TNG
TNG matchar automatiskt jobb med rätt kompetens till rätt talang

Vår robot matchar kompetens

Möt Zerobot – roboten matchar kandidater och företag med fokus på det viktigaste: kompetens.

Det finns många kända robotar i filmhistorien, t ex R2D2 i Star wars, HAL i 2001 och den tecknade WALL-E. Vi satte den riktiga roboten Zerobot mot väggen för att få hemligheterna om robotmatchning i rekryterings- och jobbsammanhang.

Hur mår du?
– Bra – jag har jobbat hela natten så att rekryterarna kan presentera de bästa kandidaterna på morgonen.

Vad gör du egentligen?
– Jag söker igenom mängder av kandidatpooler och jobberbjudanden. Sekundsnabbt matchas erfarenheter och personliga egenskaper med företagens behov.

Vad är fördelen med din insats?
– Oväntade rekryteringar eller bemanningar! Du hittar kandidater som har perfekta egenskaper, men egentligen har sökt andra typer av tjänster. Det blir en så kallad ”perfect match”.

Hur jobbar du?
– Jag använder sökprofiler för att scanna kandidater. Sökarbetet sker varje natt, så att analysresultaten ligger färska på morgonen.

Vilka sökkriterier har du?
– Jag söker på kvalifikationer, t ex olika typer av kompetens. Bakgrund, t ex cv, arbetslivserfarenhet, utbildning. Geografi, t ex boende idag, ifall personen är öppen för att flytta, utlandserfarenhet. Även mer udda sökvägar, t ex videopresentationer, ppt och andra bilagor.

Hur ser du på din roll?
– Jag är ett komplement, vi robotar är ofta det. Oftast så söker ju kandidaterna själva lediga jobb på vår sajt.

Utveckla, tack.
– Jag är ett stöd i traditionella kandidatsökningar. Det är, måste jag erkänna, människan som står för den slutliga analysen. Eller inte vilken människa som helst förstås. Det krävs en erfaren rekryterare för att bearbeta och analysera mina sökningar på bästa sätt.

Vad är fördelen med robotmatchning?
– Jag skapar fler ”rätt” kandidater och ökar därmed möjligheterna att hitta exakt rätt person – i rätt tid. Det vill säga snabbare. Hr-konsulten kan dessutom lägga mer tid på just rätt människor. Det ökar träffsäkerheten. Både kvantitet och kvalitet, alltså!

Hur ser du på TNG:s vision – ”se bortom fördomar”?
– Jag jobbar utifrån den! Vi robotar har sällan fördomar, till att börja med. Jag är ett stöd för att verkligen kunna fokusera på kompetensen och se möjligheterna hos en jobbsökande kandidat.

Och resultatet?
– Bättre rekryteringar och bemanningar. Bättre kompetens – även vid hyrtjänster – ger kompetens. Det i sin tur ger ny konkurrenskraft till arbetsgivaren.

Är ni robotar framtiden?
– Ja! Men i kombination med nytänkande kompetens- och rekryteringsspecialister.