TNG
tom plånbok lönesamtal löneförhandling lön tips

5 tips för högre lön

Karriär: så ska du göra för att få upp din lön

När du utvecklas professionellt, tar dig an mer avancerade arbetsuppgifter och blir bättre på det du gör bör det också göra skillnad på lönen. Här tipsar TNG om vad du själv kan göra för att få högre lön, förbereda ett lönesamtal – och lyckas i en löneförhandling med chefen.

1. Boka lönesamtal med din chef

Hur banalt detta tips än låter så är det effektivt. För det är inte ovanligt att man som medarbetare går runt och är missnöjd med sin lön – utan att ta upp det med arbetsgivaren! Ett lönesamtal är förvisso ingen garanti för bättre lön, men utan ett samtal får du definitivt inte mer betalt.

Så ta bladet från munnen och be din chef om ett möte där ni ska diskutera din utveckling på arbetsplatsen och hur lönen kan matcha denna utveckling framåt. Säkerställ att det blir en tydligt avsatt tid i lugn och ro och inte ett stressat samtal på lunchen eller över mail.

2. Sätt upp mål för ny lön

Vilken lönenivå förväntar du dig? Sätt upp ett spann mellan vad som är den lägsta nivå du kan acceptera (samma som idag eller åtminstone en liten ökning?) och önskelönen. Och ta hjälp av ditt fackförbund, lönestatistik, yrkesguider och vänner för att uppskatta vilken lön som skulle vara rimlig ifall du sökte samma jobb på nytt idag. Utgå från löneläge på arbetsmarknaden för din yrkesroll samt din egen prestation.

Med en fastställd löneram innan mötet blir det också lättare att veta ifall du lyckas i lönesamtalet med chefen.

3. Argumentera utifrån resultat

lönesamtal förhandling lön argumentation samtal hörlurar resultat kvinnaSe löneförhandlingen som försäljning av din tid. Ta fram argument till varför arbetsgivaren borde betala mer för din insats idag jämfört med tidigare.

Om du exempelvis kan påvisa att du idag utför svårare och mer ansvarsfulla arbetsuppgifter än när nuvarande lön sattes, så har du en bra ingång. Kan du även påminna din chef om att du har presterat långt över förväntan, så ökar chanserna ytterligare att arbetsgivaren är beredd att omförhandla och höja din lön.

4. Var inte rädd för dålig stämning

Okej. Nu till det jobbiga: våga vara obekväm en liten stund.

Förhoppningsvis har du en god relation till din arbetsgivare 364 dagar om året och då kan du kosta på dig en dag där ni eventuellt inte är överens. Och där det till och med blir lite dålig stämning.

Vad vi menar är att när ni genomför lönesamtalet och du berättar om bakgrunden till varför du önskar högre lön, eller kommer med siffran på vad du önskar i månadslön, så finns det så klart en risk att chefen inte håller med dig. Stå på dig ändå och invänta svaret. Bli inte otrevlig. Men det är okej att det blir tyst en stund ifall chefen avvaktar med ett motbud. Så håll ut.

Även om detta är jobbigt i stunden så är det sällan farligt. Och mer effektivt än att fortsätta argumentera i blindo.

Läs även: Dessa krav kan du ställa när du söker jobb

5. Byt jobb

pengar ökad lön lönehöjning lönesamtal löneförhandling lön tipsVerkligheten är så krass att det ibland inte spelar någon roll hur bra arbete du gör – du kommer ändå inte få lön för mödan. På grund av yttre omständigheter, lönepolicys eller åtstramad budget. En generös lönepolitik är inte centralt på alla arbetsplatser och det kan hända att chefen inte kan ge det du önskar. Även om hen vill.

Därför är ett jobbyte är många gånger det snabbaste sättet för att öka sin lön över tid. För många människor. Så om lönen är viktig för dig är det dags att söka andra intressanta jobb. Ta gärna en titt på alla spännande jobb vi erbjuder på TNG just nu.

Vill du också ha tips om löneförhandling i samband med nytt jobb? Läs även vår artikel Höj din lön med en lyckad löneförhandling.

Rekommenderat för dig