TNG
Tips hur du börjar programmera med pink programming

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

4 tips från Pink Programming för dig som vill börja koda

– Vi vill vara förebilder

Att det råder brist på utvecklare är ingen nyhet längre, eller att jämställdheten inom IT-branschen är rekordlåg. Det budskapet nöts in nästan varje dag i media. Det som inte lyfts fram lika ofta, är alla initiativ som just nu lanseras för att motivera och inspirera kvinnor att börja programmera. En av de föreningarna är Pink Programming.

Pink Programming är en ideell förening vars mål är att få fler kvinnor att programmera. De vill skapa en inspirerande miljö där programmeringsintresserade tjejer ska ha roligt och känna sig hemma när de lär sig koda. De vill även lyfta fram kvinnliga förebilder som finns idag. Ett mål och värderingsgrund helt i linje med TNG IT Digital som vill öka mångfalden och hållbarheten inom IT-branschen.

Av den anledningen valde också TNG nyligen att sponsra Pink Programming. Dessutom bjöd de in grundarna och programmerarna Vanja Tufvesson och Tone Pedersen att föreläsa om sin vardag som kvinnliga utvecklare. Här delade de också med sig av en del tips för dig som vill börja koda.

Men först reflekterade de över sin vardag och varför de startade sitt community:

– Man känner sig alltid som en minoritet på arbetsplatsen. Oftast har vi varit enda tjejen i respektive team. Det gör att man ofta känner sig lite udda och har då samtidigt känslan av att behöva jobba extra hårt för att bevisa att vi inte fått jobbet bara för att vi är just kvinnor. Och det var just därför vi startade Pink Programming.

-Vi älskar vårt yrke och tycker att det behöver komma in fler tjejer i branschen. IT-branschen erbjuder stora möjligheter att ha ett inspirerande arbete och få jobba på de hetaste företagen i Sverige.

Vi hoppas kunna vara förebilder för andra kvinnor som vill jobba som utvecklare och genom det skapa fler kvinnor i alla utvecklingsteam.

De delade vidare med sig av en del förberedande tips för dig som vill börja programmera:

 1. Välj inriktning
  Det är bättre att lära sig ett programmeringsspråk ordentligt, än försöka lära sig många halvdant. Läs på vad om passar dig. Java är brett och ger en god förståelse för programmering. HTML är bekvämt och ger en lättare start, men du kommer inte så långt på det. Apputveckling i IOS (objective-c och swift) eller Android (java) är något som är väldigt hett och eftertraktat just nu!
 2. Var beredd på att lägga ner mycket tid och energi
  Det kommer vara tufft i början. Var inställd på att det kommer krävas många långa timmar innan det lossnar. Men när det väl släpper kommer det vara värt det!
 3. Skapa ett kontaktnät tidigt
  Knyt kontakter med andra programmerare på LinkedIn och i olika communities och meetups. Du kommer att ha stor hjälp av dem under läroperioden. Även senare när du ska ut i arbetslivet kommer dessa kontakter vara guld värda.
 4. Spara allt du gör
  Allt du gör kommer bli värdefull information till din framtida arbetsgivare. Skapa en Github-profil och dokumentera allt där. Det är en värdefull plats att skapa kontakter och lära sig av andra likasinnade. Har du frågor kring ett projekt du arbetar med eller koden, kan du alltid använda Stack Overflow och få hjälpa av miljontals andra programmerare.

Är du redan en bit på vägen i din utbildning, kodar hemma eller rent av ute efter ett nytt arbete inom IT och digitala utveckling? Hör då gärna av dig till oss på TNG IT Digital. Vi har ständigt ett flöde av många spännande jobb för utvecklare. Vem vet ett av dem kanske blir ditt nästa drömjobb!

SÖK LEDIGA JOBB FÖR UTVECKLARE

Rekommenderat för dig