TNG
Lovette Jallow om hur företag kan motverka fördomar och diskriminering på arbetsplatsen.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Lovette Jallow: Så kan företag jobba mot fördomar och diskriminering

”Viktigt med Mångfald i hela organisationen”

Hur kan du som arbetsgivare jobba mot fördomar och diskriminering på arbetsplatsen och vid rekrytering? Det var huvudfokus när Lovette Jallow – prisad föreläsare, författare och samhällsaktivist – gästade Unbiased Day 2022.

Lovette Jallow beskrivs som en av samtidens viktigaste röster i kampen mot rasism, diskriminering och orättvisor i samhället. Hon har vunnit åtskilliga prestigefyllda priser för sitt samhällsengagemang och har jobbat över hela världen med mångfalds- och inkluderingsfrågor. Bland annat inom offentlig sektor i Sverige men också på storföretag såsom Universal Music, CBS, Sony, Spotify, Scania, KPMG med flera.

Under sin föreläsning på Unbiased Day 2022, årets stora trendevent inom fördomsfri rekrytering, pratade hon mycket om våra omedvetna och medvetna fördomar, våra bias, bland annat när det kommer till hudfärg. Som påverkar hur vi anställer, vem vi anställer och vem vi behåller i teamet.

Lovette Jallow i panelsamtal under Unbiased Day 2022.
Lovette Jallow i panelsamtal under Unbiased Day 2022.

Svenskar har svårt att prata hudfärg

Lovette menar att vi i Sverige är dåliga på att definiera svåra frågor. Till exempel kring känsliga ämnen som rasism och hudfärgsdiskriminering. Hon menar att vi alla någonstans är rasister – frågan handlar istället om var på ”rasism-skalan” vi hamnar. ”Ingen människa är färgblind. Även färgblinda kan se nyanser av hudfärg hos en människa”, säger hon.

Det viktigaste är istället att ständigt jobba på att vara medveten om sina egna fördomar och inte låta dem styra de beslut vi tar. Till exempel under en rekryteringsprocess.

Målet bör inte vara att vara färgblind. Målet borde vara att se färg och agera på ett bra sätt därefter. Att vara en bra människa.

Lovette Jallow

Hur ska då företag jobba framgångsrikt med mångfaldsfrågor?

Lovette Jallows tips till företagsledare för ökad mångfald och inkludering

 • Medvetandegör och jobba med era fördomar
  Fördomar påverkar oss, både omedvetet och medvetet. På jobbet och vid rekrytering. Och det gäller att hela tiden jobba för att motverka dem. Till exempel att vi känner samhörighet med någon på grund av personen liknar oss själva, har liknande erfarenheter eller har växt upp på samma ställe som oss. Något som kan leda till att vi under exempelvis en anställningsintervju riskerar att favorisera vissa kandidater medan andra, med rätt kompetens, inte går vidare i processen.

  Eller att vi drar slutsatser om personer och deras situation utifrån våra egna förutfattade föreställningar. Något som i slutändan kan resultera i att kandidater väljs bort på grund av irrelevant information kopplat till den utannonserade tjänsten, såsom ett utländskt namn.
 • Rekrytera för mångfald inom HELA organisationen
  För att bäst lyckas med att skapa mångfald på ett företag, behöver också beslut som rör rekrytering och befordringar tas av ett diversifierat team. ”Om alla era chefer, HR-representanter och beslutfattare är från liknande eller samma etniska, socialekonomiska grupp, ökar risken för att våra omedvetna fördomar påverkar”, säger Lovette. Som företag är det därför av högsta vikt att mångfald och inkludering finns i alla led i organisationen. Från golvet till toppskicket. Och att alla anställda får utbildning i ämnet.
 • Lyckad satsning på mångfald = större vinst
  Lovette poängterar också att företag som satsar på diversifierade team får bättre resultat. ”Låt oss vara ärliga med det”. Hon lyfter bland annat McKinsey Report som tydligt visar kopplingen mellan företag som haft lyckade satsningar inom mångfald och inkludering och ökande resultat. Både när det kommer till fler kvinnor i ledande fattningar, men framför allt vid etnisk och kulturell mångfald i chefsledet. Ju mer desto bättre resultat.
 • Se inte mångfald och inkludering som en trend
  ”Jag har hört otaliga ursäkter kring varför företag inte vill göra detta arbete fullt ut”. ”Jag har sett företagsledningar som boostar mångfaldsarbete, men vars DEIB-teams endast har mångfald när det kommer till hårfärg”. Se inte mångfaldsarbetet som en trend. Se det som ett långsiktigt behov för ert företag och arbetsplats.

Nyfiken på att höra mer från Lovette Jallow? Se klippet från hennes föreläsning här!

Vi på TNG är specialister inom kompetensbaserad fördomsfri rekrytering. Är du i behov av nya medarbetare? Tveka inte att kontakta oss!

Kontakta oss redan idag!

Rekommenderat för dig