TNG
spikrak eller brokig karriär - en jobbpodd från tng

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Spikrak eller brokig karriärväg – vad passar dig?

Jobbpodd om moderna karriärvägar

Slår du upp ordet karriär så handlar det om en persons utveckling i arbetslivet. Men idag finns det många karriärvägar. I detta avsnitt av TNG:s jobbpodd ”Tack för din ansökan” diskuterar våra rekryterare hur synen på karriär har förändrats och vilka olika karriärvägar som erbjuds idag.

Karriärvägar för dig

Den traditionella synen på karriär är att en person ska börja längst ner på stegen och sedan sakta klättra uppåt, för att vid något tillfälle bli chef och sedan avsluta karriären på topp när det är dags för pension. Den karriärvägen finns inte längre. Med dagens flexibla arbetsmarknad, gigeconomy och synen på specialister så öppnar sig istället flera nya karriärvägar.

En typ av karriär kan vara att bli specialist, där du inte klättrar uppåt utan istället fördjupar din kunskap inom ett visst område. En annan är att vara generalist. Då utvecklar du dig på bredden – antingen genom att byta bransch men behålla samma roll, eller att du tar dig an fler uppgifter på samma företag. Sedan finns givetvis chefsspåret. Men idag är det också vanligt att vara chef under ett par år, för att sedan gå tillbaka till att vara specialist. Det är också en typ av personlig utveckling i arbetslivet.

Dessa frågor och andra diskuteras i avsnittet:

  • Vad innebär det att göra karriär?
  • Hur byter du spår och inriktning i din karriär?
  • Hur pratar jag med min chef om min karriär och utveckling?
  • Hur ser rekryterare på olika karriärvägar när du söker jobb?

Medverkande rekryterare: Rebecca Hallberg och Johanna Hellman
Programledare: Mathias Ahdrian

LYSSNA PÅ ALLA PODDAVSNITT HÄR!

Rekommenderat för dig