TNG

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Vad företag kan lära sig av Netflix när de hyr in personal

Kvalitet är viktigt vid konsultinhyrning

När hyrde du sist en film i en videobutik? Ett tag sen, eller hur? Och precis som Netflix gradvis slog ut videobutikerna genom lättillgänglig och obegränsad streaming dyker det nu upp tekniska lösningar för att snabbt och billigt ”klicka hem” personal. Lockande? Absolut. Men i längden riskerar det att leda till kostsamma felmatchningar. Netflix parerade ökad konkurrens och tappade tittare genom att satsa på kvalitet. Och du har mycket att vinna på att göra detsamma när du ska hyra in personal.

När Netflix dök upp såg videobutikerna inte tjänsten som ett större hot. Videobutikerna var väletablerade och kunde skylta med såväl smågodis som bredare utbud och de senaste topprullarna. De klamrade sig fast i ett par år. Men i längden segrade Netflix teknologi.

Det visade sig att folk föredrog att sitta hemma och streama halvdana romantiska komedier istället för att pallra sig ner till videobutiken. Och idag är videobutiken ett fenomen som närmast platsar på museum.

Men i takt med att streaming blivit standard och den digitala marknaden för sådana tjänster de senaste åren växt lavinartat har också konkurrensen ökat. Tittare förväntar sig idag att ha förstklassiga filmer och tv-serier på ett klicks avstånd. En förändring som Netflix tacklat genom att satsa på högkvalitativt och egenproducerat innehåll.

2018 spenderade Netflix 85 procent av sin budget på att producera original innehåll. Och nyligen kammade Netflix-produktionen Roma hem hela tio Oscars-nomineringar.

Så frågan är – hur kan du uppnå samma framgång när du hyr in personal?

Skärpta krav på kvalitet 

Vi kan lära oss mycket av att snegla på andra branscher. Det menar HR-experten Plamen Ivanhoff, som i en artikel på LinkedIn jämför Netflix-evolutionen med vart även rekryteringsbranschen är på väg.

Idag dyker det upp allt fler digitala tjänster som med hjälp av ny teknik kan erbjuda snabb, lättillgänglig och kostnadseffektiv rekrytering och bemanning. Alla utlovar de ”rätt” kandidat och kan locka med konkurrenskraftiga priser.

Och visst är det trevligt att spara pengar och snabbt få in dugliga kandidater, menar Plamen. Men det alla, enligt honom, egentligen vill är att anställa någon som är en verkligt bra matchning. Någon som stannar kvar länge så att de inte tvingas göra motsvarigheten till att klicka på nästa avsnitt på Netflix.

Det här är vad som kommer att döda många rekryteringsföretag inom en snar framtid. Det handlar inte bara om misslyckande med att inse hur tekniken kommer att påverka rekryteringsbranschen. Det handlar även om bristande insikt i att vad kunder vill ha är exakta matchningar, förutsägbara resultat och riskeliminering.

 

Lika viktigt vid bemanning

Niklas Bragée, storkundschef på TNG rekrytering och bemanningNiklas Bragée är storkundschef på TNG och har många års erfarenhet från rekrytering- och bemannings­branschen. Han håller med om att kvalitet till följd av den snabba teknikutvecklingen kommer bli en allt viktigare faktor vid rekrytering och bemanning. Något som man på TNG haft i åtanke vid utvecklingen av den fördomsfria rekryteringsprocessen, med utgångspunkt i visionen om att långsiktigt skapa en mer hållbar arbetsmarknad.

Särskilt bemanning är då viktigt och bör inte glömmas bort, menar Niklas. Han har nämligen märkt att många gör misstaget att se på bemanning som något som kan skötas lite med lillfingret:

– Det är lätt att tänka att när man rekryterar så är det viktigt att tillsättningen blir rätt från början, men att när man tar in en konsult så är det inte lika noga för ”hen ska inte stanna så länge”. Men ofta tar man in konsulter just när det finns ett stort behov, är ett högt tempo och viktiga deadlines att möta. Då, om någonsin, är det avgörande att de konsulter man tar in är av högsta kvalitet.

På TNG har vi samma kvalitet på allt vi gör. Vi tar bemanning lika seriöst som rekrytering och har en noggrann process för eliminera risken för kostsamma felmatchningar. Det ger vårt bemanningsföretag musklerna att leverera kvantitet, utan att ge avkall på den kvalitet som idag blir en allt viktigare faktor i branschen. Effekten märks bland annat i att hela 79 procent av våra konsulter blir anställda hos våra kunder.

Hyr eller rekrytera personal med TNG – specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning

Så här säkerställer TNG hög kvalitet och hållbarhet

  • En vetenskaplig, objektiv och datadriven rekryteringsprocess
  • Arbetspsykologiska tester för alla kandidater
  • Kompetensmodell som tar hänsyn till kunskap och erfarenhet, begåvning, personlighet och motivation
  • Erfarna rekryterare som under hela processen som agerar bollplank till våra kunder
  • Ytterligare kvalitetssäkring genom utökade bakgrundskontroller
  • Vi är ett auktoriserat rekryterings- och bemanningsföretag med kollektivavtal

VILL DU VETA MER? KONTAKTA OSS!

Rekommenderat för dig