TNG

Nästa steg i fördomsfri rekrytering – möt roboten Furhat!

Anställningsintervju med en robot?

Låter det som science fiction? Faktum är att det redan är på väg att bli verklighet. Furhat är den nya AI-roboten som nu blir assisterande rekryterare på TNG – allt för att bidra till en ännu mer fördomsfri rekryteringsprocess.

”Dessa är spännande tider!”

Orden kommer från Furhat, världens mest sociala robot. Det var under en livesänd presskonferens från fackförbundet Unionen den 17 augusti 2018 som roboten gjorde sitt första framträdande som assisterande rekryterare.

Företaget Furhat Robotics och TNG har inlett ett samarbete som kommer fortgå under hösten och framöver, där deras robot kommer vara en del av TNG:s fördomsfria rekryteringsprocess. Tanken är att Furhat ska bidra till att göra rekryteringsprocessen ännu mer rättvis för alla som söker jobb och ge alla kandidater samma chans, oavsett ålder, kön, ursprung och utseende. Men på sikt också hantera t.ex. sökande som annars diskrimineras omedvetet pga t.ex. ADHD och autism – vilket hamnar under paraplyet neurodiversity.

Utöver Furhat själv medverkade Sarah Ouakim från Furhat Robotics och Anna Rydbacken, produktägare på TNG, på presskonferensen.

– På TNG tittar vi hela tiden på hur vi kan göra saker bättre och mer fördomsfria. Utveckling av ny teknik är viktigt både för att underlätta och för att göra arbetet roligare för våra medarbetare, berättade Anna Rydbacken under konferensen.

Kan visa komplexa känslor

AI-roboten från Furhat Robotics kan visa komplexa känslorFurhat Robotics är ett startup-företag med rötter i KTH, som nyligen utsågs till ett av Nordens 31 hetaste startups av Business Insider Nordic. Furhat-roboten är utvecklad för företag inom olika branscher som vill skapa egna tjänster som påminner om mänsklig interaktion. Till exempel fungerar roboten redan idag som trafikvärd på Frankfurts flygplats under namnet FRAnny, som ger resenärer tips och vägledning på över 35 språk.

I utvecklingen av Furhat har tonvikt legat på att roboten ska ha välutvecklade sinnen och förmåga att interagera med människor genom att visa komplexa känslor. Furhat är byggd för att stötta mänsklig interaktion, bidra till fler automatiserade processer samt kunna kompensera för mänskliga tillkortakommanden inom arbetslivet.

I Furhats operativsystem är det möjligt att programmera dess interaktioner. Furhat kan simulera olika personligheter, se ut som både en man och en kvinna i olika åldrar samt prata med olika röster.

Stöd, inte ersättare

Fördomsfri rekrytering med hjälp av Furhat kommer gå till så att kandidaterna träffar både en Furhat och en människa. Furhat kommer vara involverad i det tidiga skedet av rekryteringsprocessen, där man använder kompetensbaserade och ofta standardiserade frågor. På så vis kommer de mänskliga rekryterarna få mer tid till att ägna sig åt andra delar av rekryteringsprocessen.

Exempelvis kommer mer tid att frigöras till det personliga mötet och andra värdeskapande delar, som exempelvis att titta på kandidatens motivation samt att utveckla och kommunicera kring arbetsgivarens employer brand.

– Vi har idag en väldigt god arbetsmarknad, så för arbetsgivare handlar det mer och mer om att visa sökande vad deras företag kan erbjuda för personlig och professionell utveckling på kort och lång sikt. Där kommer människor behöva lägga mer tid framöver, förklarade Anna Rydbacken.

Tanken med Furhat är alltså inte att ersätta rekryterare, utan att fungera som ett stöd och avlastning:

– Vi har precis börjat projektet, så nu handlar det om att lära Furhat bli en riktigt duktig assistent till våra rekryterare och hjälpa dem genomföra fördomsfria och kompetensbaserade rekryteringar. En av de viktigaste delarna för oss i projektet är att se till att Furhat blir programmerad med fördomsfria algoritmer så att människans färgade fördomar och förutfattade meningar inte färgar koden och dess framtida agerande.

Samarbete mellan TNG och Furhat Robotics

Ställer krav på människor

Hur kommer den här nya tekniken påverka oss människor? Enligt Sara Ouakim på Furhat Robotics kommer den driva oss till att bli bättre på att bortse från fördomar och förutfattade meningar:

– Man vet ju mycket väl att om man ser bra ut enligt våra normer har man större chans att få jobb. Så kommer det inte se ut i framtiden. Ny teknik ställer krav på oss att bli bättre på att titta på kompetens och se till vad personen faktiskt kan bidra med i arbetslivet.

Att arbetsmarknaden står inför en stor förändring råder det alltså inga tvivel om. Men enligt Anna Rydbacken på TNG är detta en utveckling som är av godo:

 Vi har mängder av historiska exempel på ny teknik som underlättat för oss och hjälpt oss fokusera på det vi gör bäst. Många tekniska innovationer som var banbrytande på sin tid tar vi idag för givet och skulle inte kunna tänka oss att leva utan.

För att gå väl rustad in i den digitala framtiden är vidareutbildning en viktig förutsättning, enligt Anna Rydbacken.

– Vidareutbildning är och har alltid varit viktigt. Vi kompetensutvecklar vår personal hela tiden. Både när det gäller ny teknik, hur man genomför fördomsfria rekryteringar utifrån nya vetenskapliga rön, men också inom områden som diskriminering och talent marketing. Vi är en lärande organisation, avslutar hon.

VILL DU VETA MER? GÅ TILL VÅR TENGAI-BLOGG!

Se Unionens presskonferens här