TNG
Guide till deltidsjobb

Lästid: 4 minuter

Guide för att hitta deltidsjobb

Tips för dig som vill söka jobb på deltid

Går du i tankarna på att söka ett deltidsjobb? Kanske lösgöra mer tid i vardagen genom att jobba halvtid? Och vad är egentligen skillnaden mellan deltidsjobb och extrajobb? TNG förklarar vad du ska tänka på vid denna anställningsform som blir mer vanlig för många svenskar.

Du har säkert redan en stark känsla om varför du vill jobba deltid. Kanske är det mer tid åt familjen, hobbys som ligger på is eller  bara varva ner efter ett intensivt yrkesliv? Eller kanske är du student som tröttnat på snabbmakaroner och vill dryga ut matkontot. Ja, det finns många olika anledningar till att vilja jobba deltid.

Hitta deltidsjobb Deltidsjobb Liten bild Bil på väg

Många jobbsajter har färdiga filter integrerade i plattformen som gör att du lätt kan få en överblick och sortera ut lediga deltidsjobb som passar dig. Och skulle det saknas på kan du i regel bara använda sökfunktionen på sidan och söka på just deltidsjobb, extrajobb eller vad som nu passar dig. När du hittat en jobbannons som kittlar ditt intresse, kan du oftast även se hur många procent anställningen är på i det finstilta.  Håll även utkik efter om arbetsgivaren berättar ifall det finns chans för dig att arbeta extra.

Vid deltidsjobb och extrajobb söker arbetsgivaren ofta efter någon som redan har en huvudsaklig sysselsättning, som ett annat arbete eller studier. För att säkerställa att personen de anställer har annan inkomstkälla – något som kan tyda på att möjligheten till fler timmar eller övertid är obefintlig eller väldigt liten.

Speciellt arbetsplatser som söker extrajobbare följer denna mall, mer så än för deltidsjobb. Ett extrajobb kan innebära allt från jobb på några timmar i veckan, till bemanning på kvällar och helger. I dessa extrajobb hittar vi ofta studenter som ägnar sig åt sina studier under vanliga kontorstimmar.

Ferie- och säsongsarbete såsom sommarjobb, eller när du anställs under en begränsad period vid exempelvis event eller högsäsong, är typexempel på dessa extrajobb. Dessa periodsanställningar är perfekta studentjobb! Där kan du som student under exempelvis jul- eller sommarledighet ta ett extrajobb för att få mer arbetslivserfarenhet(och ett starkare CV) och kompensera för att studiebidraget inte rullar in som vanligt i slutet av månaden.

I runda slängar skiljer sig deltidsjobb från extrajobb i arbetstimmarna du förväntas arbeta, samt på möjligheten att utöka din arbetstid.

Att tänka på inför att söka deltidsjobb

Själva rekryteringsprocessen när du söker deltids- eller extrajobb skiljer sig inte mycket från när du söker heltidsjobb, speciellt inte hos oss på TNG som alltid använder en fördomsfri rekryteringsmetod.

I vissa branscher är det större krav på att din kompetens matchar din tjänstens krav, vilket innebär att du ställs mot samma kriterier som vid sök av heltidstjänst. Medan andra gånger så är kravet på din tillgänglighet och hur snabbt du kan börja jobbet främst i fokus.

Det finns många möjligheter och vägar att gå till att dra ner på tid, du kan även arbeta som bemanningskonsult, där du själv kan styra över din arbetstid genom att ta kortare uppdrag en tid i livet där det passar dig. För all del, jobba intensivt i en månad på en projektanställning, spendera nästa utomlands med vänner och familj. Du bestämmer själv.

Olika vägar till deltid

Sitter du på ett heltidsjobb nu och vill gå ner till halvtid eller till 75 % är det några saker du måste tänka på. Det första är att direkt ta ett snack med chefen för att se över möjligheterna att dra ner din tjänst till deltid. Chefen har ingen skyldighet att justera din arbetstid på din begäran. Men! Det finns vissa undantag.

  • Föräldraledighetslagen
    Har du ett barn hemma under åtta år? Då du rätt att gå ner till deltid på
    75 %. Du bör då, tillsammans med din chef, arbeta fram ett schema som fungerar för dig som deltidsjobbare och för företaget.
  • Studieledighetslagen
    Vill du börja plugga konst? Eller kanske en ta en snabbkurs i affärsutveckling? Då har du rätt till tjänstledigt för studier. Detta gäller dock inte självstudier, utan du måste kunna påvisa en läroplan från ett lärosäte. Tänk också på att chefen kan har rätt att skjuta upp när du exakt får påbörja din ledighet för att studera. Hen eventuellt behöver hitta någon som ersätter i ditt ställe – så var ute i god tid.

Saker att tänka på inför en friare vardag

Vad gäller när chefen godkänt din deltid? Såklart kommer du märka skillnader. Du vinner på att vara insatt i hur din lön och semester förändras, så att det inte kommer som en chock senare.

När du jobbar halvtid, exempelvis, så har du rätt till 50 % av din heltidslön. Jobbar du 75 % så har du rätt till 75 % av din ursprungliga lön.  I korthet har du alltså rätt till den lön som motsvarar den procentsats du arbetar. Alltså: mindre arbete innebär också mindre lön.

Det som skiljer sig åt, och kan vara lite knepigt att räkna ut, är vilken semester du kan ta ut när du har ett deltidsjobb. Semesterdagarna du får baseras på hur många dagar du arbetat under ditt intjänade år, inte hur många timmar du jobbat. Låt oss förklara.

Så, har du exempelvis arbetat fem dagar i veckan men endast halvdagar har du rätt till lika många semesterdagar som dina kollegor som jobbar heltid. Halvdagar räknas alltså alltid som fullständiga arbetsdagar vid semesteruträkning. Men om du istället har jobbat heltid tre dagar i veckan, och varit ledig resterande två, baseras din semester endast på de tre dagar du jobbat. Alltså; din betalda semester ökar i takt med aktiva arbetsdagar.

Allt listat ovan är bra för dig som går i tankarna om deltidsjobb innan du gör stora ändringar. Den bästa metoden för att tackla de utmaningar som livet för med sig är att alltid vara förbredd.

Låter deltidsjobb som något som passar in i ditt livspussel? Eller vill du bara få ett mindre hektiskt arbetsliv med tid över till saker du älskar? Spana in lediga deltidsjobb här på TNG. Och kom ihåg att du alltid kan följa din ansökan steg för steg. Trevligt sökande!

Visa lediga deltidsjobb!

Rekommenderat för dig