TNG
Ghosta inte när du vill ha jobbet (bild på jobbsökare som gömmer sig).

Lästid: 3 minuter

Ghosta inte när du inte vill ha jobbet

… och 3 tips från rekryteraren på hur du tackar nej

Har du sökt flera jobb och plötsligt står med två olika jobberbjudanden? Lyxigt läge, grattis! Efter du tackat ja till det bästa jobbet är det dags för att tacka nej till det andra. Eller vore det kanske enklare att bara låta kontakten rinna ut i sanden? Om du inte svarar borde väl företaget förstå att du inte är intresserad? Tänk om! Genom att ghosta sumpar du ditt personliga varumärke för en lång tid framöver.

För några år sedan dök ghosting upp som ett namn på ett allt vanligare fenomen i dejtande. Men det kan likväl ske i andra relationer – och nu är det allt fler arbetsgivare och rekryterare som får uppleva ghosting i rekrytering. Rent konkret innebär det att en kandidat utan förvarning går under jorden och undviker all typ av kontakt med rekryteraren eller chefen. Inga telefonsamtal, inga mail, inga sms – bara fullständig tystnad.

Som rekryterare eller chef finns det oftast ingen förståelse till fenomenet. Om du inte vill ha jobbet – varför tackar du bara inte nej?

Läs även: Höj din lön med en lyckad löneförhandling

Rekryterare räknar med avhopp

Som rekryterare har man vanligtvis kontakt med flera kandidater i en rekryteringsprocess till ett ledigt jobb. Efter en intervju är relationen etablerad och skulle det dyka upp nya förutsättningar för ena parten så räknar normalt båda parter med att man hör av sig. Det är inte bara för att vara hövlig, utan handlar likväl om personligt varumärke.

Rekryterare förstår att jobbsökare söker flera olika jobb samtidigt. Vi vet att det ibland kan gå fort, att ett jobb som var ointressant igår plötsligt kan bli ett hett erbjudande idag.

Vi räknar faktiskt med att inte alla som söker ett jobb i slutändan kommer tacka ja. Det är mycket som ska klaffa och hur mycket någon än behöver ett jobb, så vill båda parter att relationen ska fungera ömsesidigt. Att du får ett arbete som passar dig, och att arbetsgivaren är nöjd med din insats.

Därför ska du inte ghosta när du söker jobb

Därför förväntar vi oss att du, eller någon annan, kan hoppa av i rekryteringsprocessen. Kanske innan en första intervju, kanske efter ett jobberbjudande. Det är inte kul men det är okej. Sånt händer, och vi förväntar oss att du hör av dig så snart du vet att du inte vill ha jobbet.

Genom att ghosta och inte dyka upp till en anställningsintervju, eller ännu värre – missa din första arbetsdag – gör du inte bara rekryteraren orolig (något allvarligt kan ju ha hänt).

När vi efter flera dagar till sist får kontakt eller på omvägar fått höra att du lever och ”bara tagit ett annat jobb” så har du också saboterat ditt eget personliga varumärke. Chansen att få ett jobb via samma företag igen minskar avsevärt. Inte för att alla rekryterare är långsinta, utan för att arbetsgivare behöver arbetstagare att räkna med.

Skäl till att ghosta

Samtidigt förstår vi att många jobbsökare har upplevt motsatsen. Att chefer och rekryterare man träffat på intervju, som lovade höra av sig efter en vecka aldrig ringde tillbaka. Det är inte okej, långt ifrån acceptabelt, och även om fenomenet blivit allt ovanligare på senare år så finns det en del chefer och rekryterare som ännu har en lång väg att vandra.

Läs även: Dessa krav kan du ställa när du söker jobb

Skillnaden mellan ghosting och situationen ovan är dock att företaget finns kvar, synligt och vanligtvis kontaktbart. Även om chefen missar att ringa tillbaka till dig så går det oftast att få tag i personen genom att själv ringa eller maila och på så vis få ett besked. Och ärligt talat – att dissa ett företag för att ett annat har behandlat dig dåligt, vad finns det för poäng i det?

Så varför skulle du ghosta? Kanske är du en person som tycker det är jobbigt med konflikter och vill inte göra andra besvikna, och därför avslutar kontakten genom inaktivitet.

Faktum är att du inte är ensam – ingen vill vara budbäraren av tråkiga besked. Men likväl kräver livet i stort och arbetslivet i synnerhet att man meddelar sin omgivning vid förändringar. Försök därför göra en extra ansträngning och meddela arbetsgivaren nästa gång du inte vill ha jobbet.

3 tips från rekryteraren när du vill tacka nej till ett jobb

  1. Ta kontakt så fort som möjligt. På så sätt får arbetsgivaren chans att gå vidare med andra kandidater. Nästa gång är det du som hoppas på ett besked om drömjobbet!
  2. Om du kan, berätta varför du tackar nej. Är det på grund av lönen, arbetstiderna, företagskulturen eller pendlingsavståndet? Som rekryteringsföretag har vi på TNG kontakt med många olika företag, och passar din profil någon annan så presenterar vi er gärna för varann.
  3. Bygg relationer också vid avslut. Även om du fått ett negativt intryck av företaget – var hövlig. Du vet aldrig hur andra byter jobb och plötsligt jobbar rekryteraren på ditt drömföretag. Ett positivt minne ökar chanserna till intervju nästa gång.

Finns det något annat ämne du skulle vilja veta mer om inom jobbsökande och rekrytering? Hör av dig till oss! Ta även gärna en titt bland våra lediga jobb eller skicka in en spontanansökan. Då kontaktar vi dig så snart det dyker upp något som matchar din profil!

Se alla lediga jobb!

Rekommenderat för dig