagt kommer du på din intervju bli ombedd att ge exempel på olika tillfällen du uppvisat en egenskap (t ex samarbetsförmåga). Eller tillfällen du lyckats eller misslyckats med en uppgift. Det viktiga här är sällan situationen i sig. Utan snarare hur du har hanterat den. Och på vilket sätt du löste utmaningarna.

Därför får du beteendestyrda frågor om tidigare upplevda situationer och hur du har agerat där. Ofta med följdfrågor kopplat till din insats, roll under händelsen, vilket resultat du fick samt vad du har lärt dig från detta.
En vanlig intervjufråga börjar ofta med frasen ”Kan du ge mig ett exempel på när du …” eller ”Berätta om en situation där …”.

2. Förbered dig på hemmaplan

Titta på jobbannonsen igen för jobbet du ska intervjuas för. Har arbetsgivaren uttryckt att vissa personliga egenskaper är viktiga i tjänsten? Om det inte framgår alls kan du göra ett par kvalificerade gissningar om vilka egenskaper som troligtvis är viktiga för att regelbundet kunna göra ett bra jobb just här.

Utgå från dessa egenskaper och påminn dig om tillfällen där du betedde dig just så. Hur såg situationen ut? Och vilken uppmärksamhet fick du från andra på resultatet? Skriv ner allt du kommer på.

Läs även: 4 misstag du inte vill göra på din anställningsintervju

3. Utgå från dig själv och var konkret

Kompetensbaserad intervjuFör många jobbsökare tenderar svaren under en anställningsintervju att bli i stil med: ”man kan” eller ”man brukar”. Men med en kompetensbaserad intervjuform kommer du istället att utgå från dig själv. På ett naturligt sätt. Att säga ”jag gjorde såhär” är tydligare och mer verklighetstroget eftersom det avslöjar vad du faktiskt har presterat, snarare än det du borde gjort eller tror att man borde göra.

Därför är det en fördel att även försöka vara konkret och detaljerad om händelsen du varit med om. Det gör ditt exempel både personligt och mer levande för utomstående. Kan du även hämta exempel som är färska och nära i tiden brukar det uppskattas på den faktiska intervjun sen.

4. Alla erfarenheter kommer inte från arbetslivet

Om du saknar arbetslivserfarenhet får du gärna hämta exempel från grupparbete i skolan, ur fotbollslaget, teatergruppen eller någon annan situation du bedömer som likvärdig.

5. Du behöver inte svara snabbt

Vi som ställer frågorna är medvetna om att de kan vara ganska svåra. Och det kan ta tid att komma på ett konkret exempel. Särskilt för någon som inte har förberett sig.

Med andra ord: ta din tid! Du behöver inte skynda fram ett svar på en gång. På TNG är vi även i regel öppna för att lämna en specifik fråga åt sidan en liten stund och komma tillbaka till den senare.

Som du säkert förstått nu så är den stora skillnaden på en kompetensbaserad intervju och en vanlig intervju främst att frågorna är på förhand utvalda och samma till alla sökande. Men även att intervjun är strukturerad och att rekryteraren undersöker specifika kompetensområden, snarare än att intervjun är ett löst samtal på måfå.

Även om det kan kännas svårt i stunden är vinningen högre för de allra flesta jobbsökare, då man får samma chans att visa vad man är bra på och dessutom kommer att bedömas på samma kriterier. Så varmt lycka till med din intervju! Vi hoppas att den går vägen!

Exempel på kompetensbaserade intervjufrågor

  • Ge mig ett exempel på ett tillfälle då du organiserat en uppgift eller ett projekt. Hur gick du tillväga?
  • Kan du berätta om en situation där du hade en stor mängd arbetsuppgifter, hur hanterade du det? Hur prioriterade du?
  • Berätta om när du senast jobbade i team. Vad hade ni för uppgift? Hur gick det?
  • Hur skapar du ett bra samarbete med dina kunder? Kan du ge mig ett exempel?

Psst!
Undrar du varför kompetensbaserad rekrytering så populärt? Jo – vi vill på ett så objektivt, rättvist och fördomsfritt sätt utvärdera alla sökandes förmåga i relation till ett antal utvalda kompetensområden som är relevanta för ett visst jobb. Allt för att hen ska ha störst potential att göra ett så bra jobb som möjligt efter att man blivit anställd. Känns väl ganska schysst, eller hur?

Sök något av våra lediga jobb idag!

Rekommenderat för dig