TNG
Remote onboarding med TNG

Lästid: 3 minuter

Webinar: Remote onboarding i coronatider

Så introducerar du nyanställda på distans

Att jobba hemifrån fortsätter vara vardag för många. Men hur kan du som chef eller HR skapa en bra remote onboarding för nyanställda – helt på distans? Den frågan lyfte vi på TNG i ett livesänt webinar den 30 september. Se avsnittet här nedanför!

På TNG bevakar vi ständigt de senaste rekryteringstrenderna och delar löpande med oss av våra insikter. Bland annat på våra årliga trendseminarier i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro, där vi sedan 2016 summerat de hetaste trenderna inom fördomsfri rekrytering, HR-tech, AI och kandidatattraktion för tusentals besökare.

På grund av rådande omständigheter är årets trendevent flyttade vill våren 2021, så har vi dragit igång en serie av kostnadsfria webbinarier i två olika format. Morning Talks riktar sig exklusivt till våra kunder och särskilt inbjudna. Trend Insights är öppna för alla som är intresserade.

TNG Trend Insights #1: Remote onboarding i coronatider

Här kan du se webinaret i sin helhet.

Livefrågor från deltagare

Under eventet hade deltagarna möjlighet att via chatten ställa frågor kring dagens ämne – remot onboarding. Flera intressanta frågor lyftes i den avslutande frågestunden, men då tiden tickade iväg hann vi inte med alla. Här svarar därför dagens talare Claudia Ullreich Engmér på de frågor som inte togs upp live.

Är detta fakta från Glassdoor i USA eller finns även Sverige med?
– Statistiken ovan som vi lyfte under webinaret handlar om USA. Däremot visar en svensk studie (Bauer, 2010) att sannolikheten för att en anställd stannar kvar på företaget i upp till tre år är 69 % större om hen deltar i ett organiserat onboarding-program än om hen inte gör det.

En undersökning bland över 1 500 jobbsökare som TNG genomförde 2019 visade även att 98 % förväntar sig någon form av onboarding-upplevelse. Exempelvis uppgav 86 % att de räknar med att chefen förberett en introduktion åt dem, och lika många vill bli presenterade för sitt team. 68 % svarade att de förväntar sig att chefen utsett en mentor som kan hjälpa dem lite extra den första tiden. Och 59 % vill få veta vilka mål och förväntningar de ska uppfylla de första veckorna.

Hur lång tid rekommenderar ni att en pre-boarding bör ta?
– Med pre-boarding menas de onboarding-aktiviteter arbetsgivaren gör innan den nyanställdas första arbetsdag. Kreativa exempel på pre-boarding som nämndes under webinaret är digitalt skräddarsytt startkit, livesänd kontorsvisning med alla i teamet som berättar och personliga startpaket med bra hörlurar. Något som kan minska ghosting, öka effektiviteten och boosta engagemanget.

Hur lång tid pre-boarding bör ta är lite upp till dig som arbetsgivare och beror på vilken typ av roll det gäller. Men egentligen finns det inget som säger att pre-boardingen inte kan börja så fort anställningsavtalet är signerat. En bra början kan vara att skicka en videohälsning och lite relevant information om organisationen, så den nyanställda kan börja läsa på och förbereda sig mentalt för sin nya arbetsplats.

Tänk på att ju längre preboarding, desto mer förberedd är den nya medarbetaren redan första dagen. Något som skapar möjlighet till ett luftigare onboarding-schema med mindre ”korvstoppning”. Men med tanke på hur lång tid det tar att lära sig en ny företagskultur kan en onboarding med fördel sträcka sig över en längre tid, gärna upp till ett år.

Inboarding – vad är det? 

Jag har hört uttrycket ”inboarding”, som en förlängning av onboarding där man tar fram utvecklingsplan och mål. Kan ni kommentera det konceptet?
– Medan onboarding riktar sig till nyanställda handlar in-boarding om det stöd en arbetsgivare kan och bör ge till redan anställda som avancerar, byter position, arbetsort eller tar på sig nya uppgifter inom företaget. Precis som med onboarding är inboarding ofta en process som pågår över en längre tid. Det huvudsakliga syftet är att öka effektiviteten, engagemanget och se till att den anställda trivs och stannar kvar inom företaget.

Inboarding är särskilt viktigt när företagskulturen utvecklas och förändras. Speciellt när den internt skiljer sig åt beroende på ort, rollens karaktär och hur teamet är sammansatt. Inboarding är också viktigt när ett jobb kräver nya förmågor från en anställd som hen kanske inte ännu har. Till exempel kan en anställd som befordras till sin första chefsposition.

Vill du se mer av våra webinars? Håll utkik på vår eventsida och LinkedIn för kommande events. Missa inte heller våra kostnadsfria rekryteringsguider, rekryteringskurser för chefer och HR samt vår fördomsfria blogg med senaste nytt.

Se kommande events!

Rekommenderat för dig