TNG
säljare team tester skräddarsydda tester

Mät framtida prestation – och lyckas i din säljrekrytering

Går det att mäta vilka säljare som har störst sannolikhet att lyckas? Svaret är ja. Det må låta simpelt men faktum är att screeningtester är ett unikt verktyg för att kunna förutspå om en kandidat blir en bra säljare eller inte. Inspireras av hur vi gör på TNG!

När du rekryterar eller hyr säljare med TNG får alla sökande göra skräddarsydda arbetspsykologiska screeningtester med fokus på de kompetenser som är avgörande för att lyckas i säljrollen. I just din organisation.

Faktum är att vi kan skräddarsy vad vi ska mäta utifrån vilken del säljaren ska fokusera på i säljcykeln. Det kan vara egenskaper som resultatorientering, analytisk förmåga eller affärsutveckling. Men vi kan också upptäcka var i säljprocessen respektive kandidat har sina styrkor. Något som uppskattas av såväl arbetsgivaren som kandidaten själv, som då blir sedd för vad hen är bäst på.

Vinningen? Att vi blickar framåt och fokuserar på din nya säljares potential att bearbeta nyckelkunder och bygga starka affärsrelationer. Istället för att förlita oss på vad personen presterat i säljresultat för fem år sedan.

Skippa magkänslan – pröva tester istället

tester rekrytering personlighetstest

För att välja ut rätt egenskaper börjar vi alltid rekryteringen med en kompetensanalys där du får specificera vilka kompetenser du faktiskt letar efter hos din framtida stjärnsäljare. Tillsammans går vi går igenom obligatoriska krav och vad som är ”nice to have”. De olika kompetensområdena viktas också utifrån vad som är mest väsentligt. Är exempelvis personlighet och motivation är mest avgörande i säljrollen? Ja, då ska även dessa faktorer viktas högre.

Om du letar efter säljare med hög begåvning – alltså någon som är snabblärd, har lätt för att lösa problem och ta sig an nya utmaningar – är tester helt avgörande. Eftersom det är omöjligt att säkerställa begåvning via andra urvalsverktyg än tester. (Hur gärna du än vill tro att du kan ”känna igen” en smart person på en intervju.)

Kravprofilen omvandlas sedan till en målgruppsanpassad platsannons – allt för att attrahera relevanta kandidater med olika bakgrunder. Direkt efter ansökan får varje kandidat testerna i sin inkorg. Samtidigt får vi snabbt ett opartiskt underlag för att hitta de kandidaterna med bäst potential att bli en framgångsrik säljare hos er.

Personlighet och motivation ofta viktigt i en säljroll

För att kvalitetssäkra dina kandidater och få en bättre bild av deras framtida potential använder vi bara tester som vilar på vetenskaplig grund. Både personlighetstest och begåvningstest är något vi rekommenderar i alla säljrekryteringar och för den som vill ha en djupare analys kan man även addera ett motivationstest. Något som kan vara ett särskilt bra komplement i dialogen med slutkandidater.

Ska säljaren exempelvis jobba med provision så måste personen troligtvis även drivas av pengar. Här kan motivationstext belysa hur bra en kandidaten kommer att fungera i viss befattning och hur väl personen kommer att passa in i rådande företagskultur.

skräddarsydda tester hand mobil kopiera

Tester även positivt för dig som söker säljjobb

Arbetspsykologiska tester tidigt i rekryteringen gynnar även dig som söker säljjobb. De är en viktig del av vår fördomsfria rekrytering, så att alla sökande får möjlighet att lyfta fram sin kompetens och potential. Testerna går fort att göra och ännu viktigare – de är opartiska och hjälper oss göra en rättvis bedömning av din ansökan.

Hitta nästa säljare med TNG

Oavsett om du har stenkoll på vilken säljare du behöver eller vill bolla vilka krav som ställs på framtidens säljare, så finns vi på TNG här för att hjälpa dig. Läs gärna mer om hur vi rekryterar och hyr ut säljare till dig som behöver!

Rekrytera eller hyr säljare med TNG