TNG
Trend: Mångfald flyttar in i ledningen och bidrar till företagets innovationskraft- trend inom fördomsfri rekrytering

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Trend: Mångfald och innovationskraft flyttar in…

Grönt ljus från ledningen

En tydlig trend under 2016 är att allt fler företag skapar nya roller på ledningsnivå med övergripande ansvar för rekrytering, inkludering och mångfald. Detta är ett tydligt tecken på att ledningen nu ser att mångfald ökar produktiviteten, företagets innovationskraft och gynnar affären. Grönt ljus för vikten av mångfald kort och gott.

Den här utvecklingen är i sin linda men ökar snabbt. Anledningen? Det finns många, men en tydlig röd tråd är att digitaliseringen tvingar många företag att snabbt öka sin innovationskraft för att överleva. För att lyckas, behöver företagen locka och anställa medarbetare som är, och tänker olika, mot dagens organisation. Och för det krävs dedikerade resurser och personal som kan driva igenom beslut och processer på högsta nivå, men också i hela organisationen.

Därför skapar fler företag nu nya roller på koncernnivå för att främja, lyfta upp och integrera mångfaldsarbetet och en fördomsfri rekryteringsprocess. Allt för att företagen nu ser att en objektiv rekrytering bidrar till mångfald, som i sin tur skapar en ökad innovationstakt. Detta samband, i kombination med forskning och företagens egen data, bidrar till trenden.

I dagsläget är det främst större organisationer som skapar dessa roller men troligtvis kommer detta spridas under året även till medelstora företag.  Nedan finns några exempel på nya jobbtitlar och roller som vi kommer att se mer av på lednings- och koncernnivå:

  • Senior Vice President for Diversity and Innovation
  • Director of Next Generation Recruitment, Diversity and Innovation
  • Global Head of Diversity and Inclusion
  • Global Diversity Manager

Även i Sverige börjar dessa jobbtitlar dyka upp. I spetsen går företag som Skanska och Vattenfall som skapat liknande roller på ledningsnivå.

För att höja förtroende ytterligare börjar också många VD:ar använda företagens egna plattformar för att transparent och personligt diskutera mångfald och inkludering – allt för att locka nya talanger som kan bidra till företagens innovationskraft och framgång.

På TNG arbetar vi varje dag med fördomsfri rekrytering som bidrar till mångfald på arbetsplatser. Vill du veta mer? Hör av dig!

Rekommenderat för dig