TNG
HR-avdelningen på Alecta gick kurs inom fördomsfri rekrytering med TNG Evolve.

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Alecta ville vässa sin rekrytering – fick upskilling hos TNG Evolve

”Nu har vi fått verktyg att rekrytera ännu mer fördomsfritt”

Tjänstepensionsbolaget Alecta är liksom många andra företag och organisationer mitt uppe i en digitaliseringsresa där en av de stora utmaningarna framåt handlar om att hitta specialister och utvecklare inom IT-området. Som en del i arbetet att effektivisera och jobba smartare med sina rekryteringsprocesser gick HR-avdelningen kurs hos TNG Evolve.

Alecta har idag hand om tjänstepensionen för 2,5 miljoner människor och 35 000 företag i Sverige. Bolaget förvaltar mer än 1100 miljarder kronor och har i skrivande stund cirka 340 anställda på kontoret i Stockholm.

På HR-avdelningen jobbar sex personer i blandade roller, där flera jobbar med rekrytering.

– Vi arbetar redan idag kompetensbaserat med våra rekryteringar men känner att vi vill utöka våra verktyg och stärka nivån till ”2.0”, konstaterar Josephine Andersson, HR Partner.

Mångfald viktig fråga inom Alecta

Mångfald och inkludering värderas högt inom Alecta och är en central del när HR-avdelningen nu ser över och vässar sin rekryteringsprocess. Som en naturlig del i arbetet efterfrågade HR-kollegorna en utbildning inom fördomsfri och kompetensbaserad rekrytering. I deras research kring en potentiell utbildningspartner dök TNG Evolve upp som en intressant aktör.

Josephine Andersson, HR Partner på Alecta.

– En fördomsfri, kompetens­baserad och effektiv metodik för rekrytering är viktig för alla organisationer. TNG:s automatiserade processer tilltalar oss för att kunna ägna tiden på de kandidater som verkligen matchar kravprofilen.

Josephine Andersson, HR Partner på Alecta

Halvdagskurs i fördomsfri rekrytering

TNG Evolve anordnar regelbundet digitala kurser inom fördomsfri rekrytering riktat till chefer och HR-specialister. Vi skräddarsyr också kurser och utbildningar efter kundernas behov och önskemål.

I Alectas fall deltog fyra av kollegorna på en skräddarsydd halvdagskurs i fördomsfri rekrytering. Med TNG:s rekryteringsexperter Ida Nordin och Rebecca Andersson. På plats på Alectas huvudkontor i Stockholm.

Kursen utformades efter behov och önskemål från gruppen och föreläsning varvades med workshop och diskussioner.

TNG:s kursledare Ida Nordin och Rebecca Andersson bjöd på både föreläsning och workshop på Alecta.
TNG:s kursledare Ida Nordin och Rebecca Andersson bjöd på både föreläsning och workshop på Alecta.

Josephine Andersson var en av de nöjda deltagarna.

– Under utbildningen blev vi verkligen påminda om våra fördomar och hur de påverkar oss. Det stärkte oss i en del tankar och verktyg som vi börjat arbeta med i liten skala. Exempelvis att slopa personligt brev till förmån för motivationstext och urvalsfrågor, screeningtester tidigt i processen samt digital referenstagning, säger hon.

”Vill vara en attraktiv arbetsgivare”

HR-avdelningen på Alecta gick kurs via TNG Evolve.

Det Josephine Andersson och hennes kollegor uppskattar mest med kursen var de konkreta verktyg som de upplevde att gruppen fick av kursledarna.

– Men även möjligheten att ställa frågor och diskutera verksamhetsnära frågor som vi kunde bolla direkt med varandra och kursledarna.

Varför är det viktigt att utbilda i dessa frågor tycker ni?
– Det viktigaste uppdraget vi inom HR har är kompetensförsörjning. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare där våra kandidater ska känna att de är del av en proffsig process, som också är effektiv för oss och rekryterande chef. Mångfald och diskrimineringsperspektivet är också en viktig komponent, att säkerställa att vi arbetar för en bredare mångfald och som tidigare en diskrimineringsfri process.

Skulle ni rekommendera TNG:s utbildningar till kollegor?
– Absolut! Den skräddarsydda utbildningen utgick från våra behov och önskemål. Proffsigt planerad och arrangerad!

Vill du och dina kollegor också blir bättre på fördomsfri rekrytering? Tveka inte att höra av dig till oss på TNG Evolve redan idag, så berättar vi mer om våra kurser och utbildningar!

Läs mer och kontakta oss på TNG Evolve

Så jobbar Alecta mer fördomsfritt efter kursen med TNG Evolve

  • Slopar personliga brevet till förmån för att kandidater i stället får skriva en motivationstext om varför de vill arbeta på Alecta och vad de kan bidra med i rollen.
  • Upphandlar nytt screeningsverktyg.
  • Satsar på digital referenstagning.

Rekommenderat för dig