TNG
Det här gör en projektledare

Lästid: 7 minuter

Yrkesguide: Det här gör en projektledare

Allt du behöver veta om projektledare och att jobba med projektledning

Vad gör en projektledare? Vilken erfarenhet krävs för att lyckas med projektledning? Kan du utbilda dig till att bli projektledare, krävs det en certifiering och vad får du i lön som projektledare? TNG besvarar dina frågor och hjälper dig lista ut om projektledare och projektledning är ett jobb som passar dig.

Visa alla lediga jobb inom projektledning!

Vilka arbetsuppgifter har jag som projektledare?

Projektledning har bara officiellt funnits i ungefär 70 år, innan dess var det ingen egen definierad yrkesroll. Även om många människor hade arbetsuppgifter som liknar de hos projektledaren.

Din absolut primära uppgift som projektledare är att framgångsrikt driva, leda och avsluta projekt. Det kan handla om att ta fram en produkt eller tjänst. För en specifik kampanj eller en större insats, såsom att digitalisera ett företags processer. Tiden för projektet kan variera mellan några dagar och flera år. Faktum är att du kan driva projekt inom exakt vad som helst.

Som projektledare är du spindeln i nätet som organiserar hela projektteamets arbetsinsatser mot ett gemensamt mål. Du kan ibland behöva sätta ihop ditt eget team, och då är det viktigt att du känner till olika spetskompetenser och vad som behövs för ditt projekt. Ofta har personalen i ditt projektteam inte arbetat tillsammans förut. Ibland anställer du även frilansare och kompetens från andra företag, då det inte alltid finns den kunskap du behöver för ditt projekt på din arbetsplats. Detta gör att du måste förstå alla personligheter och få dem att samverka. Däri kommer ledningen i projektledning.

Du som projektledare jobbar på projektbasis, vilket innebär att du får ditt uppdrag internt från ditt företag, eller av externa intressenter. När du etablerat din uppdragsgivare strukturerar du upp arbetets alla delar och definierar arbetets omfattning. Du måste tänka på saker som tidsplanering, budget, teamets kompetenser och problem som kan uppstå längs vägen.

En viktig del är att du följer upp och rapporterar dina avslutade projekt. Här bygger du ditt kontaktnät och skapar stabila affärsrelationer som kan komma att nyttja dig i framtiden. Kom ihåg att företag är alltid mer benägna att anställa en pålitlig projektledare som bryr sig om sina projekt.

Projektledare inom olika branscher

Idag är det nästintill standard att se varje kunds beställning eller kampanj som ett eller flera projekt. Så du kommer hitta projektledare överallt.

Har du civilingenjörsexamen kan du projektleda inom fält som till exempel bygg och teknik. Här kombinerar du din tekniska kunskap med ditt ledarskap. Projekten kan vara komplexa och därför behöver du större kunskap inom fältet för att ha koll på alla delar som krävs för att nå ett avslut med goda resultat.

Samma gäller för dig som vill projektleda inom IT. Du kan då ha en bakgrund som till exempel utvecklare, vilket innebär att du har tillräckligt med erfarenhet för att kunna leda ett agilt utvecklingsteam och instruera dem även i tekniska frågor. Vid sidan av din ledarroll så säkerställer du kvaliteten på arbetet och paketerar det väl åt din kund.

En väg du kan gå till att bli en fullfjädrad projektledare är att jobba som projektledarassistent eller projektledaradministratör. Här är dina uppgifter att agera understöd till projektledaren. Du som projektledarassistent hjälper till med uppgifter som kartläggning, ta fram underlag och presentera detta för teamet. Du är projektledarens högra hand och dina uppgifter kan variera stort beroende på projekt.

Som projektadministratör är dina uppgifter som det låter – främst administrativa. Här kan du arbete med en stor mängd data som måste organiseras och sätta in i system för att underlätta projektledaren arbete.

Men du kan också vara projektledare inom affärsutveckling. Här analyserar du ett företags potential och driver utvecklingsprojekt i de områden de kan förbättras.

Lön som projektledare

Marknadslönen för en projektledare är kraftigt varierad. Allt mellan 35 000 kr/månad till 60 000 kr/månad är en vanlig lön. För att nå den högre löneintervallen leder du ofta större projekt, har längre erfarenhet, har många projektmedlemmar och större ekonomiskt ansvar.

Läs även: 5 tips för högre lön

Projektledning – ett yrkesområde med flera yrkestitlar

Sök efter jobb som projektledare, Project Manager, projektingenjör, projektassistent, projektadministratör, projektkoordinator, projektansvarig, affärsutvecklare, Team lead, produktägare, Rescource Manager, Scrum Manager, applikationskonsult, verksamhetsutvecklare, utvecklingsingenjör, testledare och processledare. Alla dessa roller innebär i regel helt eller delvis projektledning.

Vilken erfarenhet och utbildning behövs för framgångsrik projektledning?

Det sägs att ungefär två tredjedelar av alla projektledare inte har formell utbildning inom projektledning, vilket innebär att de allra flesta yrkesaktiva kommit dit de är genom erfarenhet i arbetslivet.

Du kan ha haft en tidigare roll som krävt ledarskap. Kanske har du inofficiellt tagit ansvar över att slutföra en uppgift med dina kollegor. Eller kommit på ett förbättringsområde inom ditt fält och fått medgivande att implementera nya lösningar. Du har alltså visat egenskaper i ditt dagliga arbete som din arbetsgivare anser passar inom projektledning. Här får du vidare tillfälle att bygga på dina kunskaper inom ledarskap.

Det finns även ett otroligt stort utbud av projektledarutbildningar på marknaden. Kurser på bara några timmar till längre högskoleutbildningar som ger dig 180 högskolepoäng. Söker du något mellan dessa så finns yrkesutbildningar tillgängliga, som vanligen varierar mellan ett och två år. Du kan hitta projektledningskurser inriktade förspecifika arbetsfält, inom till exempel IT, el, digitalisering och evenemang.

Det är inte heller ovanligt att du kan ta kurser i projektledning på deltid och studera parallellt medan du jobbar.

Du som befinner dig mitt i arbetslivet kan även bli erbjuden att gå en kurs av din arbetsgivare. Då betalar ditt företag kursavgiften och schemalägger tid åt dig där du ska förbättra din kompetens. Du kan då fokusera på din vidareutveckling inom projektledning.

Certifieringar inom projektledning

Det finns många fördelar med att vara certifierad projektledare. Är du certifierad så blir det lite av ett kvitto på dina förmågor inom projektledning för potentiella uppdragsgivare. Det gör det även möjligt för dig att på goda grunder begära en högre ersättning.

En certifiering inom projektledning är även en trygghet för dig som projektleder, så du kan vara säker på att du har tillräckligt med kunskap och verktyg för att leda ditt team och projekt i hamn.

Idag är de certifieringar som efterfrågas mest: PMP, Prince2 och IPMA. Räkna med att behöva arbeta operativt med projektledning för att få ditt certifikat.

PMP står för Project Management Professional. Här behöver du ha gått projektledarutbildning i 35 timmar och sedan arbetat 4500–7500 projektledartimmar. Skillnaden i inarbetade projektledartimmar beror på till vilken nivå du studerat tidigare. Om du tar ditt PMP-certifikat direkt efter gymnasiet måste du ha längre praktisk erfarenhet av projektledning. Om du å andra sidan har en högskoleutbildning och således längre erfarenhet, är kravet på projektledartimmar lägre.

PRINCE2 (PRojects IN Controlled Enviroments) är en projektledarmetod som sprider ut sig internationellt. Här får du praktiska verktyg som rustar dig för att kunna driva affärsinriktade projekt på ett kontrollerat sätt. PRINCE2 är anpassningsbar och håller din metodik flexibel, vilket gör den gångbar inom många branscher.

Läs även: Skriv ett CV som ger dig jobb (och ladda ner gratis CV-mall)

Slutligen har utbildningsorganisationer som IMPA (International Project Management Assocation) och PMI (Project Management Institute) en mängd olika certifieringar. Beroende på var du vill i din karriär kan vissa certifieringar passa dig bättre än andra. Även om en bred utbildning och erfarenhet alltid är bra att ha.

Vem passar som projektledare?

Enkla svaret: du som gillar att leda andra och ro saker i hamn. Du trivs i ett socialt jobb där du får möjligheten att upprätta ett gott samarbete mellan medarbetare som ofta aldrig tillsammans innan.

Att skapa ett sammansvetsat team, där olika personligheter leker bra och skapar affärsnytta, är navet i din roll. Därför är det viktigt att du förstår andra människor, både deras egenheter och styrkor. Om du inte gör det kan du gå miste om effektiva arbetssätt och en gemensam motivation som gynnar din affär.

Din förmåga att arbeta strukturerat kommer vara central i ditt arbete. Hela projektets struktur hänger på dig, och allt måste klaffa för att nå så stor affärsnytta som möjligt. Du gillar att organisera arbetsplaner, så exempelvis ingen uppgift är alltför beroende av att en annan blir klar, och orsaka att projektet haltas. Liksom att ditt team får problem att nå sina mål. Så att kunna hålla helhetsperspektivet, och samtidigt gå ner på detaljnivå vid behov, är en viktig kompetens för du tycker bidrar med variation i din vardag.

Vidare bör du vara stresstålig och arbeta bra under press. Projektleder du i föränderliga branscher kan du snabbt behöva omställa ditt team mot nya målbilder. Projektledaren är den som står som ytterst ansvarig över ett uppdrags framgång, därför måste du kunna ta kritik konstruktivt och anpassa dig. Du är helt enkelt en flexibel problemlösare.

Det krävs mycket av din kommunikativa förmåga, då arbetets fortskridande är beroende på hur du lyckas förmedla projektet till alla inblandade. Så att ditt team vet vad de ska göra, och att dina uppdragsgivare eller intressent är insatta i projektets progression. Du gillar att fatta många snabba beslut och instruera dina medarbetare när de behöver stöttning.

Läs även: Bias Interrupter – framtidens inkluderande ledare

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det?

En sak är säker: ju mer du projektleder desto mer projektledning blir tillgänglig för dig. Företag söker alltid erfarna projektledare med ett bra track record.

Som nybörjare börjar du ofta med mindre projekt, vilka accelererar i storlek med tiden. Med erfarenhet bygger du upp din ledarkompetens. Och efter en gedigen projektledningskarriär är du även kompetent nog för en chefsroll.

Detta är speciellt sant om du genom ditt yrkesliv hållit dig inom ett och samma fält. För du kommer utan tvekan lära dig om arbetet ditt team jobbar med. Vilket kan vara bra att tänka på, att få så mycket praktisk erfarenhet om projektet som möjligt.

Den lön du kan begära från arbetsgivarna stiger med åren, om du fokuserar på att inte bara avverka projekten – utan även växa med dem. Du kommer kunna ta dig an allt tyngre projekt, och få större ansvar. Det kommer innebära höjda krav på dig som ledare men även din analytiska förmåga och hantering av en allt större budget med många fler arbetsgivare och intressentgrupper. För stora projekt har i regel fler underentreprenörer och en större pool spetskompetenser som ska bidra med deras tjänster.

Du blir aldrig riktigt klar med din utveckling inom projektledning. Alla uppdrag du tar kommer erbjuda olika problemställningar och möjligheter och därför är det viktigt för dig som projektledare att ständigt utmana dig själv i ditt ledarskap. Du lär dig definiera vilka ledarstrategier som fungerar inom vilken typ av projekt. För företagskulturer kan skilja sig något enormt från företag till företag.

Var hittar jag jobb som projektledare eller inom projektledning?

Du har tur. Mellan år 2017 och 2027 förväntas efterfrågan på projektledare öka med 33 procent, vilket innebär 22 miljoner nya jobb internationellt. Alltså ökar behovet av projektledare lavinartat. Fler och fler företag har insett fördelen i att anlita en yrkeskunnig för att driva projekt. I stället för att rekrytera någon internt som kanske inte har lika mycket erfarenhet av att leda ett team eller projekt.

En enkel sökning via valfri sökmotor ger dig en uppsjö av arbetsgivaren i jakt på dig med kompetens att leda nästa projekt.

Vi på TNG har ett stabilt inflöde av arbetsgivare som söker olika typer ledare, inklusive projektledare. In och kika på våra lediga jobb. Hittar du inget som passar dig just nu, så skicka in en spontanansökan så hör vi av oss när vi har något som passar dig!

projektledare jobb

Checklista – är projektledare och projektledning något för dig? Absolut! Om du...

  • … trivs i ledarrollen
  • …  har stor förståelse för människors olikheter
  • … gillar att jobba med varierade uppdrag
  • … föredrar ett snabbt arbetstempo
  • … kan arbeta strukturerat i en snabbföränderlig miljö

Ser du dig själv i listan ovan? Då har du utmärkta förutsättningar för en karriär som projektledare.

SÖK LEDIGA POSITIONER INOM PROJEKTLEDNING NU

Rekommenderat för dig