TNG
Trainees - söktips från TNG inför ansökan till traineeprogram

Lästid: 4 minuter

Så får du jobb som trainee

– Tips efter ansökan från trainee-rekryteraren Helena

Har du precis tagit steget och skickat in en ansökan till ett traineeprogram? Grattis! Nu är det bara att vänta på svar … eller? Njae. Det finns faktiskt en hel del du kan förbereda och fundera på redan nu. Ta del av rekryteraren Helenas tips så du får ett av de eftertraktade jobb som trainee.

Helena Björk, rekryterare på TNG, tipsar hur du får jobb som trainee

Helena Björk på TNG har rekryterat till ett flertal olika traineeprogram, internships och snarlika talangprogram för studenter och nyexaminerade. Här har hon samlat ihop sina bästa tips för att du ska lyckas med din ansökan hela vägen.

Läs också del 1: Helenas checklista innan du skickar in ansökan till ett traineeprogram

Helenas checklista – så kammar du hem trainee-jobbet

 • Gör tester! Tester anpassade för rekrytering är ofta ett bra sätt för dig att lyfta fram potential och färdigheter som inte syns på ett CV, så om du får tester skickade till dig ska du se till att göra dem utvilad i lugn och ro, och gå igenom instruktioner och exempeluppgifter noga, så att du kan göra ditt bästa.
 • Var beredd på att det kan ta lite tid. Det är inte ovanligt att det är hundratals sökande, ja ibland även tusentals sökande, till ett och samma traineeprogram. Men ha tålamod. På TNG erbjuder vi alla att följa sin ansökan i realtid via hemsidan. Då vet du exakt hur långt du kommit i urvalet och om du snart får jobb som trainee.
 • Använd väntetiden till att slipa på dina viktigaste argument och förbereda kommande steg. Vad vill du säga om du blir uppringd eller får komma vidare till en intervju?
 • Var redo när telefonen ringer! En telefonintervju kan vara allt från en kortare avstämning till ett lite längre samtal. Syftet är att checka av att du uppfyller grundläggande krav för rollen och programmet, samtidigt som du kan få vidare information om lön och andra formaliteter. Om samtalet går bra så blir du oftast inbjuden till en personlig intervju.
 • När det är dags för anställningsintervju kan du förbereda dig genom att träna på kompetensbaserade intervjufrågor och fundera igenom situationer när dina bästa sidor har fått komma fram. Alla kan säga att man är bra på att samarbeta med andra, men genom konkreta exempel så blir ditt svar mer trovärdigt och gör det lättare för andra att förstå vad du är bra på.
 • Beskriv din motivation. Vad motiverar dig i arbetslivet? Vad vill du uppnå i din karriär? Det bästa är om du får komma till ett företag som kan matcha dina värderingar och behov. Ibland får våra sökande på TNG även göra ett digitalt motivationstest inför intervjun. Det blir då ett samtalsstöd för oss båda under intervjun.
 • Förbered egna frågor. Vad vill du veta mer om gällande rollen, företaget och traineeprogrammet? Skriv ner dina frågor löpande och ta med till intervjun.
 • Lita på rekryteringsprocessen. Efter en personlig intervju är det vanligt att vi utvärderar ditt resultat på varje efterfrågad kompetens för sig, för att sedan jämföra din profil mot de andra kandidaterna. Det gör det lättare för oss att göra ett rättvist urval och avgöra vilka sökande som är mest meriterade för att gå vidare, liksom ge dig värdefull feedback inför kommande steg eller – om du inte är vidare – feedback du kan ha nytta av när du ska söka andra jobb.
 • Assessment center, case och olika typer av gruppuppgifter är ett vanligt steg efter en första intervju. Ibland kan du få uppgifter att lösa eller förbereda hemma, men det är också vanligt att du får lösa en uppgift på plats hos företaget, såväl ensam som i grupp med andra sökande. Av alla traineer jag har pratat med så brukar nästan alla minnas den här delen som extra kul! Det är utmanande, samtidigt som det ofta är en fin chans att få kontakt med andra ambitiösa studenter och möjliga kollegor på företaget. Mitt bästa råd är att njuta av möjligheten och se tillfället som en chans till personliga insikter och lärdomar. Feedbacken härifrån brukar vara personlig och generös – spara den!
 • Studiebesök och fler intervjuer med representanter från företaget brukar också komma in här någonstans. Ta med alla funderingar du byggt upp hittills och känn in stämningen på företaget. Känner du dig välkommen och kan se dig jobba i den här miljön? Försök sätt ord på känslorna och använd dina reflektioner för att motivera varför just du ska få en av de åtråvärda platserna.
 • Förbered referenser och var beredd på att företaget kan be om en bakgrundskontroll. Det här steget handlar mest om att bekräfta att den bild vi har fått av dig stämmer hela vägen och att det inte finns hinder som kan påverka din anställning negativt. Känner du dig orolig, så lyft gärna dina frågor tidigt. Så blir det ingen tråkig överraskning för någon av parterna.

Hitta jobb som trainee!

Bonus: Tänk på det här innan du tackar ja!

 • Om det inte redan har framgått i annonsen eller i kontakten med företaget så säkerställ att det är en anställning du får. Även om ett traineeprogram innehåller massor av utbildningar och träningstid så bör du bli erbjuden en heltidsanställning och en lön därefter.
 • Anställningsformen kan variera. Det är vanligt att när du får jobb som trainee så blir du erbjuden en provanställning. Tanken bakom är att det blir en tillsvidareanställning efter programmet. Men ibland får du en fast anställning direkt, eller en tidsbegränsad anställning. Hör dig för om du känner dig osäker, och stäm av att det motsvarar dina förväntningar.
 • Räkna med en ingångslön som motsvarar en nyexaminerad student – men stäm gärna av hur företagets lönepolicy ser ut, ifall det sker årlig lönerevision och vilka förväntningar som företaget har på dig och din löneutveckling.
 • Är du redo att anta en utmaning? Att tacka ja till jobb som trainee? Ett traineeprogram är ofta en helt fantastisk resa, men den kommer inte gratis. Du förväntas komma in med energi, bidra med nya insikter och kan inte luta dig tillbaka för att bara ta emot. Ha som ambition att lära så mycket som möjligt – då kommer det gå toppen!

Lycka till! /Helena

Sök fler jobb med TNG!

Även om ett jobb som trainee är lockande så spanar du säkert efter andra jobb också. På TNG har vi gott om lediga jobb inom flera olika yrkesområden.

Kika på videon ovan för att se hur det går till – eller klicka på knappen nedan för att se om du kan hitta något som passar dig redan idag!

Se alla lediga jobb!

Rekommenderat för dig