
Lästid: 4 minuter
Senast redigerad:
VD efterlyses: Förändringskraft från dag ett
VD-rekrytering som klarar verklighetens stresstest
Varje år byter över 20 000 svenska företag VD men det är långt ifrån bara näringslivet som söker nya ledare. Även offentlig sektor står inför ett växande behov av att tillsätta nyckelpersoner. Titlarna varierar – men uppdragets komplexitet är densamma: att leda i förändring, förstå sin omvärld och uppnå resultat i en alltmer pressad verklighet. På TNG Lead märker vi hur kravprofilerna på VD-rekryteringar utvecklas och hur viktigt det är att hitta ledare som både kan hantera pressen och driva organisationen framåt.

Att vara VD i dagens föränderliga och osäkra omvärld innebär inte bara att leda en organisation. Det innebär också att navigera genom utmaningar, fatta strategiska beslut och inspirera medarbetare till att nå gemensamma mål. Oavsett om det handlar om privat eller offentlig sektor. Rollen kräver en kombination av erfarenhet, ledarskapsförmåga och en förståelse för marknaden.
Eva Sahlin, chefsrekryterare på TNG Lead, arbetar löpande med VD-rekryteringar i Örebro och Mellansverige. Hon ser hur kravprofilerna har börjat förändras:
– Att rekrytera en ledande befattning inom kommunal och offentlig sektor är en komplex process. Det kräver noggrannhet, transparens och en stark rådgivande struktur. Till skillnad från den privata sektorn präglas dessa rekryteringar av lagkrav, politisk styrning och höga krav på opartiskhet.
Allt längre kravlista
Kravlistan på ledare har expanderat de senaste åren och det finns flera kritiska färdigheter som en ny VD ska klara av:
– VD:ar inom offentlig sektor måste kunna anpassa sig till förändrade politiska direktiv efter allmänna val. Detta kan vara utmanande och kräver hög flexibilitet, säger Eva och tillägger: Dessutom måste personen ha förmåga att balansera affärsmässiga och sociala mål inom till exempel den kommunala verksamheten.
En annan trend som Eva lyfter är att allt fler mindre- och medelstora organisationer vänder sig till rekryteringsbolag för att ta hjälp med VD-rekryteringar. Det är då lättare att påvisa en transparent, spårbar och objektiv rekrytering där alla sökande står på egna ben, utan att lokala nätverk eller kontakter ska ge fördelar.
Dokumentation a och o
Dessutom får de hjälp med att dokumentera att tillsättningen sker på sakliga och objektiva grunder. Det handlar inte bara om att göra rätt, utan att dokumentera alla steg, och kunna visa upp det.

Några bolag som eftersökt det här och därför nyligen anlitat TNG Lead för just sina VD-rekryteringar är Sveriges Maskinringar, Aktiebolaget Sinf-konsult och Askersundsbostäder AB och Askersunds Industrifastigheter AB.
Att hitta en VD till Askersundsbostäder AB och Askersunds Industrifastigheter AB blev Evas ansvar.
– Den nuvarande VD:n skulle gå i pension, vilket innebar att företaget behövde hitta en efterträdare för att fortsätta utveckla verksamheten. Det fanns ett stort fokus på att kandidaten skulle arbeta med framtida expansion och hantera utmaningar med bostadsbrist i kommunen, samt aktivt arbeta med energieffektivisering och miljömål kopplade till bolagets befintliga fastighetsbestånd.
Nära rådgivande samarbete
En lång kravlista helt enkelt. Men med en kompetensbaserad och objektiv rekryteringsprocess, samt ett nära rådgivande samarbete med styrelsen, stod det snabbt klart vem som skulle få rollen. Att slutkandidaten dessutom hade kunskap inom AI kopplat till energieffektivitet blev ett extra mervärde, då detta är ett område som bolaget ska arbeta med framåt.
Ny VD blev till slut Robert Brånn, som bland annat tidigare varit fastighetschef i Karlskoga kommun, lokalförsörjningschef i Kumla kommun samt haft roller inom Vingåkershem. Ett val som båda uppdragsgivarna, enligt ett pressmeddelande, är belåtna med:
– Vi är mycket nöjda med valet av ny VD. Robert har lång och gedigen bakgrund inom fastighetsbranschen med stor tidigare erfarenhet av arbete i ledande befattningar inom allmännyttan och i kommunala verksamheter, säger Andreas Hansson (M), styrelseordförande för Askersundsbostäder AB och Erling Johansson (Kd), styrelseordförande för Askersunds Industrifastigheter AB.
Utmaningar med VD-rekryteringar
Svenska företag står inför både utmaningar och möjligheter när det gäller VD-rekryteringar. Svenska VD:ar sitter kortare tid på sina poster än internationella motsvarigheter. Något som kan bero på ett mer aktivt ägande i svenska bolag. Det finns samtidigt en svag trend mot fler kvinnliga VD:ar – men det går långsamt. Kul därför att se att Sveriges Maskinringars val föll på Erika Eriksson. I ett pressmeddelande säger hon:
– Jag brinner för de kooperativa värdena och för att vara del av att bygga ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Jag tror på den kraft som finns i att kombinera drivkraften i den lokala kunskapen om marknaden och den lokala kunden med större samarbeten för att bygga effektivitet och konkurrenskraft och kunna möta större kunders behov, säger Erika Eriksson.
Ledarskapspotential

För att möta framtidens utmaningar behöver svenska företag fortsätta arbetet med att bredda rekryteringsbasen av chefer och säkerställa att ledarkompetens tas tillvara. Oavsett kön, bakgrund, utbildning eller ålder. Att våga se bortom sin egen bransch och utmana med nya perspektiv på verksamheten.
För att träffa rätt i urvalet behöver VD-processen därför fokusera på verkliga ledarskapsegenskaper, inte bara titlar och erfarenhet.
– Det handlar om att se ledarskapspotential bortom CV:et. Här har en fördomsfri och kompetensbaserad metodik en nyckelroll: den gör det möjligt att objektivt bedöma beteenden som predicerar framgång i rollen, säger Eva och fortsätter: Genom att bland annat använda strukturerade intervjuer och beteendebaserade frågor fokuserar man på förmåga, inte dåtida prestation. Det handlar om vetenskapligt grundade urvalsmetoder som minimerar bias och ökar träffsäkerheten.
Riskbeteenden
En kritisk aspekt av en VD-rekrytering är också att hitta den person som kan hantera de utmaningar som kommer med en ny VD-roll. Det handlar ofta om medarbetare som har lojalitet till sin tidigare chef, politiska spänningar eller tidigare otydliga mandat.
Det är därför avgörande att också kartlägga VD-kandidaternas eventuella riskbeteenden. På TNG Lead sker det bland annat via validerade psykometriska tester och referenstagning där fokus bland annat ligger på resiliens, samarbetsförmåga och stresshanteringsförmåga.

Redo för en VD som är redo för framtiden?
Vill du få en bredd bland dina framtida VD-kandidater? Chefer med olika erfarenheter både från nya som från samma bransch? Framtidssäkrade ledare som hjälper organisationen att växa och leverera? Och samtidigt känna dig trygg att alla steg i rekryteringen är dokumenterade och att urval och bedömningsgrunder är väl förankrade i kravprofilens skall-krav?
Då ska du höra av dig till oss på TNG Lead så utmanar vi tillsammans din nästa VD-rekrytering!
Visste du detta om VD-rollen?
- 90 118 aktiebolag med VD
Så många svenska aktiebolag hade en registrerad VD år 2023, enligt Bolagsverket. Det inkluderar både små och stora företag i privat sektor. - Nästan 20 000 nya VD:ar varje år
Varje år tillsätts omkring 20 000 nya VD:ar, vilket innebär att cirka 2,6 % av alla svenska företag får en ny högsta chef. - Offentliga toppchefer ingår inte i statistiken
Bolagsverkets siffror omfattar inte offentliga verksamheter, där ledande roller ofta har titlar som generaldirektör, kommunchef eller förvaltningschef. Dessa är dock funktionellt jämförbara med VD:ar i privat sektor. - Inte alla aktiebolag har en anställd VD
Totalt fanns 754 288 aktiebolag i Sverige 2023. Många av dessa är småföretag där ägaren själv står som VD – och de redovisas ofta annorlunda i statistiken. - VD på börsbolag stannar längre
Genomsnittlig tid för en börs-VD i Sverige har ökat från 4 år (2019) till 5,1 år, enligt Affärsvärlden. Internationellt ligger snittet på 6,9 år.