TNG
Allt fler satsar på fördomsfria robotintervjuer med Tengai via TNG

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Allt fler satsar på fördomsfria robotintervjuer med Tengai via TNG

Success Story med Tengai

Sedan TNG lanserade världens första intervjurobot våren 2019 har mycket hunnit hända. Intresset för Tengai och tjänsten Tengai First Select, där fördomsfria robotintervjuer integreras i TNG:s fördomsfria rekryteringsprocess, har varit stort. Flertalet kunder inom såväl privat som offentlig sektor har använt tjänsten. Med goda resultat. Här är några exempel.

Kul att du hittade hit! Informationen på den här sidan är inte längre aktuell, men värd att läsa om du vill ta del av historien kring utvecklingen av Tengai. Annars rekommenderar vi att du klickar dig vidare här för att få den mest uppdaterade informationen av AI-screeningverktyget idag.

Tengai är ett fristående rekryterings­verktyg i form av fysisk social AI-robot som genomför strukturerade blindintervjuer. Slutresultatet blir ett objektivt och faktabaserat beslutsunderlag av jobbintervjun som kan användas under olika delar av en rekrytering. Tengai skapar även en mer ärlig och rättvis kandidatupplevelse. Detta eftersom hon ställer samma frågor till alla och inte tar hänsyn till ålder, kön, bakgrund eller utseende.

Tengai är framtagen i TNG:s innovationslabb TNG x i samarbete med Furhat Robotics. Idag drivs Tengai AB som ett eget bolag för att vidareutveckla produkten, samtidigt som TNG fortsatt – som enda rekryteringsföretag i världen – erbjuder fördomsfria robotintervjuer via tjänsten Tengai First Select. Alla lärdomar och insikter från utvecklingsprojektet integreras även i TNG:s löpande arbete med att utveckla sin fördomsfria rekryteringsmetodik.

Integrerade fördomsfria robotintervjuer

– Syftet med utvecklingen av Tengai var att ta den metodik vi arbetat med i 15 år till nästa nivå genom att skapa en än mer fördomsfri intervjuupplevelse, då de tidiga intervjuer som Tengai genomför kan ske helt objektivt. Fördomsfria robotintervjuer helt enkelt.

– Tengai uppskattas idag av såväl kunder som kandidater och det är glädjande att se att så många redan valt att rekrytera fördomsfritt med hjälp av Tengai, säger Åsa Edman Källströmer, VD på TNG.

Upplands-Bro kommun: Digitaliseringssamordnare

Anders Örnhed – först i världen att få jobb med hjälp av en social intervjurobot

Anders Örnhed. Foto: Privat

Allra först ut att rekrytera med Tengai var Upplands-Bro kommun – en organisation som länge satsat på ny teknik och artificiell intelligens samt bl.a. genomfört egna CV-lösa rekryteringar. När de som ett led i detta skulle rekrytera en digitaliseringssamordnare föll valet på tjänsten Tengai First Select. Endast en vecka efter lanseringen.

Samarbetet innebar att TNG tog fram ett kvalitativt första urval av kandidater i kombination med blindintervjuer av Tengai. Och hösten 2019 blev Anders Örnhed från Järfälla först i världen att få jobb med hjälp av en social AI-robot.

Den stora fördelen är att Tengai inte på något sätt registrerar ovidkommande faktorer som kön, utseende, ålder och härkomst – faktorer som annars skulle kunna påverka utgången av en intervju – utan enbart förhåller sig till kandidaternas kompetens.

– Havva Ilhan, biträdande personalchef på Upplands-Bro kommun (Källa: Chef.se)

DNB: Volymrekrytering till internship-program

Tobias Bedinger, TNG

Tobias Bedinger, DNB

TNG har tidigare hjälpt DNB med bland annat rekrytering till deras internship-program 2019. I samband med det fick DNB höra talas om Tengai och valde att använda sig av roboten för att rekrytera till sitt internship-program sommaren 2020.

Samarbetet innebar att TNG hjälpte banken att göra ett datadrivet och fördomsfritt första urval genom att sköta allt från kandidatattraktion och anonymiserade ansökningar till robotintervjuer med Tengai och objektiva screeningtester för att bedöma de sökandes kompetens och potential.

Det var en volymrekrytering och rollerna som DNB rekryterade till var systemvetare, aktieanalytiker, Security services & Custody, Treasury Management och analytiker till Automotive Fintech Solutions. Uppdraget är nu slutfört och samtliga tjänster tillsatta.

Tengai gör att vi kan kombinera digitala lösningar med vårt fokus på jämställdhet, inkludering och mångfald.

– Tobias Bedinger, HR Advisor på DNB

Linköping kommun: Digital strateg

Det blev fördomsfria robotintervjuer när Linköpingskommun skulle rekrytera. Foto: linkoping.se

Angelika Nordin. Foto: Linköping kommun

I slutet av december 2019 valde Linköping kommun att gå bräschen och testa intervjuer med Tengai. I en artikel på linkoping.se berättar Angelika Nordin, HR-konsult vid Linköping kommun, att den första intervjudagen gick bra och att alla kandidater var positiva med ett leende på läpparna efteråt.

Idag är rekryteringen av en digital strateg till kommunen slutförd.

Vi vill skaffa oss kunskap och kompetens kring den utveckling som pågår och ligga i framkant när det gäller förståelse för AI-lösningar.

– Sonja Erlandsson, HR-direktör på Linköping kommun

Vision Fackförbund: HR-generalist

Matts Hansson och intervjuroboten Tengai Foto: Vision

Matts Hansson Foto: Vision

Första fackförbundet i världen att testa robotrekrytering blev Vision, som i januari 2020 meddelade att de kommer låta totalt nio kandidater träffa roboten för att svara på exakt samma frågor. Under robotintervjuerna fick personerna beskriva hur de agerar i olika situationer. Detta för att kunna bedöma hur de skulle prestera i framtida arbetssituationer.

Idag är rekryteringen av en HR-generalist till Vision Fackförbund slutförd.

Det här är en jättebra erfarenhet för Vision. Jag hoppas att vi på detta sätt kommer att göra en mer rättvis och fördomsfri rekrytering men även förbättra vårt rekryteringsarbete i framtiden.

– Matts Hansson, HR-chef på Vision

Actiway: Kundansvariga

Actiway har med hjälp av TNG:s tjänst Tengai First Select rekryterat kundansvariga. Uppdraget är nu slutfört.

Vänersborg kommun: HR-specialist

Ytterligare en kommun som rekryterat fördomsfritt med hjälp av Tengai är Vänersborg kommun. Uppdraget att rekrytera en HR-specialist till kommunen är nu slutfört. I videon ovan kan du se mer om hur det gick till!

Rekommenderat för dig