TNG
Tengai tar världen med storm – ett urval av pressklipp som uppmärksammar TNG:s och Furhat Robotics världsnyhet, Tengai

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

När något blir viralt: Tengai tar världen med storm

– Ingen annan har gjort detta tidigare

Utvecklingen av världens första fördomsfria intervjurobot har knappast gått obemärkt förbi. Samtidigt som teamet på TNG och Furhat Robotics lärt Tengai intervjua har AI-roboten under de senaste månaderna väckt stor uppmärksamhet i såväl svensk som internationell media. Charlotte Ulvros, Chief Marketing Experience Officer på TNG, kommenterar det massiva pressuppbådet.

Kul att du hittade hit! Informationen på den här sidan är inte längre aktuell, men värd att läsa om du vill ta del av historien kring utvecklingen av Tengai. Annars rekommenderar vi att du klickar dig vidare här för att få den mest uppdaterade informationen av AI-screeningverktyget idag.

Att tillsammans med Furhat Robotics utveckla världens första fördomsfria intervjurobot är på många sätt ett spännande projekt.

Dels för att ingen annan gjort det tidigare. Dels för att vi här verkligen kan dra nytta av dem femtonåriga erfarenhet vi har av att utveckla en fördomsfri och vetenskaplig rekryteringsprocess.

Att vi nu med Tengai tar nästa steg i fördomsfri rekrytering ligger helt i linje med TNG:s vision. Att långsiktigt skapa en mer hållbar arbetsmarknad där ingen jobbsökare väljs bort på grund av namn, kön, ålder, utseende eller bakgrund.

Därför är det glädjande att se att intresset för Tengai är så pass stort. Särskilt eftersom vi på TNG inte jobbat med någon PR-byrå utan själva skrivit PM och bearbetat ett par journalistkontakter, varpå allt tagit fart av sig självt. Vilket kanske inte är så förvånande med tanke på hur unikt och nyskapande detta projekt är.

Viktigt att utbilda och informera

Att Tengai är en världsnyhet märks också på alla frågor och kommentarer vi får. Många är nyfikna och undrar hur roboten kommer att användas i praktiken, på vilket sätt den gör anställningsintervjun mer fördomsfri samt vilken roll de mänskliga rekryterarna kommer att ha.

Därför är det särskilt viktigt att vi nu informerar, förklarar och utbildar marknaden kring detta nya med robotar vid rekrytering. Det är också viktigt att tydliggöra att detta är en förlängning av vår fördomsfria rekryteringsmetodik som bygger på år av forskning, erfarenhet och utveckling. Och som vi redan nu dagligen arbetar med.

Tengai i media – ett urval

Tengai i TV4

TV4: Framtidens jobbintervju kan ske med en robot

TV4 kom till TNG:s huvudkontor i Stockholm och intervjuade vår VD Åsa Edman Källströmer, samt fick en pratstund med Tengai.

Tengai på BBC

BBC News: Meet Tengai, the job interview robot who won’t judge you

Även BBC:s reporter Maddy Savage kom förbi TNG:s Stockholms-kontor för ett möte med världens första fördomsfria intervjurobot. Ett reportage som fick stor spridning världen över.

Tengai i SvD

SvD: Robot rekryterar utan magkänsla

Även flera svenska dagstidningar har uppmärksammat Tengai. Här ett reportage i Svenska Dagbladet.

Tengai på World Economic Forum

World Economic Forum: This robot could be conducting your next job interview

Roligt att även World Economic Forum uppmärksammade samarbetet mellan TNG och Furhat Robotics (även om vi tycker att de kunde ha valt en bättre bild…). Deras inlägg om oss på LinkedIn har i skrivande stund visats 241 869 gånger, fått 5 133 likes och 693 kommentarer.

Tengai i The Independent

The Independent: Could robot recruiters finally end workplace discrimination for good?

Tola Onanuga på The Independent förklarar varför hon vill se robotar intervjua kandidater ”in every office and recruitment agency in Britain”.

Tengai på Mear Technology

Mear Technology: Robot Programmed to Carry Out Unbiased Job Interviews

Artikel på brittiska siten Mear Technology om Tengai-projektet och vilka fördelar den färdiga produkten kommer kunna bidra med.

Tengai på EFNTV

EFNTV: Roboten som rekryterar utan fördomar

En längre (13 min) inslag på svenska Ekonomikanalen EFN där Tengai medverkar tillsammans med TNG:s CINO Elin Öberg Mårtenzon och robottränare Sinisa Strbac.

Tengai på Mashable

Mashable: Robots could be conducting job interviews next year

Även Mashable har uppmärksammat Tengai.

… och på andra håll i världen:

Spanien: Tengai es un robot diseñado para hacer entrevistas de trabajo y evitar los prejuicios
Brasilen: Renan Batista Silva mostra robô que pode te entrevistar para seu próximo emprego
Danmark: Mød Tengai, den fordomsfri robot fra HR
Frankrike:  Suède : un robot fait passer des entretiens d’embauche

Rekommenderat för dig