TNG
Intervjuroboten Tengai deltar i valideringsstudie ledd av docent Anders Sjöberg

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Tengais intervjumetodik valideras av välrenommerad psykometriker

Anders Sjöberg drar igång valideringsstudie

Nu är det dags för utvecklingen av TNG:s intervjurobot Tengai att gå in i en ny spännande fas! AI-robotens intervjumetodik och intervjuresultat ska kvalitetssäkras genom en valideringsstudie ledd av docent Anders Sjöberg, VD på Psychometrics Sweden AB. Målet är att Tengai ska värdera kandidaternas svar på ett så objektivt och fördomsfritt sätt som möjligt.

Kul att du hittade hit! Informationen på den här sidan är inte längre aktuell, men värd att läsa om du vill ta del av historien kring utvecklingen av Tengai. Annars rekommenderar vi att du klickar dig vidare här för att få den mest uppdaterade informationen av AI-screeningverktyget idag.

Världens första sociala intervjurobot Tengai lanserades i maj 2019 och har redan hunnit med sitt första uppdrag. Det var Upplands-Bro Kommun som valde att låta TNG ta fram ett kvalitativt första urval enligt sin fördomsfria rekryteringsprocess, i kombination med blindintervjuer av Tengai för att mäta soft skills och personliga egenskaper.

Men även om Tengai nu är lanserad och framgångsrikt genomfört sitt första uppdrag så fortsätter ständigt utvecklingsarbetet hos TNG. Här är valideringsstudien med Anders Sjöberg en viktig del.

Syftet med studien är att kvalitetssäkra robotens fördomsfria metodik genom att säkerställa samband mellan kandidatens svar och annan objektiv information.

Allt för att Tengai ska kunna värdera kandidaternas svar på ett objektivt sätt utan att använda tidigare data som färgats av tidigare rekryteringsprocesser eller bedömningsunderlag. Och inte upprepa tidigare misstag gällande algoritmer som bygger omedvetna och medvetna fördomar.

”Första seriösa försöket jag stött på”

Anders Sjöberg, VD på Psychometrics Sweden AB. Foto: David Brohede

Anders Sjöberg, VD på Psychometrics Sweden AB. Foto: David Brohede

Anders Sjöberg som leder Tengais första valideringsstudie är docent och lektor vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Där undervisar han på alla nivåer och hjälper också till att utveckla urvalsprocesser för organisationer, bland annat Försvarsmakten och Åklagarmyndigheten.

Han har även arbetat med psykologisk testutveckling och doktorerat inom ämnet arbetspsykologi. På sin blogg på Psychometrics.se delar han med sig av det senaste inom både forskning och praktik om evidensbaserade metoder inom olika typer bedömningstjänster.

– Jag har länge varit tveksamt inställd till olika så kallade AI-försök att återskapa mänskliga förmågor, samtidigt som omedvetna bedömningar minimeras, men Tengai är första seriösa försöket jag stött på där projektgruppen är öppen för att vetenskapligt granska både validitet och användbarhet av Tengai i urvalsprocessen, säger Anders Sjöberg i samband med att nyheten om valideringsstudien publicerades.

Fördomsfria robotintervjuer

Anna Rydbacken, TNG

Anna Rydbacken, TNG

– Vi har valt att utveckla Tengai från grunden för att skapa en helt fördomsfri anställningsintervju. Genom att inte använda tidigare data kan vi genomföra objektiva intervjuer som inte färgas av subjektiva värderingar varken före, under eller efter intervjun.

Det säger Anna Rydbacken, Chief Product Officer på TNG med ansvar för företagets fördomsfria rekryteringsmetodik, och fortsätter:

– Vi är därför väldigt nöjda med att få samarbeta med Anders Sjöberg som är välrenommerad och extremt kunnig inom psykometri och urvalsmetodik.

Gemensamt kommer vi kunna validera intervjuresultaten och trygga framtida rekryteringar för kunder som önskar använda Tengai för att skapa en mer fördomsfri och effektiv rekryteringsprocess: Och för framtida kandidater som vill få en rättvis bedömning.

Arbetet med valideringsstudien är redan igång och en första pilotstudie sker nu under sommaren 2019. Den kommer att följas upp av en större studie under hösten.

Rekommenderat för dig