TNG
Söka jobb utan personligt brev - så funkar det!

Lästid: 4 minuter

Senast redigerad:

Söka jobb utan personligt brev – så funkar det!

Därför vill TNG inte ha ditt personliga brev

Personligt brev. Ett ständigt aktuellt ämne som väcker diskussion såväl i rekryteringsbranschen som mellan chefer och HR. På TNG skrotade vi redan 2016 det personliga brevet. Här svarar vi på vanliga frågor om hur det funkar att söka jobb utan personligt brev. Har du koll?

Sök jobb digitalt, transparent och utan personligt brev

Vad är ett personligt brev?

Det personliga brevet har anor ända tillbaka till 1500-talet (!). Det är kort och gott en presentation av dig som jobbsökare. Här motiverar du varför du söker jobbet och berättar om tidigare erfarenheter och kompetenser kopplat till den sökta tjänsten. Många lyfter också fram privat information kring ålder, familjeförhållanden, intressen med mera.

Går det att söka jobb utan personligt brev?

Javisst! Hos oss på TNG söker du alltid lediga jobb utan personligt brev. Vi anser att din kompetens och din framtida potential är viktigare än vilken skola du gått på och din bakgrund eller din ålder. Ett personligt brev med arbetshistorik, detaljer om familjeförhållande, hälsa och ålder är därför helt ointressant. Istället vill vi att så många sökande som möjligt får chans att visa upp den kompetens som är avgörande för just det jobb man söker.

Hur söker jag jobb utan personligt brev?

Allt du behöver göra i din ansökan till oss är att skicka in CV och en kort motivering kring varför du är intresserad av tjänsten. Därefter ber vi dig att göra fördomsfria och arbetspsykologiska tester. Testerna mäter specifika färdigheter och lyfter fram din personlighet. Vi läser alltid CV efter att testerna är klara, vilket innebär att du är anonym fram tills att vi sett över hela din ansökan.

Varför har TNG slopat det personliga brevet?

 1. Det är inte fördomsfritt
  Ett personligt brev innehåller nästan alltid privata detaljer som inte hör inte hemma i en kompetensbaserad fördomsfri rekryteringsprocess. Därmed är risken stor att arbetsgivaren – medvetet eller omedvetet – väljer bort jobbsökare utifrån fördomar.
 2. Vi vill anställa den mest kompetenta kandidaten, inte en kompis
  Forskning visar att vi människor gärna vill omge oss med personer som liknar oss själva. Om du delar ett fritidsintresse med chefen, eller har intressen som hen inte alls uppskattar, är risken stor att det kan leda till felaktiga bedömningar av din profil.
 3. Det finns bättre sätt att bedöma din motivation och intresse för jobbet
  Till exempel att be om en kort motivering i ansökningsformuläret eller att fråga på intervjun.
 4. Det finns bättre sätt att ta reda på vilken typ av person du är i arbetslivet
  Exempelvis via personlighetstest och kompetensbaserade intervjufrågor.
 5. Vi anser att din tid kan användas bättre
  Vi är medvetna om att jobbsökande tar tid. Därför vill vi hellre att du lägger 25 minuter på objektiva tester med vetenskapligt stöd för bra urval i rekrytering, än att skriva ett subjektivt brev (som säkert tar mer än 25 minuter att skriva, eller hur?).

Varför vill vissa arbetsgivare fortfarande ha ett personligt brev?

I TNGs senaste undersökning från 2021 ställde vi just den frågan till drygt 1 000 chefer och HR-specialister. Den främsta anledningen till att många fortfarande ser ett värde med ett personligt brev handlar om att de anser sig få en bättre insikt kring varför en kandidat söker jobbet jämfört med ett CV. De tycker också att brevet ger dem en bild av vad en person drivs och motiveras av samt tidigare erfarenheter.

Dock visar undersökning även att allt fler arbetsgivare ser en risk med det personliga brevet, mycket på grund av att det är lätt att bli påverkad av innehållet. Hela undersökningen hittar du i rapporten Mycket snack och lite verkstad – fördomsfri rekrytering 2021.

Vad är skillnaden på att söka jobb med CV/LinkedIn än med personligt brev?

I ditt CV eller LinkedIn-profil fokuserar du på vad du gjort tidigare och vad du kan. Här platsar också beskrivningar av målsättning eller önskad inriktning hos en framtida arbetsgivare. Till skillnad från ett personligt brev så ska ditt CV vara uppdelat i avsnitt, vara konkret och baserat på en tydlig struktur. Utöver ditt CV har du också möjlighet, att i samband med en ansökan hos TNG, skriva en kort motiveringstext där du kan lyfta fram dina mest relevanta kompetenser och kort beskriva varför du passar för den aktuella tjänsten samt vad som lockar dig med jobbet och företaget.

Att du är tydlig med vad du vill och kan är viktigt för oss på TNG. Detta eftersom det är avgörande för att både du och din nya arbetsgivare ska bli nöjda. Vårt mål är att du ska trivas på ditt nya jobb, eftersom vi är övertygade om att du då också kommer att göra ditt bästa.

 

Hur lyckas jag i mitt jobbsökande utan ett personligt brev?

Glad kille ler in i kameran.

Bästa sättet att lyckas med en ansökan är att i din motiveringstext tydligt lyfta fram dina mest relevanta meriter för jobbet du söker. Då blir det lätt för arbetsgivaren att förstå vad du kan. Fundera också en extra gång på vilken information som eventuellt inte behöver vara med och som riskerar att stjäla fokus från din kompetens.

Det kan till exempel vara stora bilder, långa utläggningar om fritidsintressen, varifrån du kommer eller vad dina familjemedlemmar heter. Inget av detta ökar din lämplighet för tjänsten du söker, eller hur? Och precis en av anledningarna att vi inte tar emot personligt brev.

Ju tydligare din kompetens framgår i hela ansökan, desto lättare är det för rekryteraren eller arbetsgivaren att matcha dig mot rätt jobb. Försök därför också att göra våra screeningtester så snart du kan efter att du fått dem, så att vi snarast möjligt kan återkoppla nästa steg i rekryteringen till dig, något vi vet att våra sökande uppskattar.

Visst låter det skönt att slippa skriva personligt brev för varje jobb du söker? Kolla gärna in våra lediga jobb och sök något som passar just dig! Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobb idag!

Följ din ansökan hos TNG. En digital tjänst för dig som söker jobb hos TNG. Tidslinjen visar hur långt din ansökan kommit i rekryteringsprocessen. I realtid!

Följ din ansökan live på tng.se!

Är du en av dem som har sökt flera jobb? Då vet du säkert att det ibland är svårt att få svar på sin jobbansökan. Eller att du plötsligt kan bli uppringd och inbjuden på intervju för ett jobb du hade glömt bort att du sökt.

Med vår digitala lösning, följ din ansökan, kan du enkelt logga in och följa dina jobbansökningar live i realtid genom varje steg i rekryteringsprocessen. Både på mobilen och datorn. Du får veta vad rekryteraren gör och hur långt just din ansökan har kommit samt löpande information om vad som är nästa steg.

Visa mig hur jag följer mina ansökningar!

Rekommenderat för dig