TNG
Case fördomsfri rekrytering: Fördomsfri rekrytering hjälper Impecta Fröhandel att växa

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Fördomsfri rekrytering hjälper Impecta Fröhandel att växa

Success story mellan Impecta Fröhandel och TNG

Våren 2020 fick många plötsligt mer tid till sin trädgård och odling. Något som inte minst Veronica Gårdestig, VD på Impecta Fröhandel, märkte av. Med ett brett utbud av fröer för beställning, främst via deras webbshop, har verksamheten under året skjutit skott och växt med 60 procent. En utveckling som krävde rejäl förstärkning med ny personal!

I Julita i Södermanland ligger Impecta Fröhandel. Ett familjeföretag som sedan 1975 haft ambitionen att vara trädgårdsodlarens vän och naturliga frökälla. Idag drivs företaget av VD:n Veronica och hennes bror Michael som är marknadsansvarig.

Kvalitet, arv och hållbarhet är ord som genomsyrar Impecta Fröhandels verksamhet. Till exempel väljer de noggrant ut frösorter som passar det nordiska klimatet, samt erbjuder ekologiska fröer till både krydd- och grönsaksväxter och fröer till kulturarvssorter med anor hundratals år tillbaka i tiden. Och endast deras egna fröer är till försäljning. Aldrig några masstillverkade eller utländska märken.

Trots de höga ambitionerna, som man skulle kunna tro innebär ett smalt sortiment, presenterar Impecta Fröhandel varje år en katalog med drygt 2 000 olika kvalitetsfröer. Från vanligt förekommande sorter till väldigt speciella arter, som inte går att få tag på någon annanstans. Allt tillgängligt för beställning via deras webbshop. Dessutom har de valt att erbjuda delar av sitt sortiment i ett antal välsorterade butiker över hela landet.

Tilltalades av fördomsfri rekryteringsmetodik

Veronica Gårdestig, VD på Impecta Fröhandel

Veronica Gårdestig, VD Impecta Fröhandel

När coronapandemin slog till med full kraft våren 2020 och hemmajobbande ökade, kunde Veronica direkt märka av en uppgång i efterfrågan på deras produkter. Under året har verksamheten växt med hela 60 procent. En glädjande situation ur vilken även ett rekryteringsbehov växte fram:

– Vi insåg att vi inte kunde göra allt själva, och att vi behövde rekrytera in ett antal personer. Tidigare har vi rekryterat mest på egen hand, men när det nu rörde sig om ett flertal kvalificerade tjänster förstod vi att det skulle innebära en större arbetsinsats.

Därför började Veronica googla efter ett rekryteringsföretag som kunde hjälpa dem. Hon letade i deras eget närområde, åtminstone i Mellansverige, och hittade ett antal alternativ. Däribland TNG.

Och TNG:s specialisering inom fördomsfri rekrytering väckte snabbt Veronicas intresse:

Jag läste på hemsidan om det fördomsfria sättet att rekrytera, där man tittar på kompetens snarare än personer och inte väljer bort någon utifrån namn eller hur någon ser ut.

– Så jag tog kontakt med Pär på TNG:s Örebrokontor och tyckte efter vårt samtal att det fortfarande lät bra. Vi bokade in möte och pratade om de första fyra tjänsterna vi ville tillsätta.

Kompetens i fokus vid kravprofil

Under det första mötet (som också visade sig bli det enda fysiska mötet) kom ett rekryteringsteam från TNG i Örebro ut och besökte verksamheten i Julita. Efter en rundvisning av produktionen spånade de gemensamt fram kravprofiler med fokus på kompetens.

Veronica berättar att hon och Michael redan innan hade bra koll på vilka kompetenser de ansåg viktiga för att lyckas i de aktuella rollerna. Sedan fick de kompletterande stöd från TNG hur man kan tänka kring och gradera kompetens, för att kunna sätta ihop tydliga kravprofiler. Därefter var bollen i rullning!

TNG hjälper till att gradera kompetens för att ta fram en kravprofil som ligger till grund för rekryteringen

Kandidaterna – en fullträff

Genom TNG har Impecta Fröhandel nu anställt fyra nya medarbetare. En redovisningsekonom, en produktionschef, en produktspecialist samt en lageradministratör som styrt upp deras lager.

Samtliga personer menar Veronica fungerar klockrent, är kompetenta, samarbetar bra med övriga i gruppen och har tillfört mycket till verksamheten.

–  Det är som att jag fått fyra högerhänder, känns jättebra! skrattar Veronica.

Rollen som produktspecialist var kanske den svåraste tjänsten, berättar hon.

Men även här landade vi i en bra lösning med en person som kommer från kommunal odlingsverksamhet. Efter andra intervjun skrev hon på Instagram att hon höll på att få sitt drömjobb!

Rekrytering helt på distans

Den rådande pandemin påverkade även rekryteringarnas förfarande. Utöver första mötet har alla rekryteringar skötts helt digitalt. Något som enligt Veronica inte har inneburit några hinder.

–  För vår del hade vi kunnat göra allt på distans, men för rekryteraren kan det vara bra att ha sett verksamheten med egna ögon. De digitala delarna flöt på utan problem. Vi är vana att jobba mycket digitalt redan sedan innan, med flera anställda som arbetar på distans och vi har regelbundna möten i Teams.

Trots att det var semestertider när rekryteringarna ägde rum upplevde Veronica att dialogen med TNG gick bra:

– Väldigt bra återkoppling. Trots semester var mina kontaktpersoner tillgängliga.

Julita Fröhandel ligger Södermanland och säljer kvalitetsfröer via sin webbshop och i utvalda butiker

Fortsätter sikta framåt

Nu fortsätter Impecta Fröhandels verksamhet att växa. Veronica kan inte se någon avstanning, utan ökningstakten är densamma. Från samarbetet med TNG har hon med sig flera insikter kring rekrytering och fördelarna med att rekrytera på kompetens.

Så vad är hennes tips till andra som ska rekrytera?

– Var noggrann med den initiala kravprofilen, som sedan ligger till grund för resten av rekryteringsprocessen.

Jag tror att ju mer precis man kan vara i sin kravprofil, desto lättare är det att det blir en bra rekrytering. Att man är tydlig från början.

– Fördomsfri rekrytering är viktigt och ett bra sätt att rekrytera på. Jag kan inte se något tillfälle eller verksamhet där det inte skulle fungera. För det ger människor en rättvis chans på arbetsmarknaden. Och kan öppna dörren och skapa kontakter som man kanske inte hade skapat själv. Man säkerställer att man inte väljer inte bort någon person av fel anledning, konstaterar Veronica avslutningsvis.

Vill du veta mer om fördomsfri rekrytering?

Vill du veta mer om hur TNG kan hjälpa även ditt företag med fördomsfri rekrytering och bemanning av kvalificerade medarbetare med rätt kompetens? Vi arbetar inom hela tjänstemannaområdet och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Dessutom är vi tack vare flexibla digitala lösningar geografiskt obundna och tillsätter uppdrag i hela landet. Kontakta oss idag!

TNG gör fördomsfri rekrytering, bemanning och interim enkelt för dig. I hela Sverige.

TNG gör fördomsfri rekrytering enkelt för dig.

TNG är specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning. Med 15 års utvecklingsarbete, löpande forskning och praktisk erfarenhet i ryggen rekryterar vi idag fördomsfritt och kompetensbaserat. Allt för att hitta de allra bästa kandidaterna till våra kunder.

Framgångsreceptet ligger i vår unika, fördomsfria och datadrivna rekryteringsmetodik™ som opartiskt mäter kandidaters kompetens och förutspår framtida potential och arbetsprestation.

Det gör att vi kan erbjuda en modern helhetslösning inom fördomsfri rekrytering där vi sköter allt från datadrivna opartiska kompetensurval, arbetspsykologiska tester och anonymiserade ansökningar till inkluderande talent marketing, kandidatåterkoppling och kvalitetssäkring.

Läs mer om vårt erbjudande!

Rekommenderat för dig