TNG
konsult karriär på bemanningsföretag

Kaija 61 år gör karriär som konsult

– Det är flexibelt och roligt med en karriär som konsult

Kaija Riste, 61 år, har arbetat som konsult sen våren 2012. Hon såg en annons på ett bemanningsföretag, sökte och blev kallad till intervju av TNG i Örebro. Resten är konsulthistoria. Idag gör Kaija karriär som konsult.

– Jag har varit på Atlas Copcos löneavdelning sen dess. Vi har förlängt mitt uppdrag halvårsvis. Jag är nöjd. De är nöjda och fortsätter hyra personal av TNG. Vi är alla nöjda, svarar en glad Kaija Riste.

Hon arbetar 80 %. För henne är det utmärkt. Då kan hon hålla fredagarna eller måndagarna lediga och åka till landstället 20 mil bort och uppleva naturen under härliga långhelger. En av fördelarna med jobbet som konsult på ett bemanningsföretag är att livet blir mer flexibelt. Det är enklare att matcha arbetsliv med privatliv.

– Jag är flexibel själv, så mig passar det perfekt. En annan egenskap som är bra att ha när du är konsult är att vara aktiv och nyfiken. Det är ju många nya, spännande intryck. Det är en del av charmen, menar Kaija Riste.

TNG ser alltid potentialen i sina kandidater – eller ”ser bortom det uppenbara” i allt företaget gör. Det uppskattar hon, och Kaija tror att kunderna också gör det eftersom kompetensen sätts i fokus, liksom mångfald på TNG.

– Mitt jobb består av att löneadministrera och hantera reseräkningar. Även om Atlas Copcos system var nytt för mig, så har jag stora erfarenheter sen tidigare, från mina år i Landstinget och på Posten. De kunskaperna kom väl till pass. Jag lärde mig snabbt.

Dedikerad konsultchef

Kaija Riste har en personligt dedikerad konsultchef hos TNG i Örebro. De hörs en gång i månaden och stämmer av läget.

– Det ger en enorm trygghet. Min konsultchef  tar hand om relationen med kunden, och värnar att alla parter tycker att allt är bra – och då blir det också det. Bra alltså.

Formellt är Kaija Riste anställd av TNG, men har sin arbetsplats hos Atlas Copco. Även om hon är extern, så är hon en självklar del av gemenskapen på kontoret.

– Jag blir väl omhändertagen av arbetskamraterna. Har jag frågor i vardagen kan jag alltid gå till min platschef, flikar Kaija in.

I början hände det någon enstaka gång att Kaija faktiskt kände att hon var en extern medarbetare. Det var när de anställda hade specialevenemang, t ex fritidsaktiviteter. Men mycket har hänt på de tre åren hon varit konsult. 2012 var TNG relativt nya i Örebro, men nu är bitarna på plats, även vad gäller fritidsaktiviteterna.

– Nu får jag ju friskvårdspeng från TNG!, säger en leende Kaija som nyss tecknat gymkort.

Finns det någon skillnad mellan att börja som anställd eller göra karriär som konsult på ett bemanningsföretag

– Introduktionen gick snabbare som konsult. Men det är mest positivt. Du hoppar in direkt. Kortare startsträcka är bara roligare! Speciellt om du är en aktiv person, vilket ju är en nyckelegenskap för en konsult. Förmågan att samarbete likaså. För mig passar det bra. Jag tror konsultrollen lämpar sig väl för unga människor, eftersom det kan ge inblickar i olika verksamheter.

Kan det vara otryggt att arbeta som konsult?

– Nej, inte med en egen konsultchef som kan dina styrkor och sköter din talan med arbetsplatsen. Då får du trygghet. Dessutom följer TNG kollektivavtal och är auktoriserad av Kompetensföretagen. Det uppskattar jag, och kunden också säkert.

Trygghet lönar sig – även för den trofasta konsulten på löneavdelningen.