TNG
TNG släpper ny nedladdningsbar chefsguide om att leda på distans.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Chefsguide: Så leder du ditt team på distans

80 % vill jobba helt eller delvis remote

Pandemintrenden med hybrid- och remote work har kommit för att stanna. Enligt en undersökning från Dagens Industri så låter exempelvis nästan varannan VD i små och medelstora företag sina anställda välja varifrån de vill jobba. Samtidigt går det inte att sticka under stol med att det nya arbetslivet är utmanande för dig som är chef. Därför bjuder vi på konkreta chefstips kring att leda på distans!

Ladda ner guiden kostnadsfritt här

Att leda på distans är en ny utmaning för dagens chefer.

Många svenska företag hade redan innan pandemin varit flexibla med att låta anställda arbeta hemma vid behov till exempel vid vobb. Verktygen har funnits där. Samtidigt som Sverige har legat ganska långt fram med digitaliseringen av arbetsmiljön.

Men i och med pandemin togs hybrid- och remotearbetet till helt ny nivå. Och mycket förändrades. Idag ser många det som en självklarhet att flera dagar i veckan ha möjlighet att jobba utanför kontoret.

I TNG:s senaste kandidatrapport uppger så många som 80 % att de helt eller delvis vill jobba på distans.

Möjlighet att jobba hybrid och remote har också seglat upp i toppskiktet över faktorer som är avgörande när vi söker nytt jobb. Vilket gör att företag som vill vara attraktiva måste ta frågan i beaktan för att stärka sitt Employer Brand.

Nya krav på moderna chefer och ledare

Självklart ställer den nya verkligheten dessutom helt nya krav på chefens ledarskap som till stor del numera sker på distans. För hur ska du som chef navigera och motivera dina medarbetare på bästa sätt? Och skapa den viktiga vi-känslan när vi inte ses varje dag? Och vilka rutiner är bra att införa för bästa resultat?

Som tur är finns många konkreta tips på hur man skapar välmående och effektiva team – även på distans. Några samlar vi här!

4 tips – så leder du på distans

1. Lyhördhet

Chefstips för att lyckas leda på distans.

Lösningen ligger ofta i ett tydligt, empatiskt och kommunikativt ledarskap – anpassat för dina medarbetares olikheter. För alla fungerar olika när man jobbar på distans. Vissa behöver mer stöd än andra. För dig som chef är det därför viktigt fånga upp detta, och anpassa efter behov. Med regelbundna avstämningar kommer du långt. Både med hela teamet och individuellt.

2. Tydlighet

Du behöver också tänka på att vara tydlig i din kommunikation. Olika människor tolkar texter på olika sätt. I en chatt är det till exempel lätt att någon missförstår eller läser mellan raderna. Därför är det extra viktigt att du som chef kommunicera tydligt, ofta och repeterar vad du menar. Det är bättre att överkommunicera än att tro att alla är med på banan. Till exempel kring nya rutiner och projekt. Se också över vilka kommunikationskanaler som passar bäst för just ert team. Var också tydlig med dina förväntningar på dina medarbetare och deras prestation.

3. Tillit

En grundsten som hela arbetssättet bygger på. Du måste ge dina anställda så mycket svängrum som krävs. Samtidigt som att de ska veta att du finns där – om de behöver hjälp att prioritera, få hjälp med feedback och rätt vägledning för att göra ett bra jobb. Det är en balansgång som du som chef måste lära dig att bemästra.

4. Motivation

Alla behöver pepp och beröm för att göra ett bra jobb – även om man jobbar på distans. Ett sätt är att ha regelbundna avstämningar med sina medarbetare. Dels för att fånga upp måendet i stort. Att bara ställa den enkla frågan hur mår du? och lyssna in svaret kan ge mycket. På ett one on one-möte finns också utrymme att gå igenom slutförda arbetsuppgifter och ge positiv feedback men också stämma av och gå igenom upplägg inför kommande projekt och ge vägledning.
Som chef kan du också hjälpa till att skapa en positiv kultur om ni till exempel har en chattkanal, där ni kan peppa och berömma varandra. Till exempel med glada emojis och hurrarop.

Ladda ner vår chefsguide med tips och råd om att leda på distans

Ladda ner chefsguide om att leda på distans.

Ladda ner vår chefsguide med tips och råd om att leda på distans. TNG Lead – specialister inom chefsrekrytering – släpper ny guide med 13 konkreta tips på hur du som chef kan leda ditt team på distans på bästa sätt för att lyckas nå resultat.

Rekommenderat för dig