TNG
4 vanliga myter kring att vara överkvalificerad som jobbsökare - och tips på hur du hanterar dem.

Lästid: 3 minuter

4 vanliga myter om att vara överkvalificerad…

… och hur du som jobbsökare hanterar dem

”Överkvalificerad” är ett vanligt argument när jobbsökare blir bortvalda i en rekryteringsprocess. Samtidigt har fler än tre av fyra företag svårt att hitta rätt kompetens, enligt Svenskt Näringsliv. Det är därmed hög tid att krossa myterna om att vara överkvalificerad. 

Du som har för stora kunskaper eller för mycket erfarenhet i jämförelse med tjänsten du söker ses som överkvalificerad. En omfattande undersökning från IFAU visar att det redan i 40-årsåldern blir svårare att få jobb via platsannonser.

I den aktuella studien skickades fler än 6 000 påhittade jobbansökningar ut till arbetsgivare som annonserat efter bland annat administratörer och säljare. Resultatet visar ett tydligt mönster. Att medelålders och äldre jobbsökare i större utsträckning än andra blir bortvalda. Ju äldre påhittad ålder desto mindre chans att bli kontaktad, visar rapporten. Att överkvalificering och ålderism är olika sidor av samma mynt är tydligt.

TNG:s senaste kandidatundersökning från 2023 visar också att hela 68 % av jobbsökarna någon gång har fått höra att de är överkvalificerade i samband med rekrytering. Samma siffra bland chefskandidaterna var hela 84 % (!).

Vår undersökning visar också att män (70 %) i något högre grad än kvinnor (66 %) drabbas. Det finns också skillnader mellan branscher. Den största andelen som fått höra att de är överkvalificerade jobbar inom marknadsföring (85 %) och försäljning (77 %). Lägst andel finns inom teknik och industri (64 %) och kundtjänst (62 %).

Överkvalificerad? 4 vanliga myter

Men hur ska du som kandidat bemöta de vanligaste myterna kring överkvalificering. Här kommer tips!

Myt 1:

Du blir för dyr. Stor erfarenhet och lång utbildning kräver högre lön tänker arbetsgivaren.

Det finns många myter gällande att vara överkvalificerad.

Verklighet: Allt fler avviker idag från den spikraka karriärstrappan. Många väljer att ta sig an helt andra utmaningar för att utveckla sig själva eller för att de har hittat sin talang senare i livet.

Du som aktivt väljer en ny inriktning vet att lönen är lägre i en roll med mindre ansvar. Din drivkraft är troligen något helt annat än pengar, så se till att arbetsgivaren förstår just din drivkraft och varför du vill jobba hos företaget.

Myt 2:

Med åldern avtar förmågan att lära sig nya saker, att vara anpassningsbar och initiativrik.

Myter om överkvalificerad går att koppla till ålderism.

Verklighet: Tvärtom pekar det mesta på att erfarenhet krävs för att kunna tänka nytt.

Enligt en studie i USA där forskare undersökte ”överkvalificerade” anställningar i elva informations- och teknikföretag presterade de överkvalificerade bättre än sina kollegor. De var också mer entusiastiska inför sitt jobb, lojala mot företaget och bättre på att komma med nya idéer.

Myt 3:

Du kommer att bli uttråkad av att arbeta med något som inte ligger i linje med din erfarenhet och utbildning. Det gör att du kommer att säga upp dig så fort det rätta jobbet dyker upp.

Dags att slå hål på myterna om att vara överkvalificerad.

Verklighet: Karriär­normen behöver utvecklas. Våra längre och hälsosammare liv gör att vi hinner med flera karriärer under vår arbetsföra period i livet. Det är en viktig anledning till det ökande antalet överkvalificerade kandidater. I rekryteringsprocessen behöver du visa att du förstår vad företaget vill ha, att du inser vad tjänsten innebär och hur du kan bidra.

En kompetent rekryterare ska dessutom kunna ställa rätt frågor och fånga upp din motivationskraft. Idag finns det också träffsäkra test som mäter motivation. Om de används kan de visa att du kommer att bli nöjd med den tänkta tjänsten trots att du är ”överkvalificerad”.

Myt 4:

När en person med mer senior erfarenhet kommer in i en grupp med mindre erfarna kollegor eller chefer kan det leda till spänningar.

Som jobbsökare kan du behöva bemöta kommentarer om att du är överkvalificerad.

Verklighet: Inget företag gynnas av en för homogen personalgrupp. En rekrytering som sticker ut kan i en homogen grupp bidra med helt nya perspektiv. En blandad personalgrupp speglar kunderna på ett bättre sätt vilket gör det lättare att möta dem. Något som förstås stärker kundrelationen och som är bra att betona.

När man tillför rätt kompetens får man både åldersmässig och annan mångfald på köpet. Och med mångfald kommer framgång. Så låt oss jobba för ett samhälle där det aldrig är för sent att tänka nytt.

Källor:

Rapporten ”Påverkar arbetssökandes ålder och kön chansen att få svar på jobbansökan? Resultat från ett fältexperiment” från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Studien ”There Are Lots of Big Fish in This Pond: The Role of Peer Overqualification on Task Significance, Perceived Fit, and Performance for Overqualified Employees” av Jia Hu, Talya N. Bauer, Berrin Erdogan, Kaifeng Jiang, Songo Liu & Yuhui Li.

Specialister på fördomsfri rekrytering och bemanning i hela Sverige - TNG

Tips på vägen för dig som ska rekrytera!

  • Gräv djupare i kandidatens profil och kompetenser. Ta reda på varför kandidaten söker just den här tjänsten. Använder du ett rekryteringsföretag så kan du försäkra dig om att de lyfter fram kandidaten just för att hen kan bidra med sin kompetens och erfarenhet.
  • Den överkvalificerade kandidaten kan ha helt andra drivkrafter än pengar. Så se till att luska ut vilka de är istället för att automatiskt sortera bort bara för att du tror att det är dyrare att anställa.
  • För företagets bästa, sträva efter att sätta ihop ett dynamiskt och talangfullt team, inte ett homogent där alla är kopior av varandra. Överväg mentorskap – i båda riktningar.

VILL DU VETA MER? KONTAKTA OSS!

Rekommenderat för dig