TNG
Ny rapport och undersökning om jobbsökare och deras syn på fördomsfri rekrytering 2018

Kandidatrapport om fördomsfri rekrytering

Fördomsfri rekrytering – så vill jobbsökare agera på den svenska arbetsmarknaden 2018

90 % kan tänka sig att söka jobb där deras ansökan hanteras fördomsfritt. Det visar en undersökning som TNG genomförde våren 2018. Samtidigt pekar statistiken på ett glapp mellan jobbsökandes förväntningar och vad företagen lyckas leverera. Nu släpper vi vår stora kandidatrapport!

I rapporten ”Fördomsfri rekrytering – så vill jobbsökare agera på den svenska arbetsmarknaden 2018” presenterar vi all statistik från undersökningen. Vi djupdyker även i ämnet fördomsfri rekrytering ur ett kandidatperspektiv. Det är första gången i Sverige som en undersökning genomförs på ämnet fördomsfri rekrytering riktad mot just jobbsökare.

Undersökningen visar bland annat att:

 • Många blir diskriminerade
  73 % tror sig någon gång ha blivit bortvalda på grund av faktorer som ålderkön, etniskt ursprung, sexuell läggning eller utseende när de sökt jobb.
 • Majoritet är redo att söka jobb fördomsfritt
  53 % är positiva till att inte skicka med foto, 49 % tycker det är bra med anonyma ansökningar och hela 60 % söker gärna jobb utan att uppge sin ålder.
 • Jobbsökare önskar snabb återkoppling …
  65 % vill ha information så fort något nytt händer i processen, och 86 % önskar besked så snabbt som möjligt när de inte längre är aktuella för ett jobb.
 • … men företagen hänger inte med
  49 % får inte besked när deras ansökan inte längre är aktuell och 84 % upplever att rekryteringsprocesser ofta tar för lång tid.

I rapporten kan du bland annat läsa om...

Insyn och transparens

– jobbsökares behov under hela processen

Anställningsintervjun

– det här vill jobbsökarna att chefen ska ta upp

Ny teknik och rekrytering

– så många kan tänka sig bli intervjuade av AI-robot

Ladda ner här!

Om undersökningen
1 522 respondenter deltog i undersökningen under våren 2018. Jobbsökarna kom från plattformar som Careerbuilder, Blocket Jobb, StepStone, Arbetsförmedlingen, Linkedin, Facebook och CS-jobb med flera och motsvarar ett representativt och slumpmässigt urval av jobbsökande i Sverige inom områden som ekonomi, teknik, IT, finans, marknadsföring, kundservice, försäljning, administration, HR, inköp och logistik.

Har du frågor om undersökningen är du välkommen att kontakta oss på info@tng.se

Rekommenderat för dig

Visa alla