TNG
Tips till rekryterande chef för att inte tappa favoritkandidaten vid rekrytering.

Lästid: 3 minuter

Senast redigerad:

Tappa inte favoritkandidaten! 7 tips till rekryterande chef

93 % är frustrerade när de söker jobb

Är du rekryterande chef? Enligt en kartläggning från rekryteringspecialisterna på TNG upplever 93 % av svenska jobbsökare frustration i samband med att de söker jobb. Och en stor del av missnöjet är kopplat till hur en rekryterande chef agerar.

Ladda ner rapporten kostnadsfritt här!

Ny rapport som riktar sig till rekryterande chef.

Som rekryterande chef spelar du en avgörande roll för om rekryteringen blir lyckad eller inte. Och lyssnar man på de över 1 200 jobbsökare som deltog i TNG:s kandidatundersökning 2023 tycks rekryterande chefer ha en del att jobba på. Bristande återkoppling, otydliga krav och segdragna processer hör till några av de vanligaste frustrationsmomenten. 

Jobbsökarnas 7 viktigaste krav på rekryterande chef

Här listar vi de punkter som enligt undersökningen är viktigast för jobbsökare idag. Med andra ord – lyckas du leva upp till kraven så har du som chef mycket att vinna! Sannolikheten ökar att de bästa kandidaterna nappar på just ditt anställningserbjudande (och inte konkurrentens). Samtidigt som du långsiktigt stärker ert employer brand och attraktionskraft som arbetsgivare.

1. Snabba puckar

91 % anser att rekrytering ofta eller alltid tar för lång tid. Ofta är det långsam återkoppling som är problemet. 71 % anser att det tar för lång tid att få veta ifall ens ansökan är aktuell. 47 % anser också att det är alla olika urvalssteg (til exempel tester, arbetsprov, intervjuer eller referenstagningen) som sinkar processen.

2. Fördomsfri och anonym ansökan

92 % uppger att de gärna söker jobb där deras och alla andras ansökningar hanteras fördomsfritt. Det är en ökning från 2019, där motsvarande siffra var 89 %. Fördomsfri rekrytering handlar bland annat om att kunna erbjuda en ansökningsprocess där jobbsökare så långt som möjligt kan vara anonyma, inte behöver skicka med sitt foto eller svara på frågor om sin ålder. Allt för att undvika att den som tar emot ansökan påverkas av fördomar och väljer bort någon på felaktiga och diskriminerande grunder. Något som 82 % misstänker sig ha råkat ut för.

Läs även: Anonym jobbansökan – endast möjligt hos 13 % av svenska arbetsgivare

3. Lyft kraven för tjänsten tydligt

30 % menar att arbetsgivare har för otydliga krav kring jobbet, till exempel enligt platsannonsen, förmedlat i intervju eller dylikt. Ännu fler, 46 %, tycker dessutom att arbetsgivare har för höga krav i förhållande till vad tjänsten kräver.

Jobbsökares krav på rekryterande chef – majoritet förväntar sig full insyn och transparens. Så här behåller du favoritkandidaten 4. Återkoppla, återkoppla, återkoppla

57 % är frustrerade över bristande kommunikation kring vad som händer med ansökan. Hela 49 % anser att man också får för lite information om hur man står sig mot andra sökande. Dessutom vill 44 % ha insyn i allt som sker i processen och hanteringen av deras ansökan. Om ansökan är läst, när det är dags för intervju, avslag… Så tänk på att hellre informera för mycket än för lite.

5. Var påläst och spetsa öronen under intervjun

Att den rekryterande chefen är påläst om kandidatens CV borde vara en självklarhet. Trots det uppger över hälften, 55 %, att de varit med om att chefen inte varit påläst om deras CV under anställningsintervjun. 49 % upplever även regelbundet att chefen hellre pratat om sig själv än lyssnat. Så se till att göra din läxa ordentligt, både före och under intervjun.

6. Berätta om förmåner, lön och utvecklingsmöjligheter

Vilken information vill jobbsökare att du som chef tar med i platsannonsen, utöver arbetsuppgifter och krav? 53 % vill läsa om anställningsförmåner och 51 % vill veta vad lönen ligger på. Vidare vill 52 % veta om det finns möjlighet att jobba hemifrån. Så se till att du har koll på detta och kan förmedla detta redan i annonsen.

Läs även: Få fler ansökningar med en inkluderande och rätt skriven platsannons

7. Ge alternativ till CV

54 % svarar att de hellre svarar på korta kompetensfrågor i stället för att bifoga ett CV vid en jobbansökan. Det är en ökning från 2019, då motsvarande siffra var 51 %

Samtidigt är det färre som tycker att CV är ett fördomsfritt söksätt, från 63 % 2019 till 58 % i årets undersökning. Istället är det fler som idag anser att kunskaps- eller arbetsprov är ett mer rättvist sätt att söka jobb. 47 % i årets undersökning svarar att det är fördomsfritt, vilket är en ökning med 21 % från 2019. Dessutom anser 75 % anser att tester (personlighetester och till exempel tester som mäter verbal förmåga och logisk kapacitet) är fördomsfritt.

Talent Insights 2023: Jobbsökarnas krav på en arbetsmarknad i förändring - rapport från TNG

Ladda ner hela kandidatrapporten från 2023

Vilka förväntningar och krav har jobbsökare på arbetsgivare, 2023 och framåt? TNG bjuder på en omfattande kandidatrapport, fullmatad med insikter och inspiration som hjälper dig att skapa en kandidatupplevelse som attraherar talanger, inkluderar och främjar mångfald samt långsiktigt stärker ert employer brand.

Till årets kandidatrapport

Rekommenderat för dig