TNG

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Projektuppdatering: Hur går Tengais träning?

Så utvecklas Tengai framåt

Det har varit både spännande och intensiva veckor på TNG. Nu är vi nämligen igång med testfasen i vårt projekt Tengai Unbiased, där AI-roboten från Furhat Robotics ska lära sig vår kompetensbaserade intervjuteknik. TNG:s lokaler i centrala Stockholm har fyllts med personer som velat bli några av de första i världen att intervjuas av en fördomsfri rekryteringsrobot. Hur upplevde de sitt möte med Tengai? Och hur går utvecklingsteamets tankar?

Syftet med testintervjuerna är att träna Tengai att kommunicera, ge återkoppling och att ställa rätt frågor och följdfrågor. Resultatet visar på att första testet med att träffa verkliga kandidater gick som planerat, och vi har fått mycket input på hur vi ska fortsätta utveckla Tengai för att interaktionen ska kännas mer naturlig och för att få ett bättre flyt i intervjuerna.

Ta en titt på videon nedan, där vi dokumenterat några av testpersonernas första möte Tengai!

Teamets tankar

Parallellt med de löpande testintervjuerna har teamet från TNG och Furhat Robotics haft fullt upp med att analysera alla svar och robotens agerande. Detta som ett led i det fortsatta utvecklingsarbetet. Här delar de med sig av sina tankar, utmaningar och förhoppningar kring projektet just nu.

Höjdpunkter såhär långt:

  • ”Att göra intervjuerna live med externa kandidater och efteråt prata om kandidatupplevelsen.”
  • ”Processen av att göra roboten mänsklig, med alla dess bekräftande återkopplingar under samtalet, som exempelvis hummande och leende när kandidaten börjar tala.”
  • ”Reaktionerna från de som blir intervjuade av roboten – att de tar den på allvar och att den snabbt blir naturlig del av samtalet.”
  • ”Att det faktiskt ’fungerar’ och att personer tycker om Tengai och att samspelet mellan människa och robot faktiskt är möjligt. Självklart hade vi hoppats på just detta, men nu får vi verkligen bekräftat att det är fullt genomförbart!”
  • ”Att se hur roboten har utvecklats och blivit mer och mer ’levande’. Det är även väldigt kul att få se reaktionerna på de som träffar Tengai för första gången.”

De största utmaningarna:

  • ”Att hitta ett frågebatteri som passar målet och syftet med Tengai.”
  • ”Att få koll på alla situationer som kan uppstå i en intervju.”
  • ”Att ha en respons som är naturlig, mänsklig och inte tar bort udden av upplevelsen och samtalet, och applicera det i robotens mjukvara.”
  • ”Hur självmedveten man blir. Så många småsaker vi människor gör som har betydelse för ett samtal, allt från kroppsspråk, till hur vi bekräftar en person till hur många alternativa svar/frågor det faktiskt finns.”
  • ”Att utforma frågorna så att de täcker in så mycket som möjligt och känns relevanta för kandidaten. Då Tengai inte kan hantera allt för oväntade frågor har man behövt tänka in alla möjliga scenarier som kan uppstå för att vara så förberedd som möjligt.”

Nu fortsätter arbetet! Vi hörs snart igen.

Senaste nyheterna om Tengai!

Rekommenderat för dig