TNG
Nya karriärtrenden "Lazy girl jobs" har de senaste månaderna snurrat i sociala medier och blivit en snackis världen över.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Söker du ett ”Lazy girl job”? Då är du inte ensam

Trenden Lazy girl job lockar Gen z

Vill du ha ett jobb med bra worklife-balance utan stress, där du får arbeta mestadels remote och samtidigt få ut en bra lön varje månad? I så fall är du långt ifrån ensam. I sommar har nämligen en ny kontroversiell karriärtrend tagit ordentligt snurr i sociala medier: ”Lazy girl jobs”. Ett fenomen som fått miljontals views och blivit till något av en rörelse som lyfter ett nytt mindset bland, framför allt kvinnliga, jobbsökare.

Det hela tog sin början när 26-åriga Gabrielle Judge från Colorado i slutet av maj i år lägger ut ett klipp på TikTok med hashtaggen #lazygirljobs. I videon beskriver hon ett jobb med låg stressnivå, god balans mellan jobb och fritid och som dessutom betalar bra. Hon kallar det ”Lazy girl job”. En provokativ titel som snabbt blir viral med hundratusentals likes och miljontals views. Många anställda, främst unga kvinnor, börjar därefter lägga ut egna klipp där de talar om sina lazy girl jobs och i skrivande stund trendar ”Lazy girl jobs” på Google.

Vad betyder ”Lazy girl job”?

Upphovskvinnan till ”Lazy girl jobs”, Gabrielle Judge, menar att begreppet inte nödvändigtvis handlar om att vara lat, som namnet antyder. Snarare handlar det om att värdesätta och prioritera en bra balans mellan karriär och privatliv. Judge fick själv idén efter att hon som konsult jobbat konstant övertid och tillbringat 50–60 timmar på jobbet varje vecka. Något som i slutändan äventyrade såväl hennes mentala som fysiska hälsa.

Även om det är svårt att generalisera kring exakt vad ett typiskt lazy girl-jobb innefattar, lyfter Gabrielle Judge fyra generella kriterier:

  • Bra balans mellan jobb och fritid
  • Känsla av säkerhet (utan långa skift, långa pendlingsavstånd eller farliga arbetsförhållanden)
  • Möjlighet till remote- och hybridarbete
  • En ”bekväm” lön
@gabrielle_judge Career advice for women who don’t know what remote job to apply to. You can bay your bills at not feel tired at the end of the day. Women are here to collect those pay checks and move on from the work day. We have so much more fun stuff happeneing in our 5-9 that is way more important than a boss that you hate. #corporatejobs #jobsearchhacks #remoteworking #antihustleculture #9to5 ♬ original sound – Gabrielle👸🏻

Utmanar det traditionella synsättet på arbete

Vad betyder "Lazy girl job?

Karriärcoacher menar att trenden symboliserar ett förändrat synsätt på arbete som gör sig gällande bland de nya generationerna. Ett synsätt som till exempel utmanar den traditionella föreställningen om att klockade tider är lika med utfört arbete.

Gabrielle Judge säger själv att huvudtanken bakom begreppet är att omformulera vad ett jobb kan – och bör – innebära för en anställd.

Hon lyfter till exempel att utbrändhet och psykisk ohälsa inte ska vara en del i ekvationen på arbetsmarknaden. Särskilt inte i en tid där pandemin har öppnat upp för remote- och hybridarbete på många arbetsplatser och där problemen med psykisk ohälsa inte längre sopas under mattan.

Gen Z banar väg för ”Lazy girl jobs”

Lazy girl job-trenden får samtidigt draghjälp av Gen Z som blir allt fler på arbetsmarknaden.

Generation Z (personer födda mellan 1995 och 2003) tycker att välbefinnande på jobbet är viktigast och med det följer krav på exempelvis flexibilitet, worklife-balance och möjlighet till hybridarbete. Och de vågar ställa krav. Vilket är just det som skiljer dem från tidigare generationer.

Något som utmanar både företag och dess chefer. Jobbet är inte allt, utan bara en liten del av livet är essensen.

Lazy girl jobs-trenden utmanar det traditionella synsättet på vad ett arbete innebär.

I en undersökning från livsmedelsföretaget Compass Group uppger till exempel hela 61 % av de tillfrågade i Gen Z att de granskar personalförmåner än mer noggrant nu än före pandemin. Det går att jämföra med 42 % bland anställda i stort.

Intressant är också att hela 47 % av Gen Z säger sig vara mer villiga nu än före pandemin att byta jobb om de inte trivs. Samma siffra bland anställda i stort låg på endast 24 %.

Större prio på lycka och privatliv

New York-baserade karriärcoachen Eliana Goldstein säger till BBC att hon tror att ”Lazy girl jobs” är ett direkt svar på och förkastande av den kultur av överansträngning och stress som dominerat arbetsmarknaden i årtionden.

Hon tycker att det uppseendeväckande namnet med ”lazy” är ett smart drag för att starta debatt och väcka uppmärksamhet.

– För vad ett Lazy girl job” faktiskt betyder är att du ska dyka upp på jobbet och utföra det efter bästa förmåga – eftersom det bokstavligen är det du får betalt för – och sedan ha utrymme att göra saker som ger dig glädje, säger hon.

Eliana Goldstein, karriärcoach i New York

Gabrielle Judge poängterar också att trenden inte handlar om att hitta ett jobb som checkar av alla kriterier. I grunden handlar det om att ta kontroll över sitt arbetsliv.

– Vi tillbringar mycket tid på våra jobb och lazy girl jobs-rörelsen kan visa arbetsgivare vad som fungerar och vad som inte gör det, säger hon.

Trenden "Lazy girl job" symboliserar ett nytt tankesätt kring arbete.

Söker du ett jobb med worklife-balance? Vi på TNG hjälper dig

Vi arbetar med många spännande företag och organisationer där du kan få fast anställning eller söka ett konsultjobb. Du söker fördomsfritt till en rad spännande lediga jobb. Du kan också välja att skicka in en spontanansökan för att bli en del i vår vårt kandidatnätverk. Vi ser fram emot att höra från dig!

Till alla våra lediga jobb

Rekommenderat för dig