TNG
Automatiserade robotintervjuer med intervjuroboten Tengai

Lästid: 2 minuter

Senast redigerad:

Tengai har genomfört sin första anställningsintervju

Upplands-Bro blev TNG:s första Tengai-kund

Från vision till verklighet. Fredagen den 14 juni inträffade en historisk händelse i TNG:s lokaler i Stockholm. Efter månader av utvecklingsarbete och nästan 200 testintervjuer var det dags för Tengai att genomföra sin första riktiga anställningsintervju. Upplands-Bro kommun, blev först i världen att rekrytera fördomsfritt med hjälp av TNG och Tengai.

Kul att du hittade hit! Informationen på den här sidan är inte längre aktuell, men värd att läsa om du vill ta del av historien kring utvecklingen av Tengai. Annars rekommenderar vi att du klickar dig vidare här för att få den mest uppdaterade informationen av AI-screeningverktyget idag.

Upplands-Bro kommun är en organisation i framkant, som satsar på ny teknik och artificiell intelligens. Bland annat har de redan idag en AI-lösning på sin webbplats för att hjälpa besökarna hitta rätt information. Nu är det dags för kommunen nordväst om Stockholm att ta nästa steg i sitt digitaliseringsarbete, vilket bland annat innebär att de ska anställa en digitaliseringssamordnare.

För att rekrytera till denna tjänst beslutade Upplands-Bro kommun, redan en vecka efter att TNG under sina trendseminarier officiellt lanserat sin sociala intervjurobot, att använda sig av Tengai.

Tjänsten innebär att TNG tar fram ett kvalitativt första urval enligt sin fördomsfria rekryteringsprocess, i kombination med blindintervjuer av Tengai. Här mäts soft skills och personliga egenskaper. Något som leder till ett mer rättvist urval, då alla sökande som intervjuas får samma kompetensbaserade frågor och bemötande.

Allt gick enligt plan

Tengai Unbiased & Sinisa Strbac, robottränare

En solig fredagsmorgon, den 14 juni klockan 08:30, var det dags för Tengai att genomföra sin första anställningsintervju. Intervjun ägde rum i ett intervjurum på TNG:s huvudkontor precis intill Centralstationen i Stockholm. Allt gick som planerat, berättar robottränaren Sinisa Strbac, och fortsätter:

Att programmera och utveckla Tengai har varit en otroligt spännande och lärorik resa. Från att studera interaktion mellan oss människor, till att överföra det på Tengai. Därför var det glädjande att se det lyckas i morse – speciellt med tanke på den positiva kandidatåterkoppling som vi fick!

Även TNG:s VD Åsa Edman Källströmer är nöjd:

– Så häftigt att se hur vår vision blir verklighet. 15 års erfarenhet av fördomsfri rekrytering i kombination med ett otroligt intensivt arbete av alla som varit involverade i Tengai-projektet har gjort detta möjligt. Vi har sedan förra sommaren utvecklat Tengai i syfte att göra den både så mänsklig och så fördomsfri som möjligt – en resa som varit både utmanade och lärorik. Jag är stolt och glad över att vi nu är framme vid denna viktiga milstolpe och vi vill ge en eloge till Upplands-Bro kommun som vågar ta steget och bli först i världen med att använda sig av en social AI-robot som en del av sin rekryteringsprocess.

Nästa steg – bedömning och personliga intervjuer

Processen har gått till så att de sökande inledningsvis fått göra en ansökan via TNG:s hemsida. Där har de svarat på screeningfrågor och därefter anonymt fått genomföra personlighets- och begåvningstester specifikt anpassade för tjänsten som digitaliseringssamordnare. Efter en kvalitetsgranskning genomförd av TNG:s rekryteringsspecialister har de kandidater med rätt matchningspoäng från tester, screeningfrågor och CV-kvalifikationer kallats in på en blindintervju med Tengai. Samtliga intervjuer transkriberas.

Efter att robotintervjuerna har slutförts är det dags för TNG:s rekryterare att göra en sammanvägd bedömning av allt underlag och presenterar ett kvalitativt och objektivt urval av kandidater till Upplands-Bro kommun, TNG:s första Tengai-kund. Kommunen kommer sedan genomföra personliga intervjuer med slutkandidaterna för att säkerställa faktorer som drivkraft och motivation.

Rekommenderat för dig