TNG
Lyckas i telefonintervjun genom att undvika de vanliga misstagen. TNG hjälper dig med hur!

Lästid: 3 minuter

Dags för telefonintervju? Så undviker du vanliga misstag

5 typiska missar och tips på hur du lyckas i telefonen

Jobbintervju i ditt eget kök? Att utan förvarning bli uppringd för en kort avstämning är idag inget ovanligt för jobbsökande. Samtalet kan vara ett första steg innan du får en inbjudan till en personlig intervju, eller så ersätter det helt det personliga mötet. Oavsett vilket är en telefonintervju din chans att lyfta din kompetens och lämplighet för jobbet du sökt. Låt oss därför presentera några av de vanligaste misstagen folk gör under telefonintervjuer – och hur du undviker dem!

Redo? Sök ditt nya jobb idag!

Först och främst: det finns flera fördelar med att få den första kontakten med rekryteraren över telefon. Dels ger det dig en chans att i lugn och ro berätta om dig själv och förtydliga din ansökan utan att behöva bekymra dig om klädsel, handslag, ögonkontakt och andra detaljer som trots att de inte har något med din kompetens att göra ändå kan orsaka nervositet och påverka din förmåga att göra ett gott intryck. Och dels minskar telefonintervjun risken att du lägger ner en massa tid och eventuella resor på ett jobb du i slutändan inte vill ha.

Med det sagt är det inte säkert att telefonintervjun känns helt okomplicerad när det väl är dags. När rekryteraren ringer upp är det lätt att som jobbsökare bli överraskad – något som bäddar för klassiska misstag. Genom att vara förberedd blir det enklare att, när samtalet kommer, veta vad du ska göra för att genomföra en framgångsrik telefonintervju.

Misstag 1: Du tar en telefonintervju fast du inte har tid

Rekryteraren presenterar sig i luren och frågar om du har tid. Du vill inte verka krånglig så du svarar ja och tänker att det här går fort. Efter tio minuter märker du att rekryteraren är långt ifrån klar och att du redan är sen till ett bokat möte. Kanske ska du hämta på förskolan eller sitter i bilen på väg in i mataffären. Du blir stressad, tappar fokus och svarar allt mer kortfattat på frågorna. Det var ju inte så här du ville presentera dig själv.

Lösning 💡 Det är okej att fråga hur lång tid samtalet förväntas ta. Visar det sig att rekryteraren behöver mer tid än vad du kan erbjuda just nu så är det inte konstigare än att få be om att återkomma. Föreslå gärna att ni bokar en tid då båda är tillgängliga och säkerställ vem som ska ringa upp. Istället för att bli stressad kan du nu glädja dig åt att de är intresserade av dig, ta itu med det du behöver få gjort innan och kanske även hinna förbereda dig mentalt.

Misstag 2: Du tror inte att samtalet spelar roll

Du blir smickrad av att rekryteraren ringer upp och är intresserad av just dig! Du tänker att nu är jobbet ditt eller i alla fall antar att du ska få komma på personlig intervju. Vad du säger eller ger för intryck i telefon kan inte spela så stor roll – de har ju redan fått ditt CV och att de ringer upp visar att din profil gick hem. Så du känner dig bekväm med att dra ett skämt eller två. Kanske tar du samtalet liggandes i sängen eller framför TV:n, eftersom det är där du råkar befinna dig när telefonen ringer.

Lösning 💡 Ta telefonintervjun på allvar. Den är lika viktig som ett personligt möte. Detta är din chans att ta dig till nästa steg i urvalet och i slutändan få jobbet. Det är också ett väldigt bra tillfälle för dig att avgöra om du vill ha jobbet eller inte.

Så njut av en härlig boost för självförtroendet. Den förtjänar du. Men kom också ihåg att det är till din fördel om du använder självförtroendet till att bli lite extra skärpt och fokuserad så att du kan nyttja intervjun för att förtydliga dina ambitioner och meriter för jobbet.

Misstag 3: Du tänker inte på omgivande ljud

Om du kan prata? Jadå, inga problem. Du behöver bara gå runt hörnet så att du kan tala lite mer ostört. Tänker du i bästa fall. Kanske har du själv lätt för att fokusera och är oblyg, och därför tar samtalet bekymmerslöst på bussen, i kapprummet på barnens förskola, i mataffären, i kontorslandskapet på nuvarande jobb eller bredvid familjen vid middagsbordet.

Tips för att undvika vanliga misstag när rekryteraren ringer upp digLösning 💡 Att rekryteraren kan höra dig bra är en förutsättning för ett trevligt och smidigt samtal. Det är därför ingen bra idé att genomföra intervjun i en stökig omgivning. Även om du har hörlurar så kan omgivande ljud störa mer än du tror. Undvik därför att sitta i samma rum som husdjur, barn, den brummande diskmaskinen eller för den delen – i ett ekande badrum. Och kom ihåg att det oftast blåser utomhus.

Försök därför att sätta dig ostört i ett stängt rum. Det är en fördel om du dessutom kan använda hörlurar med inbyggd mikrofon, så att ljudupptagningen koncentreras till din mun. En bonus med hörlurar är att du dessutom får händerna fria att ta egna anteckningar av samtalet (och självklart ha ljudet på datorn avstängt).

Misstag 4: Du har inte koll på vilket jobb du blir intervjuad för

Ringer rekryteraren utan förvarning? Även om det var igår eller två veckor sedan du sökte jobbet så kan det i stunden vara svårt att komma ihåg exakt vad som stod i annonsen och vad du skrev i din ansökan till just det jobbet. Kanske minns du ändå på ett ungefär och börjar svara på rekryterarens frågor utan att vara helt säker på vad de vill ta reda på. Det värsta du kan göra i det läget är att gissa och höfta fram svar. Har du tur uppfattas du som kompetent om än disträ. Men har du otur kan rekryteraren tolka dina svävande svar som att du inte är intresserad av jobbet.

Lösning 💡 Även om du är arbetssökande på heltid så måste du inte vara tillgänglig för ett längre samtal på studs. Ursäkta dig med att du just nu sitter lite olägligt och fråga om du får ringa tillbaka, eller om hen kan ringa om en kvart igen. Du får gärna säga rakt ut som det är, att du gärna vill få några minuter till att plocka fram annonsen och din ansökan igen. Det ger ett seriöst intryck. Med en kvarts förberedelse hinner du läsa annonsen igen och påminna dig själv om varför jobbet var intressant och kanske även formulera några egna frågor för att veta mer om jobbet.

Läs även: 5 tips på hur du ska tolka annonsen för drömjobbet

Misstag 5: Du glömmer bort att rekryteraren inte ser dig

Du pratar på som vanligt, använder gester och miner till att förstärka ditt budskap och förutsätter undermedvetet att personen på andra sidan hänger med på dina argument. Utan att tänka dig för drar du till med ett skämt om hur mycket du ÄÄÄÄLSKAR administration (not), och glömmer att rekryteraren inte kan se ditt ansiktsuttryck, som understryker att du säger detta med glimten i ögat.

Lösning 💡 En telefonintervju innebär att rekryteraren inte kan se ditt kroppsspråk, vilket gör det svårare att läsa av dig. Med det sagt – använd gärna kroppsspråk ändå eftersom ljudvolym, engagemang och tonläge ofta följer med. Det är en bra idé att stå upp eller sitta lite extra rak i ryggen eftersom du får friare luftvägar och mer kraft i rösten. Och det är inte bara en klyscha att ett leende hjälper. Det hörs förvånansvärt väl om mungiporna pekar uppåt och du låter automatiskt trevligare.

Tänk även på att ironi kan slå fel eftersom rekryteraren inte helt säkert ser att du skämtar. Så undvik lustigheterna och fokusera på syftet med samtalet.

En telefonintervju innebär att du är intressant

Vi vet att även om du har koll på tipsen ovan så kan en telefonintervju vara pirrigt. Men kom då ihåg att du blir uppringd av en anledning. Rekryteraren har sett något i din profil som verkar intressant och det enda du egentligen behöver göra är att förstärka denna positiva bild och berätta om vad du kan bidra med. Lycka till!

Är du nyfiken på hur vi på TNG gör telefonintervjuer? Kanske sugen på att bli uppringd själv? Sök ett av våra lediga jobb och gör dig redo för ett spännande samtal!

Kika på lediga jobb och sök direkt med mobilen!

Rekommenderat för dig