TNG
Händer på tangentbord framför färgglad dataskärm.

Därför ska du inte skriva ett personligt brev

Personligt brev. Detta dokument som så många våndas över att skriva. Vad ska det egentligen innehålla och vilken funktion fyller det i en rekryteringsprocess? Ja, enligt forskningen så säger det faktiskt väldigt lite om hur någon kommer lyckas i sitt nästa jobb.

Med personliga brev är risken stor att arbetsgivaren – medvetet eller omedvetet – väljer bort jobbsökare utifrån fördomar. Det kan handla om familjeförhållanden, fritidsintressen, utseende och ålder – eller den bristande förmågan att kunna skriva slagkraftiga texter. Onödigt slöseri på kompetens tycker vi på TNG! Och därför behöver du aldrig skriva ett personligt brev när du söker jobb via oss.

Varför TNG inte vill ha ditt personliga brev:

 1. Det är inte fördomsfritt
  Ett personligt brev innehåller nästan alltid privata detaljer som inte hör inte hemma i en kompetensbaserad fördomsfri rekryteringsprocess.
 2. Vi vill anställa den mest kompetenta kandidaten, inte en kompis.
  Forskning visar att vi människor gärna vill omge oss med personer som liknar oss själva. Om du delar ett fritidsintresse med chefen, eller har intressen som hen inte alls uppskattar, är risken stor att det kan leda till felaktiga bedömningar av din profil.
 3. Det finns bättre sätt att bedöma din motivation och intresse för jobbet.
  Till exempel att be om en kort motivering i ansökningsformuläret eller att fråga på intervjun.
 4. Det finns bättre sätt att ta reda på vilken typ av person du är i arbetslivet.
  Exempelvis via personlighetstest och kompetensbaserade intervjufrågor.
 5. Vi anser att din tid kan användas bättre.
  Vi är medvetna om att jobbsökande tar tid. Därför vill vi hellre att du lägger 25 minuter på objektiva tester med vetenskapligt stöd för bra urval i rekrytering, än att skriva ett subjektivt brev (som säkert tar mer än 25 minuter att skriva, eller hur?).

En mer fördomsfri rekryteringsprocess

På TNG gör vi urvalet i ansökningsprocessen lite annorlunda. Vi anser att din kompetens och din framtida potential är viktigare än vilken skola du gått på och din bakgrund eller din ålder. Ett personligt brev med arbetshistorik, detaljer om familjeförhållande, hälsa och ålder är därför helt ointressant. Istället vill vi att så många sökande som möjligt får chans att visa upp den kompetens som är avgörande för just det jobb man söker.

Det innebär att vi istället, som komplement till ditt CV, ber dig att göra fördomsfria och arbetspsykologiska tester. Testerna mäter specifika färdigheter och lyfter fram din personlighet. Vi läser alltid CV efter att testerna är klara, vilket innebär att du är anonym fram tills att vi sett över hela din ansökan.

CV och LinkedIn är viktigare än personligt brev

I ditt CV eller en uppdaterad Linkedin-profil fokuserar du på vad du gjort tidigare och vad du kan. Här platsar också beskrivningar av målsättning eller önskad inriktning i nästa arbete. Till skillnad från ett personligt brev så ska ditt CV vara uppdelat i avsnitt, vara konkret och baserat på en tydlig struktur.

Utöver ditt CV har du också möjlighet, att i samband med en ansökan hos TNG, skriva en kort motiveringstext där du kan lyfta fram dina mest relevanta kompetenser och kort beskriva varför du passar för den aktuella tjänsten samt vad som lockar dig med jobbet och företaget.

Söka jobb utan personligt brev. Därför tjänar du på det!Att du är tydlig med vad du vill och kan är viktigt för oss på TNG. Detta eftersom det är avgörande för att både du och din nya arbetsgivare ska bli nöjda. Vårt mål är att du ska trivas på ditt nya jobb, eftersom vi är övertygade om att du då också kommer att göra ditt bästa.

Rekryterarens tips inför ansökan

Bästa sättet att lyckas med en ansökan är att tydligt lyfta fram dina mest relevanta meriter för jobbet du söker så att det är lätt för arbetsgivaren att förstå vad du kan. Fundera också en extra gång på vilken information som eventuellt inte behöver vara med och som riskerar att stjäla fokus från din kompetens. Det kan till exempel vara stora bilder, långa utläggningar om fritidsintressen, varifrån du kommer eller vad dina familjemedlemmar heter. Inget av detta ökar din lämplighet för tjänsten du söker, eller hur? Och precis en av anledningarna att vi inte tar emot personligt brev.

Ju tydligare din kompetens framgår i hela ansökan, desto lättare är det för rekryteraren eller arbetsgivaren att matcha dig mot rätt jobb. Försök därför också att göra våra screeningtester så snart du kan efter att du fått dem, så att vi snarast möjligt kan återkoppla nästa steg i rekryteringen till dig, något vi vet att våra sökande uppskattar.

Visst låter det skönt att slippa skriva personligt brev för varje jobb du söker? Kolla gärna in våra lediga jobb och sök något som passar just dig! Välkommen!

Sök idag!

Följ din ansökan digitalt och live hos TNG! I realtid får du ta del av hur långt rekryteraren kommit med just din ansökan.

Hos TNG kan du följa din ansökan live

Är du en av dem som har sökt flera jobb så vet du säkert att det ibland är svårt att få svar på sin jobbansökan. Eller att du plötsligt kan bli uppringd och inbjuden på intervju för ett jobb du hade glömt bort att du sökt.

Med vår digitala lösning, följ din ansökan, kan du enkelt logga in och följa dina jobbansökningar live i realtid genom varje steg i rekryteringsprocessen, både på mobilen och datorn. Du får veta vad rekryteraren gör och hur långt just din ansökan har kommit samt löpande information om vad som är nästa steg.

Visa mig hur jag följer mina ansökningar!