TNG
Under en lågkonjunktur kan omvärlden upplevas osäker, men det finns fördelar med att byta jobb under tider som dessa. Här är tre anledningar varför!

Lästid: 3 minuter

3 skäl till att byta jobb i kristider

Våga byta jobb trots stundande lågkonjunktur

Alla är inte som du. Det vet arbetsgivaren som söker med ljus och lykta efter just din kompetens. Liksom du, som just nu lockas av ett nytt jobberbjudande. Frågan är bara om du vågar byta jobb när krisen är i antågande och en lågkonjunktur står för dörren? Ja, du vågar! Faktum är att det finns goda skäl till det. Här är tre anledningar till att du faktiskt ska byta jobb just nu!

1. Du får nödvändig kompetensutveckling

Vill du klara dig på en allt tuffare arbetsmarknad? Då ska du se till att reskilla dig! Inget gör dig så attraktiv och långsiktigt gångbar i arbetsgivarnas ögon som fortsatt lärande och kompetensutveckling.

Så hur ska du uppnå detta? Tja … utbildning och kurser i all ära. Men den största källan till kompetensutveckling är att få sätta tänderna i nya utmaningar. Utmaningar som får kugghjulen i hjärnan att snurra, som gör det nödvändigt att inhämta ny kunskap och, inte minst, utveckla nya lösningar. Sällan får man så många nya utmaningar som på en ny arbetsplats eller i en ny yrkesroll.

Med andra ord kan ditt val av att byta jobb vara precis det du behöver för att vara fortsatt efterfrågad på arbetsmarknaden.

2. Det finns branscher som står pall i stormen

Några av kännetecknen för lågkonjunktur kan vara försämringar på arbetsmarknaden. Att arbetslösheten stiger och produktionstillväxten minskar. Men (!) det gäller givetvis inte för alla branscher. Precis som i andra kriser så finns det verksamheter som Sverige och världen behöver mer än någonsin och som med rätta rekryterar nya medarbetare – som man både vill och kan behålla genom hela krisen.

Dra därför inte alla arbetsgivare över en kam. Faktum är att ett jobbyte just nu kan vara exakt det som gör att du klarar dig och fortsätter att utveckla dig, trots att det stormar i omvärlden.

3. Nya turordningsregler kan gynna dig

Tvekar du på att byta jobb med rädsla för att vid arbetsbrist drabbas av “sist in först ut”, även kallad turordningsregeln? Det är givetvis en oro att ta på allvar. Arbetsgivaren kan inte fritt peka ut vilka som ska få stanna eller gå vid arbetsbrist efter personligt tycke och smak. Men turordningsreglerna är inte riktigt så svartvita som du kanske tror – och du behöver inte missgynnas som nyanställd.

Sedan nya LAS trädde i kraft 1 oktober 2022 kan nämligen alla arbetsgivare undanta ytterligare en person, totalt tre personer*, från turordningen. Oavsett hur många anställda arbetsgivaren har. Kravet är att dessa personer har en särskild betydelse för verksamheten.

Därför ska du byta jobb trots varningar om lågkonjunktur. .

Värt att också veta är att medarbetarna som har kvar sitt arbete efter nedskärningen behöver ha tillräckliga kvalifikationer för de jobben som finns kvar. Vilket innebär att kvarvarande anställda ska ha rätt utbildning, erfarenhet och personliga egenskaper för att utföra arbetet.

Det är här du kommer in i bilden. För nästan alla arbetsgivare som rekryterar ny personal gör ju detta för att man behöver få in ny kompetens. Inte minst när man anställer specialister och kvalificerade tjänstemän. Helt enkelt för att man är i stort behov av någon som kan utföra arbetsuppgifter som ingen annan kan. Någon som fyller igen verksamhetens kompetensluckor.

Med det sagt så fortsätter LAS att värna om anställningsskyddet. Samtidigt som man gjort det möjligt för arbetsgivarna att undanta några fler anställda som de anser är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. Kanske är detta du?

Som rekryterings- och bemanningsföretag har vi på TNG alltid spännande jobbmöjligheter inom en mängd olika yrkesområden på vår jobbsajt. Så ta chansen att hitta ditt drömjobb med oss! Självklart söker du alla jobb med vår fördomsfria rekryteringsprocess och utan personligt brev. Och har du inte hunnit uppdatera ditt CV, så går det lika bra med en länk till Linkedin. Varmt välkommen med din ansökan!

Till lediga jobb

*Lagen är semidispositiv. Arbetsgivare med kollektivavtal kan göra ännu större, eller färre, undantag om parterna kommer överens om detta i avtalet. Så glöm inte att läsa det finstilta!

Rekommenderat för dig