TNG
Nyfiken på att arbeta som interimskonsult hos TNG? Ta del av fyra TNG-konsulters berättelser hur det är att vara en del av TNG:s konsultnätverk.

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Hur är tillvaron som interimskonsult? Fyra TNG-konsulter berättar

Möt några av våra erfarna interimskonsulter!

Nyfiken på våra interimskonsulter på TNG? Här får du lära känna några av dem lite närmare och ta del av deras tankar och erfarenheter kring interimsrollen.

Att vara konsult, eller ”giggare”, kan vara både utmanande, utvecklande och ge större arbetsglädje. Det vet Birgitta, Dan, Therese och Marcus, som alla är en del av TNG:s breda interimsnätverk. Här delar de med sig om vad det var som lockade dem med konsultrollen – och varför de inte har några planer att sluta.

Birgitta Ewerlöf, interimschef:

Birgitta Ewerlöf, chefskonsult via TNG

Jag tror på förändring. Att prata om den. Peka på den, och jag är trygg i rollen att komma in och röra runt lite. Och jag är inte blyg. Får jag inga mål, sätter jag dem själv.

Birgitta Ewerlöf har haft en minst sagt lång och spännande karriär. Från att hon som 30:e kvinna någonsin läste maskinteknik på Linköpings tekniska högskola. Följt av 25 år på Volvo i roller som produktionstekniker, inköpsdirektör, arbetsledare, utbildningsledare, HR- och underhållschef. Till att sedan – efter en oväntad vändning i karriären – ta steget till att bli chefskonsult.

I över 10 års tid har hon nu ”giggat” som hon själv uttrycker det, såväl i Sverige som bland annat Kina och Kanada, och byggt upp ett gediget nätverk av kontakter. Inte minst genom TNG Interim, som varit en stabil samarbetspartner sedan start. Som chefskonsult har hon inte några problem med att axla de allra tyngsta rollerna på ett företag. Särskilt bra trivs hon när hon får gå in i nya organisationer och ”röra runt”. Det vill säga: fråga, analysera, skapa förändring och bygga relationer.

– I rollen som interimskonsult får jag prova och lyckas och misslyckas. Och jag får mer och mer erfarenhet då det ena uppdraget inte är det andra likt.

Mer om Birgittas långa konsultkarriär

Dan Ekholm interimskonsult TNG Tech

Dan Ekholm, chefskonsult:

För mig är det viktigt med ett situations­anpassat ledarskap, där du kan anpassa dig utifrån hur verksamheten ser ut och vilka behov som finns.

Dan Ekholm fick upp ögonen för fördelarna med interim i samband med en förfrågan från TNG Tech. Hans första uppdrag på 10 månader följdes av ett uppdrag som interim produktionschef på ett företag inom kabeltillverkning. Kabeltillverkning var inget han ägnat sig åt tidigare. Däremot hade han många års erfarenhet inom industri. I sin roll som konsult hjälpte Dan bland annat kunder att förbättra leveranssäkerheten och införa målstyrning i första linjen.

Att jobba som interimskonsult beskriver Dan som både utmanande och utvecklande. Han uppskattar möjligheten att få lära känna såväl nya branscher som människor. Blickar han mot framtiden så fortsätter han gärna med nya uppdrag som interimskonsult. Upplägget passar honom särskilt bra, då han utöver arbetat har en del styrelseuppdrag.

Dan tycker sig kunna se en trend där allt fler väljer att hoppa på interimsuppdrag som ”giggare” inom industri och teknik. Samtidigt får fler och fler företag upp ögonen för fördelarna med att hyra in interimskonsulter. En utveckling Dan tror handlar dels om ett generationsskifte, dels om ett ökat behov hos företag att få hjälp i specifika frågor.

– Och det kommer ju alltid behövas ledare. Chefer är ju en av de få roller som inte går att ersätta med artificiell intelligens.

Mer om Dans syn på konsultrollen

Therese Birnstingl, HR-konsult:

Therese Birnstingl, HR-konsult via TNG

Jag gillar omväxlingen och får energi av den. Jag upplever att jag i konsultrollen blir del i ett sammanhang som jag själv är med att skapar.

Utbildad gymnasieingenjör, sommelier, affärskommunikatör, samtalsterapeut, personalvetare, projektledare och gruppträningsinstruktör. Ja, Therese Birnstingl har minst sagt många strängar på sin lyra!

Valet att starta eget föll sig naturligt när Therese började hålla i vinprovningar i samband med studierna till sommelier. Därefter var det enkelt att fortsätta driva eget när hon testade nya yrken. Något hon inte ångrar, drygt 25 år senare.

Idag jobbar Therese brett, till stor del inom HR-sfären. Både som HR-specialist inom exempelvis ledar- och medarbetarutveckling och som chefsstöd, men också inom rekrytering och arbetsrätt. Därutöver anlitas hon som samtalsterapeut och håller i klasser som träningsinstruktör. Våren 2022 påbörjade hon sitt första interimsuppdrag genom TNG. Då i rollen som HR-konsult och HR Business Partner.

Therese tycker att omväxlingen i interimsrollen passar henne och hennes personlighet bra:

– Jag tycker att man som anställd har ett perspektiv och som HR-konsult ett annat. I konsultrollen har jag lättare att fokusera på det jag ska fokusera på. Kanske för att uppdragen inte är lika omfattande.

Mer om Thereses konsultkarriär

Marcus Lindblom, teknikkonsult via TNG

Marcus Lindblom, teknikkonsult:

Jag går in i uppdragen med en stor motivation som jag vet att jag kommer att behålla, samtidigt som jag lär mig massor av nya saker att ta med mig till nästa uppdrag.

Med 15 års erfarenhet från verkstadsindustrin och efter tio år på samma arbetsplats inom den kemiska industrin var Marcus Lindblom sugen på att komma vidare. Därför nappade han när det dök upp en annons för ett konsultjobb inom försvarsindustrin. Marcus första konsultuppdrag blev den utannonserade tjänsten inom försvarsindustrin. Därefter följde ett uppdrag inom gruvindustrin i Örebro. En klassisk spindeln i nätet-roll som omfattade allt från upphandlingar till kvalitetsgranskning. 

Att jobba som konsult är något som Marcus Lindblom tycker passar extra bra för den som varit länge på samma arbetsplats och som vill testa något nytt. För honom har det inneburit en större arbetsglädje och en stor känsla av frihet som han tidigare saknat. Han jämför hur ansträngande han upplevde problem förr när han var fastanställd. Nuförtiden känner han bara engagemang och har attityden ”här är ett problem, det ska vi självklart se till att lösa”.

– Efter att ha jobbat tio år på samma arbetsplats är det faktiskt en lättnad att veta att jag inte kommer stagnera.

Så fick Marcus större arbetsglädje som konsult

Vill du veta mer om hur vi på TNG kan hjälpa din organisation att hitta kvalitetssäkrade interimskonsulter och chefer? Kontakta oss så tar vi en fortsatt dialog!

TNG Interim: Interimskonsulter och chefer som skapar säkra resultat

Interimskonsulter och chefer som skapar säkra resultat

På TNG Interim är vi övertygade om att det ska vara enkelt att anlita en interimskonsult. En trygg lösning som driver verksamheten framåt under en kritisk period. Därför stöttar vi organisationer med interimskonsulter inom bland annat ekonomi, teknik, inköp, logistik, marknad och HR.

Behöver du hjälp under en kort eller långvarig vakans? Tveka inte att kontakta oss om du är i behov av kompetenta specialister och chefer! Vi jobbar brett över hela landet och har ett nätverk av konsulter som kan starta med kort varsel.

Hitta rätt interimslösning

Rekommenderat för dig