
Lästid: 3 minuter
Senast redigerad:
Trendspaning: Kompetensbristens nya ekvation
Bygg, köp, låna och botta – svaret när kompetenskraven ritas om varje kvartal
”Generativ AI skapar jobb snabbare än vi kan rekrytera till dem.” Det säger 2000 globala VD:ar i en ny rapport från IBM. Lösningen? En VD som betraktar sig själv som en arkitekt för ett ekosystem där människor, AI och partners samarbetar för att generera tillväxt i realtid.
I en värld där strategier snabbt blir föråldrade och teknikutvecklingen överträffar utbildningssystemens anpassningsförmåga, har verksamhetsledare identifierat en ny typ av kompetensbrist – den kognitiva. Kompetensförsörjning har därför äntligen blivit en ledningsfråga.
Enligt IBM:s färska rapport 2025 CEO Study, som bygger på intervjuer med 2 000 CEO:er från 33 länder och 24 branscher, säger 31 % av VD:arna att deras personal behöver upskilling och reskilling inom tre år. Annars kommer de tappa konkurrenskraft. Samtidigt uppger hälften att de försöker anställa till roller som inte existerade för ett år sedan.
VD:ns nya fyrklöver
Den klassiska kompetensförsörjningen måste uppdateras. Den gamla modellen: Rekrytera, behålla och utveckla fungerar men behöver uppgraderas. Här har många CEO:er anammat en ny strategi – 4B-strategin.
Den kan sammanfattas i fyra ord – internutbilda (build), rekrytera (buy), AI-agenter (bot) och hyr in konsulter (borrow).
- Build: Upskilla eller reskilla befintlig personal som motor i omställningen.
- Buy: Rekrytera extern spetskompetens, särskilt inom AI och dataanalys.
- Bot: Fyll luckor med AI-assistenter och agenter som nya ”kollegor” .
- Borrow: Satsa på konsultpartnerskap. Anlita specialister via bland annat interimslösningar eller bemanning.
AI för att fylla kompetensluckor
Att aktivt börja arbeta med att analysera sin kompetensförsörjning och identifiera de interna behov som finns är nödvändigt.
Hela 67 % av cheferna anser att konkurrensfördelar framåt kommer att handla om att ha rätt personal som kan bidra eller driva omställningen till en AI-ekonomi. Och 65 % uppgav att de idag aktivt använder AI och automation för att hantera kompetensluckor.
Det handlar inte bara om att ersätta repetitiva moment, utan om att förstärka mänskligt beslutsfattande, påskynda onboarding, förbättra supportfunktioner och öka skalbarheten i kompetensutveckling. AI-agenter integreras direkt i arbetsflöden och ”lånas in” som digitala kollegor.
Partnerskap som talangmotor
Ett annat tydligt trendbrott i rapporten är att partnerskap inte längre bara handlar om outsourcing – utan om kompetensdelning. 57 % av CEO:er säger att outsourcing av icke-kärnverksamhet ger strategiska fördelar, även om det innebär att man tappar viss kontroll.
För att minska riskerna fokuserar nu 66 % av företagsledarna på att bygga färre men djupare och mer tillitsbaserade partnerskap. Det handlar om att få tillgång till specialister och konsulter som är dedikerade och inte bara fylla tomma stolar. Exempelvis använder vissa revisionsbyråer nu sina egna AI-specialister som tillgångar i kundernas förändringsarbete – inte bara i sina egna interna processer.
Nästa steg – kartlägg dina gap
Så vad är då nästa steg? Vad bör framtidens VD göra redan nu?
Rapporten föreslår tre konkreta strategier:
- Kartlägg dina luckor
Analysera organisationens nuvarande kompetensprofil och identifiera var kompetensgapen finns. Inte bara idag utan även om två år. Ta gärna hjälp av externa kompetensspecialister som tex oss på TNG som kan området väl. - Gör partnern till medskapare
Ge externa specialister tillgång till era system, processer och människor. Jobba gemensamt i styrgrupper, planering och måluppföljning. Integrera externa parter som om de är en del av organisationen. - Gör inlånad talang till er egen
Investera i onboarding, kulturförståelse och målbild. Ju snabbare all talang får tillgång till affärsförståelse – desto snabbare sker den önskade förflyttningen. Det gäller både interims- och bemanningskonsulter.
Boka ett strategiskt kompetensmöte med TNG
Har du koll på ert kompetensgap? Om inte – låt våra kompetensspecialister guida dig och tillsammans kan vi skapa en skräddarsydd roadmap som säkrar er talangförsörjning – idag och i morgon.
Kontakta TNG idag och bli VD:n som alltid ligger steget före!