TNG
Så tappar du inte favoritkandidaten – 7 chefstips vid rekrytering!

Så tappar du inte favoritkandidaten – 7 chefstips!

92 % frustrerade på rekryterande chef

Hur ska du som rekryterande chef agera för att inte tappa din favoritkandidat? Det har rekryteringspecialisterna på TNG Lead kartlagt. rån ansökan och anställningsintervju till löpande återkoppling och onboarding. Resultatet visar att 92 % upplever frustration i samband med att de söker jobb. Och en stor del av missnöjet kretsar kring chefens agerande.

Som rekryterande chef spelar du en avgörande roll för om rekryteringen blir lyckad eller inte. Och lyssnar man på de över 1 500 jobbsökare som deltog i TNG:s kandidatundersökning 2019 tycks rekryterande chefer ha en del att jobba på. Bristande återkoppling, otydliga krav och segdragna processer hör till några av de vanligaste frustrationsmomenten. Svenska chefer har lite att jobba på. 

Här listar vi de punkter som enligt undersökningen är viktigast för jobbsökare idag. Med andra ord – lyckas du leva upp till kraven så har du som chef mycket att vinna! Dessutom ökar sannolikheten att de bästa kandidaterna nappar på just ditt anställningserbjudande (och inte konkurrentens). Men även för att långsiktigt stärka ert employer brand och attraktionskraft som arbetsgivare.

7 tips för rekryterande chef: Jobbsökarnas viktigaste krav 

 1. Snabba puckar
  93 % anser att rekrytering ofta eller alltid tar för lång tid, vilket är en ökning från 2018. Ofta är det långsam återkoppling som är problemet: 73 % anser att det tar för lång tid att få veta ifall deras ansökan är aktuell. Och 55 % menar att det tar för lång tid mellan inskickad ansökan och den första personliga kontakten.
 2. Fördomsfri och rättvis ansökan
  89 % uppger att de gärna söker jobb där deras och alla andras ansökningar hanteras fördomsfritt. Det handlar bland annat om att kunna erbjuda en ansökningsprocess där jobbsökare så långt som möjligt kan vara anonyma, inte behöver skicka med sitt foto eller svara på frågor om sin ålder. Allt för att undvika att den som tar emot ansökan påverkas av fördomar och väljer bort någon på felaktiga och diskriminerande grunder. Något som 70 % misstänker sig ha råkat ut för.
 3. Glöm inte att tacka nej
  84 % vill få besked så snabbt som möjligt när de inte är aktuella för ett jobb de sökt. Detta är extra viktigt för favoritkandidaten. Ett kort men vänligt ”nej tack” via e-post eller SMS tar dig bara någon minut, men kan betyda mycket för en jobbsökare, som sannolikt lagt ner stor möda på sin ansökan. Vi lovar, hen kommer båda uppskatta och minnas ditt professionella bemötande. Och vem vet, kanske passar personen perfekt för nästa tjänst ni annonserar ut?
 4. Jobbsökares krav på rekryterande chef – majoritet förväntar sig full insyn och transparens. Så här behåller du favoritkandidaten Återkoppla, återkoppla, återkoppla
  65 % vill ha insyn i allt som sker i processen och hanteringen av deras ansökan. Om ansökan är läst, när det är dags för intervju, avslag… Så tänk på att hellre informera för mycket än för lite.
 5. Var påläst och spetsa öronen när favoritkandidaten intervjuas
  Att den rekryterande chefen är påläst om kandidatens CV borde vara en självklarhet. Trots det uppger över hälften, 54 %, att de varit med om att chefen inte varit påläst om deras CV under anställningsintervjun. 45 % har dessutom upplevt att chefen hellre pratat om sig själv än lyssnat. Så se till att göra din läxa ordentligt, både före och under intervjun!
 6. Berätta om förmåner, lön och utvecklingsmöjligheter
  Vad vill jobbsökare att du som chef tar upp under anställningsintervjun, även om de kanske inte själva alltid vågar fråga? 48 % uppger att de vill höra om anställningsförmåner och 42 % vill veta vad lönen ligger på. Vidare vill 45 % veta vilka utvecklingsmöjligheter det på sikt finns i rollen. Så se till att du har koll på detta och kan berätta det för favoritkandidaten.
 7. Fokusera på ”Culture add”
  På jakt efter någon som ska passa in i teamet eller kanske likna den där fantastiska medarbetaren som tyvärr valde att gå vidare? Då bör du tänka om. 46 % vill nämligen bli anställda för att de kan tillföra något nytt till företagskulturen – inte passa in i den befintliga. 18 % tycker det är fel att basera en tillsättning på företagskultur överhuvudtaget. Och 31 % uppger att de låtit bli att söka ett jobb de var intresserade av för att de känner att de inte kommer passa in i den beskrivna företagskulturen.

  Därmed finns det anledning att se över såväl språket i platsannonsen som att långsiktigt arbeta för en företagskultur som är inkluderande och där olikheter uppskattas. Det öppnar upp talangpoolen och ni får in oliktänkande som bidrar till innovationstakten!

Läs även: Kognitiv mångfald – chefer rekryterar nej-sägare

98 % räknar med onboarding-upplevelse

Hittat favoritkandidaten? Grattis! Nu gäller det att börja preppa inför din nya medarbetares första dag.

Hur du som nyanställd blir bemött första dagen på jobbet kan nämligen vara avgörande för hur man trivs resten av tiden. Och TNG:s undersökning visar att så många som 98 % förväntar sig någon typ av insats från dig på sin första dag. Medan endast 28 % förväntar sig att du bjuder ut dem på lunch så räknar 86 % med att introduktionen är förberedd. 74 % vill att deras arbetsplats ska vara riggad och klar och 68 % räknar med att få en mentor som hjälper dem lite extra i början.

Läs även: Onboarding – det här vill alla nyanställda veta

Ladda ner hela kandidatrapporten här!

Jobbsökares syn på fördomsfri rekrytering, diskriminering, chefens agerande, transparens, teknik, onboarding. Det och mycket mer kan du läsa om i årets kandidatrapport från TNG!

Insikterna från rapporten är värdefulla för alla som vill hålla sig uppdaterad om arbetssökandes tankar och önskemål på arbetsmarknaden. Allt för att skapa en kandidatupplevelse som attraherar talanger, inkluderar och främjar mångfald samt långsiktigt stärker ert employer brand.

LÄS MER OCH LADDA NER RAPPORTEN HÄR!

Rekommenderat för dig